Chevrolet Captiva 2007 zapaliły się kontrolki podczas jazdy

23 Wrz 2019, 22:40

Witam wszystkich. Jestem posiadaczem captivy 2007 rok silnik 2,0 diesel 150 KM.
Wczoraj podczas jazdy zaświeciły mi się 3 kontrolki żółte od kontroli trakcji, zjazdu stromego i jeszcze jedna podobna tak jak widać na zdjęciu. Po zgaszeniu i odczekaniu 15 min odpaliłem auto i było wszystko ok. Proszę o pomoc co to mogło oznaczać, dzięki

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Zapalka11
Nowicjusz

• 24 Wrz 2019, 08:15

Miałeś w tym momencie wciśnięty przyciski układu DCS czyli kontrolowanego zjazdu?

Jeżeli pomarańczowa kontrolka ostrzegawcza niegotowości DCS zaczyna świecić w sposób ciągły, oznacza to usterkę. Warto by tu było sprawdzić dokładnie błędy jakie się zapisały w sterowniku. Pozostałe dwie kontrolki prawdopodobnie są następstwem wyświetlenia tej od kontroli zjazdu.

Generalnie nieuzasadnione użycie DCS może spowodować wadliwe działanie układu hamulcowego lub ESC. Nie powinno się używać DCS w czasie jazdy po normalnych drogach.
    Trzeba tez pamiętać że działanie systemu DCS powoduje wzmożone drgania i hałas z układu hamulcowego – jest to normalna sytuacja.

Tu jeszcze warto dodać informację o ESC. "Kontrolka świeci, gdy zapłon jest włączony i system ESC aktywny, zaś gdy ESC przestaje być aktywny, kontrolka zapala się i wyłącza po upływie około 4 sekund. Kontrolka niegotowości ESC świeci, gdy system nie jest gotowy do działania
    w warunkach zimnego otoczenia. Kontrolka ta wyłącza się, gdy samochód się ogrzeje." To cytat z instrukcji.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

24 Wrz 2019, 10:49

Chodzi o to że nic nie wduszalem w czasie jazdy, jechałem prostą ulicą i wyskoczyły nagle...
    Zapalka11
    Nowicjusz

24 Wrz 2019, 18:11

Ok, czyli zdarzyło ci się to tylko raz podczas normalnej jazdy? Jeżeli tak to obserwuj czy się nie powtórzy. Jak masz możliwość to warto sprawdzić czy nie zapisanych jakiś błędów w sterowniku.

Może to być np. problem z czujnikiem ABSu przy którymś z kół.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wysoka kara za brak rejestracji pojazdu/samochodu
      Od 1 stycznia 2020 roku nabywca który kupił pojazd będzie miał na zgłoszenie go do rejestracji 30 dni czyli tak jak to jest aktualnie stosowane. Jednak jeżeli nie zrobi tego w tym terminie dostanie karę która ...