Chevrolet Cruze 1.8 - opinie o skrzyni automatycznej

04 Lis 2019, 23:37

Cześć, nie mogę znaleźć w Internecie zbyt wielu opinii, chciałbym zapytać jak spisuje się automat w cruzie 1.8 benzyna 140 km. Głównie czy jest on awaryjny i jak drogi jest jego serwis? Ale też czy dobrze zmienia biegi, czy nadaje się do miasta. Dzięki!
Sirih
Nowicjusz

05 Lis 2019, 11:10

Sirih napisał(a):Głównie czy jest on awaryjny i jak drogi jest jego serwis?
Z tego co wiem siedzi tam zwykły automat 6-cio stopniowy ze sprzęgłem hydrokinetycznym. Takie skrzynie są raczej wytrzymałe jak się o nie dba i wymienia olej co około 50-60 tyś. km szczególnie trzeba o tym pamiętać przy jeździe po mieście.

W Cruze z tym silnikiem w latach 2008-2014 były montowane automaty o oznaczeniu 6T40 (Hydra-Matic). Taki sam automat był montowany w modelu Astra J 1.4 Turbo.

jeżeli chodzi o problemy z tą skrzynią to jest jeden który w sumie powtarza się i jest to pękający pierścień sprężyny zespołu sprzęgieł (falisty kształt). Jego opiłki stopniowo uszkadzają inne elementy skrzyni krążąc w obiegu przez co po dłuższym czasie użytkowania konieczny jest kosztowny remont skrzyni. Poza tą przypadłością skrzynia jest ogólnie polecana i nie ma z nią innych większych problemów jak jest serwisowana na bieząco.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!