Chevrolet Evanda vs Ford Mondeo Mk3

24 Kwi 2015, 07:33

Diesla nie biorę więc to dla mnie nie problem. Rozglądam się za 1.8 125km i 2.0 145 km w benzynie a to raczej bezawaryjne jednostki. Co do rdzy, ojciec ma Focusa 1999 i faktycznie na rantach drzwi są delikatne oznaki, ale mi chodzi głównie o Mondeo po I lifcie a więc od 2003 lub jeśli się uda II lifcie a więc 2005. Z tego co słyszałem wersje po liftingu są już lepiej zabezpieczone. Kwota jaką chcę przeznaczyć to do 15tys z opłatami.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

24 Kwi 2015, 11:40

Za 15k po 1 lifcie będzie na pewno i skup się na takim z dobrym wyposażeniem. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Maj 2015, 10:34

Witam. Odbyłem oględziny Forda Mondeo Mk3 1.8 po lift, rok 2004, salon polska. Autko ogólnie zadbane, ładnie się prezentuje jedyne do czego można się przyczepić to rdza... niestety miało malowane tylne drzwi, na co poprzedni właściciel posiadał fotki i po roku rdza powraca na nie, tak samo atakując sąsiadujące drzwi. Przy okazji w drodze powrotnej rzuciła mi się w oczy Laguna 2 fl 1.6 benzyna autko z 2006 roku za 14 tys, zadbane, bardzo fajnie wyposażone tylko tutaj pytanie, czy na prawdę jest ona mniej awaryjna od królowej ? Obecnie jeżdżę thalia i oprócz delikatnego sączenia ze skrzyni biegów nie narzekam na to autko. Plus dla Renault że nie rdzewieją. Czy laguna 2 1.6 ma koło dwumasowe ? Wiem że ma nie szczęsne koło zmiennych faz rozrządu.
mateusz9986
Zaawansowany

22 Maj 2015, 13:23

Witam. Koledzy co możecie powiedzieć o tym autku [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] , wiem że mało zdjęć i brak środka. Po rozmowie ze sprzedającym dowiedziałem się że właścicielem auta był lekarz który prowadził działalność, kratka obecnie zdemontowana, auto przerejestrowane na osobowy.
mateusz9986
Zaawansowany

22 Maj 2015, 14:09

Trochę tanio i to od handlarza
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Maj 2015, 14:59

Za tyle to przedlift jeśli ma być okej. Chyba że chcesz wkładać od razu w blacharkę albo Bóg wie co innego. Swoją drogą handlarz tez musi zarobić więc się zastanów. :roll:
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Kultowe japońskie samochody sportowe
    Japońscy producenci nie bez powodu słyną z konstruowania zgrabnych roadsterów i wyjątkowych sportowych samochodów. Wiele modeli stworzonych w Kraju Kwitnącej Wiśni na stałe wpisało się w historię motoryzacji ...

22 Maj 2015, 17:12

W grę wchodzą tylko wersja po lifcie - dużo ładniejsze wnętrze i mniejsze problemy z korozją. Nie ukrywam że kombi średnio do mnie przemawia, wolałbym liftback po prostu tutaj salon polska i to mnie skusiło do zainteresowania się.
mateusz9986
Zaawansowany

22 Maj 2015, 17:18

To tak ze 13k na polifta dobrze mieć. :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (handlarz który ma fajne auta, specjalizuje się w Fordach)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

25 Maj 2015, 11:52

Niestety wskazane egzemplarze bardzo daleko od mojego miejsca zamieszkania, ale dzięki za poradę :). Gdyby trafił mi się bardzo zadbany egzemplarz przed liftingiem to może i bym się nim zainteresował również tylko ta rdza... Ogólnie posucha z tymi autami, ciężko coś znaleźć.
mateusz9986
Zaawansowany

25 Maj 2015, 14:41

Polift też gnije. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

25 Maj 2015, 19:45

Mondeo gnije, Mazda gnije, Vectra wciąga olej i moim zdaniem nie jest warta stosunku ceny do rocznika ( głównie patrząc na wnętrze ), 407 nie bo elektryka, meganka II nie bo elektryka i w końcu wychodzi na to że lepiej zostać przy Thalii...
mateusz9986
Zaawansowany

25 Maj 2015, 19:52

Jaki problem zadbać o blachę? :?
Koniu
Forumowicz VIP

26 Maj 2015, 08:51

Żaden, tyle że z każdym kim rozmawiam kto ma pojęcie o samochodach od razu mówi że Mazda rdzewieje cała, podłoga, zawieszenie itd. Mondeo w mojej okolicy jest ciężkie do znalezienia, jedynie wersja przed liftem. Vectry boje się ze względu na pobór oleju. Wiem kolego że Ty mówisz że podobno nie ma problemów ale mam z drugiej strony rzeczywisty przykład znajomego który ma Vectre z salonu i mu ten olej bierze, dlatego jest to dla mnie trudny orzech do zgryzienia. Co innego jak auto stałoby w garażu i jeździło w niedziele to może aż tak bym się nie obawiał korozji, natomiast u mnie będzie pod chmurkę i codzienne dojazdy. Za Vectrą przemawia brak dwumasy.
mateusz9986
Zaawansowany

26 Maj 2015, 10:56

mateusz9986 napisał(a):Vectra wciąga olej i moim zdaniem nie jest warta stosunku ceny do rocznika ( głównie patrząc na wnętrze

A co jest tańsze w tym segmencie od Vectry? Laguna II? Fakt wnętrze w Vectrze nie porywa, ale patrząc na to, że to konstrukcja 2002 roku, auto bardzo przestronne to stosunek cena/jakość jest bardzo korzystna. Do tego w bezwypadkowych autach brak problemów z rdzą. Możesz poszukać Laguny II FL, ale to nie jest tak przestronne auto jak Vectra.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Maj 2015, 11:17

Vectra/Signum odstrasza tym poborem oleju najbardziej. A większy niż 1.8 silnik nie jest mi potrzebny.
mateusz9986
Zaawansowany