Witam wszystkich forumowiczów. Informuję posiadaczy Captiva produkowanych od 2011 r ,że prowadzona jest akcja bezpieczeństwa OSB15-01-2- 025 na niektóre pojazdy. GM Polska nie opublikowało żadnej informacji ani nie zgłosiło tej akcji do uokik . Ja dowiedziałem się przypadkiem kiedy w serwisie po awarii dpf cichaczem zdemontowali mi osłonę pod silnikiem. Pewnie bym nie wiedział gdyby nie błoto i cały brud z ulic na silniku i w całej komorze silnika . Akcja dotyczy Captivy i Antary z tym,że Antara została zgłoszona i widnieje na stronie Samar i uokik . A posiadacze Captivt mogą sobie dalej tak jeżdzić z osłoną lub bez bo i tak wszystkie pojazdy niedługo zostaną już bez gwarancji. I intryguje mnie to 15-01 ,czyżby akcja od stycznia w serwisie byłem w sierpniu.
" Przedsiębiorca General Motors Poland Sp. z o.o. powiadomił Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, że niektóre samochody marki OPEL Antara, wyposażone w dolną osłonę silnika, wyprodukowane w Korei Południowej, mogą stwarzać zagrożenie dla użytkowników.
Poinformowano, że w ww. modelu wadliwe działanie filtra cząstek stałych (DPF) może prowadzić do nadmiernego nagrzania się powodującego uszkodzenie dolnej osłony komory silnika. W skrajnym przypadku może doprowadzić to do pożaru w okolicy filtra DPF.
Na rynku polskim kampanią naprawczą objęte są łącznie 534 samochody. Lista numerów
VIN pojazdów objętych kampanią w załączniku.
Przedsiębiorca zadeklarował, że właściciele samochodów zostaną powiadomieni listami poleconymi o możliwości wystąpienia usterki oraz zaproszeni do autoryzowanych serwisów w celu sprawdzenia i wykonania stosownej naprawy.
Informacji związanych z kampanią serwisową udziela General Motors Poland Sp. z o.o. (adres: ul. Wołoska 5, 02-675 Warszawa; tel.: 22 209 17 77)."