Chiptuning Audi A4 B7 2.0 TFSI 200KM

26 Cze 2018, 02:51

Witajcie.

Posiadam Audi A4 B7 (2006 rok) 2.0 TFSI 200KM i zastanawiam się nad chiptunningiem. Celowałbym w 250-260KM, bo z tego co mi wiadomo to nie powinno być z tym problemów.

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Interesuje mnie na co powinienem zwrócić uwagę, czego się wystrzegać i jak przygotować samochód do chiptunningu.

Słyszałem, że warto zadbać (wymienić) dolot przed wyprawą do firmy, która zajmie się modyfikowaniem oprogramowania. Czy to ma sens (czy może o ile będzie potrzeba to zajmą się tym na miejscu)?

Na koniec, czy możecie polecić kogoś we Wrocławiu, kto profesjonalnie się tym zajmie. Cena jest dla mnie drugorzędna - bardziej zależy mi na tym, aby robota była wykonana dobrze.
CiżęLipki
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Audi A4 B7
Silnik: 2.0 TFSI 200KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

28 Cze 2018, 17:35

CiżęLipki napisał(a):Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Interesuje mnie na co powinienem zwrócić uwagę, czego się wystrzegać i jak przygotować samochód do chiptunningu.

Dokładne info powinieneś dostać u stroiciela. Nie sugeruj się barwnymi stronami na FB nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
Ogólnie zrób pomiary przed i po. Stroiciel fajnie jakby określił Ci kondycję motorowni i miał w tym doświadczenie. Generalnie idealnie byłoby jakbyś trafił mechanika i stroiciela w jednym bo często takie połączenie może uratować silnik albo optymalnie z niego wyciągnąć to co najlepsze.
Co do przygotowań to z Twojej strony tak na początek dużo bym nie robił bo możliwe że nic to nie da chyba że wcześniej porozmawiasz z kimś kto będzie się tym zajmował i zaleci Ci zrobienie np: dolotu.
Co do firmy to we Wrocku nikogo nie znam ewentualnie mógłbym coś pomyśleć w okolicach Wawy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryfikacja według Toyoty
    Toyota pracuje nad zelektryfikowanymi samochodami od 25 lat. Pierwszym efektem tych prac była hybrydowa Toyota Prius, która trafiła do seryjnej produkcji 22 lata temu. Japończycy zajmowali się samochodami elektrycznymi, ...