Chłodzenie - klimatyzacja nie działa po dwóch tygodniach od serwisu

05 Kwi 2018, 14:14

Witam,
Bardzo proszę o pomoc. Jestem w posiadaniu M. Lancera 1.8 Benzyna 2009 rok. W ubiegłym roku dokonałem okresowego serwisu klimatyzacji - koszt 170 zł. Po dwóch tygodniach od serwisu klimatyzacja przestała działać. Na panelu pojawił się błąd. Okazała się że układ jest nieszczelny, w związku z czym cały czynnik ulotnił się. Oddałem auto z powrotem do serwisu. Okazało się że sprężarka uległa rozszczelnieniu. Dokonałem zatem jej regeneracji. Koszt 500 zł. Odebrałem auto z nabitą klimą rzekomo do połowy i kontrastem. Miałem tak jeździć 2 tygodnie i znów zawitać w serwisie w celu sprawdzenia ewentualnych nieszczelności. Okazało się że wszystko jest ok. Był to jednak październik więc nie chłodziłem już auta. Wczoraj ku zdumieniu na polu było 19 na plusie. Włączyłem klime, a ona w ogule nie działa. Wieje i tyle. Oczywiście Serwis w jakim witałem to zwykły mechanik a nie ASO.
Czy możliwe jest niewykrycie nieszczelności przy pierwszej mojej wizycie ? Po naprawie sprężarki klima dalej nie działa ? Co czynić ? WW. usługi będę reklamował natomiast proszę o zdanie specjalistów.
Z góry dziękuję za pomoc
goryl2323
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2013
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Lancer
Silnik: 1.8 143 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

11 Kwi 2018, 18:25

goryl2323 napisał(a):Okazało się że wszystko jest ok. Był to jednak październik więc nie chłodziłem już auta. Wczoraj ku zdumieniu na polu było 19 na plusie. Włączyłem klime, a ona w ogule nie działa. Wieje i tyle.
Prawdopodobnie układ ponownie rozszczelnił się i przez to klimatyzacja nie działa. Klimatyzację powinno się włączać nawet zimą, nie powinno być tak że pół roku jeździmy z całkowicie wyłączoną klimą ponieważ wtedy układ najbardziej jest narażony na rozszczelnienie.

goryl2323 napisał(a):Czy możliwe jest niewykrycie nieszczelności przy pierwszej mojej wizycie ?
Raczej nie chyba że była ona bardzo mała i powiększyła się przez okres zimowy.

goryl2323 napisał(a):Po naprawie sprężarki klima dalej nie działa ? Co czynić ? WW. usługi będę reklamował natomiast proszę o zdanie specjalistów.
Sprężarka może być dobra ponieważ nie wystartuje jak nie będzie odpowiedniego ciśnienia w układzie chłodzenia. Tak więc trzeba dokładnie sprawdzić szczelność układu i przy próbie wykrycia nieszczelności usunąć ja i dopiero napełnić układ czynnikiem oraz olejem.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

11 Kwi 2018, 18:31

Przez zimę jeździłem na klimie ale nie chlodzilem auta. Ciepło było podawane normalnie. Chyba że od silnika ?
Jestem po wizycie w serwisie . Rzekomo sprawdzali szczelność i jest ok. Jednak było brak czynnika który był 2 razy uzupełniany w ubiegłym roku. Raz ulotnił się przez sprężarkę a za drugim to nie wiem czy była nabita czy tylko tak powiedzieli . Teraz mi nabili po raz 2 na koszt firmy. Narazie działa . Ale słów brak.
goryl2323
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2013
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Lancer
Silnik: 1.8 143 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

11 Kwi 2018, 18:38

goryl2323 napisał(a):Raz ulotnił się przez sprężarkę a za drugim to nie wiem czy była nabita czy tylko tak powiedzieli
No za drugim razem też musieli uzupełnić jak klima działała.
goryl2323 napisał(a):Jednak było brak czynnika
Całkowicie się ulotnił? jeżeli tak to próba ciśnieniowa powinna wykazać jakąś nieszczelność. Czy dodawali ci barwnik UV do układu i sprawdzali też tak szczelność?

Obserwuj pracę układu klimatyzacji i jak zauważysz spadek wydajności to od razu jedź do tego swojego serwisu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Korytarz życia - droga ekspresowa, autostrada
    Gdy na autostradzie czy drodze szybkiego ruchu zdarzy się wypadek, w wielu europejskich krajach kierowcy mają obowiązek utworzyć tzw. korytarz życia (inaczej korytarz ratunkowy), czyli pozostawić wolne miejsce na przejazd ...