Chevrolet CAPTIVA PROBLEM Z ODPALANIEM SAMOCHODU

16 Gru 2018, 20:13

Witam
Samochód Chevrolet CAPTIVA 3.2 benzyna 2008r automat gaz.
Mam problem z odpalaniem samochodu co "jakiś" czas, mianowicie samochód za każdym razem po dłuższym postoju nie ma żadnych problemów z odpalaniem.Przykładowo: po 2 dniach stania na parkingu ODPALAM bez problemu, a po 15minutach stania pod sklepem (w tym dniu już 5 razy go odpalałem!) nie odpali(1.PRZEKRĘCAM KLUCZYK RAZ- GASNĄ KONTROLIK, 2 PEDAŁ HAMULCA WCIŚNIETY, 3 PRZEKRĘCAM DRUGI RAZ I ZERO, ZADNEJ REAKCJI NIC SIĘ NIE DZIEJE), kilka razy po prostu zamknąłem drzwi i wróciłem po kilku godzinach i odpalała za pierwszym razem, innym razem z kolei na zapłonie wciskałem szybko kilkukrotnie pedał hamulca, pomanewrowałem biegami z pozycji P do R i z powrotem do P i odpalał jak gdyby nic.
Wymieniłem czujnik pedału hamulca ale to nie pomogło.
Proszę o jakaś rade
Pozdrawiam
Kondziq
Nowicjusz

16 Gru 2018, 20:19

Podejrzewam tu coś ze skrzynią - jak lewarek skrzyni masz w innym położeniu niż P, to auta nie odpalisz. Nie będzie wogóle kręcił rozrusznik. A skoro po wajhowaniu lewarkiem potem odpala, to jak bym poszedł w tym kierunku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Gru 2018, 20:42

Też tak pomyślałem, tyle że nie za każdy razem manewruje, czasem wystarczy że kilka razy energicznie wcisnę pedał hamulca.
poprzedni właściciel twierdzi że był nie dawno robiony przegląd skrzyni i było wszystko w porządku.
Kondziq
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX 450h - duży luksusowy SUV
    RX 450h to duży luksusowy SUV o długości 4,89 m z napędem hybrydowym o mocy 313 KM, który przyspiesza do setki w 7,7 s. Zużycie paliwa wg WLTP wynosi od 7,6 l/100 KM. Testerzy Consumer Reports uzyskali średni wynik ...
    Trzymaj się swojego pasa!
    Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...