Chevrolet cruze 1.8 sedan czy dodge caliber 1.8

20 Maj 2018, 14:11

Witam chciałbym zmienić samochód zastanawiam się na dodge caliber 1.8 i chevrolet cruze 1.8 interesują mnie tylko te dwa modele i z tym silnikiem. Rocznie robię max 15 tys km świadomy jestem że nie są to demony prędkości i jakość plastików też nie jest dobra ale to mi nie przeszkadza. Chciał bym się dowiedzieć jak jest z awaryjnoscia tych aut dostępnością części ewentualne koszta naprawy, i czy trzeba do tego specjalnych serwisów czy większość mechaników czy elektromechaników da radę. Niestety o dodge jest bardzo mało info w necie. Mieszkam parę km od Rzeszowa z tego co wiem jest parę sklepów z częściami do auto z USA. Budżet max 25 tys roczniki od 2007-2010. Proszę o konkretne odpowiedzi, dziękuję i pozdrawiam
Kiker
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 05 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seat cordoba sx
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Maj 2018, 14:22

Kiker napisał(a): i czy trzeba do tego specjalnych serwisów czy większość mechaników czy elektromechaników da radę. Niestety o dodge jest bardzo mało info w necie. Mieszkam parę km od Rzeszowa z tego co wiem jest parę sklepów z częściami do auto z USA

Chevrolet Cruze to nie jest auto amerykańskie tylko koreańskie (spadek po Daewoo), Chevrolet tylko to markował swoim znaczkiem. Części masz w każdej hurtowni (np. iparts, intercars). Cruze to technicznie Opel Astra J z innymi blachami i budżetowo wykonanym wnętrzem.

Dodge Caliber był sprzedawany w Europie, więc też nie będzie problemu z częściami.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Maj 2018, 14:25

A caliber to nie to samo co outlander 2?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Maj 2018, 14:29

Invi napisał(a):caliber to nie to samo co outlander 2?

Outlander chyba nie, ale ma zmodyfikowaną płytę podłogową od Mitsubishi Lancer, skrzynie automatyczne od japońskiego Jatco, a silniki benzynowe zostały skonstruowane w kooperacji pomiędzy Chryslerem, Mitsubishi i Hyundaiem. Technicznie auto ma też dużo wspólnego z Jeepem Compassem i Patriotem.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Maj 2018, 14:32

Ossy napisał(a):Outlander chyba nie, ale ma zmodyfikowaną płytę podłogową od Mitsubishi Lancer,

Ale outlander jest na tej samej płycie co lancer.

Pogrzebałem trochę, sporo części wspólnych mają, w zawiasie szczególnei
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS 430 - prekursor serii F
    Był 2003 rok, w kalifornijskim Huntington Beach ekipa mechaników Rod Millen Special Vehicles przygotowywała pokazowy egzemplarz Lexusa IS do targów SEMA. Ostatecznie z warsztatu wyjechał sportowy sedan z V-ósemką ...