Chiptuning Audi A4 B7 2.0 TFSI 200KM

26 Cze 2018, 01:51

Witajcie.

Posiadam Audi A4 B7 (2006 rok) 2.0 TFSI 200KM i zastanawiam się nad chiptunningiem. Celowałbym w 250-260KM, bo z tego co mi wiadomo to nie powinno być z tym problemów.

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Interesuje mnie na co powinienem zwrócić uwagę, czego się wystrzegać i jak przygotować samochód do chiptunningu.

Słyszałem, że warto zadbać (wymienić) dolot przed wyprawą do firmy, która zajmie się modyfikowaniem oprogramowania. Czy to ma sens (czy może o ile będzie potrzeba to zajmą się tym na miejscu)?

Na koniec, czy możecie polecić kogoś we Wrocławiu, kto profesjonalnie się tym zajmie. Cena jest dla mnie drugorzędna - bardziej zależy mi na tym, aby robota była wykonana dobrze.
CiżęLipki
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Audi A4 B7
Silnik: 2.0 TFSI 200KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

28 Cze 2018, 16:35

CiżęLipki napisał(a):Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Interesuje mnie na co powinienem zwrócić uwagę, czego się wystrzegać i jak przygotować samochód do chiptunningu.

Dokładne info powinieneś dostać u stroiciela. Nie sugeruj się barwnymi stronami na FB nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
Ogólnie zrób pomiary przed i po. Stroiciel fajnie jakby określił Ci kondycję motorowni i miał w tym doświadczenie. Generalnie idealnie byłoby jakbyś trafił mechanika i stroiciela w jednym bo często takie połączenie może uratować silnik albo optymalnie z niego wyciągnąć to co najlepsze.
Co do przygotowań to z Twojej strony tak na początek dużo bym nie robił bo możliwe że nic to nie da chyba że wcześniej porozmawiasz z kimś kto będzie się tym zajmował i zaleci Ci zrobienie np: dolotu.
Co do firmy to we Wrocku nikogo nie znam ewentualnie mógłbym coś pomyśleć w okolicach Wawy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi SQ5 TDI exclusive concept
    Audi SQ5 TDI, dzięki mocy 230 kW (313 KM), staje się najwytworniejszym modelem serii Q5 i równocześnie pierwszym w historii Audi modelem S z silnikiem diesla. Tę nową serię quattro GmbH cechuje nie tylko dynamika. ...