Chrobotanie i stukanie w tylnych kołach

29 Mar 2023, 23:05

Od jakiegoś czasu coś mi dziwnie hałasowało w tylnym prawym kole na nierównościach. Jakby coś o coś uderzało.
Wymieniłem dzisiaj amortyzatory i sprężyny na nowe, bo amory były spróchniałe, a sprężyna pęknięta.

Jednak po wymianie hałas nie ustał, a nawet się nasilił i zrobił słyszalny nawet na małych nierównościach, w dodatku w obu kołach.
Sprawdziłem bagażnik - nic nie lata, nie ma luźnych przedmiotów.
Części dokręcone jak należy, nic nie jest oberwane od spodu.
Dźwięk przypomina chrobotanie, obcieranie i pukanie ze stukaniem jednocześnie. Występuje niezależnie, czy jadę do tyłu, czy przodu.

Mogły pójść łożyska albo bębny?
Od jakiegoś czasu coś popiskuje przy hamowaniu, a po zaciągnięciu ręcznego, auto i tak toczy się do tyłu.
Meh
Początkujący

Miejscowość: Szczekociny
Prawo jazdy: 04 12 2015
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 Z16SE 85 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

30 Mar 2023, 08:55

Hamulec raczej nie ale możesz zrobić prosty test. Podczas jazdy jak stuka delikatnie podciągnij ręczny ale tak żeby tylko ruszyć szczęki bez hamowania i słuchaj czy coś to zmieni.

Nie napisałeś jaki to samochód i nie wiemy jakie masz tam zawieszenie, może być tak że problem jest łącznikami stabilizatora, samym stabilizatorem lub elementami mocującymi go takimi jak gumy itd.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Mar 2023, 12:40

Samochód to Opel Corsa C. Zawieszenie tylne to belka skrętna z amortyzatorami i sprężynami. Nie ma tam żadnych łączników ani nic takiego.
Meh
Początkujący

30 Mar 2023, 14:29

Ok, spróbuj usiąść w samochodzie i wtedy niech ktoś dobrze by było jak by lekko nim pobujał na boki. Posłuchasz czy wtedy pojawi się coś niepokojącego. Jak nie to raczej trzeba będzie spojrzeć na bębny.

Podnieś z tyłu koło do góry i pokręć jak dźwięk dochodzi z niego to będzie od razu słychać.

Meh napisał(a):Od jakiegoś czasu coś popiskuje przy hamowaniu, a po zaciągnięciu ręcznego, auto i tak toczy się do tyłu.
Jak okładziny są całe to problem może być z regulacją ręcznego lub coś się w bębnie rozsypało. Ja bym zaczął od podniesienia koła jak wspomniałem i sprawdzenia czy faktycznie tam coś chrobocze, następnie podciągnąłbym ręczny i sprawdził czy trzyma jak należy jak nie to trzeba dostać się do szczęk i sprawdzić jak cały mechanizm wygląda w środku itd.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Mar 2023, 16:32

Skoro hałasuje na nierównościach, to bębny nie mają z tym nic wspólnego (chyba że się rozleciały w środku i lata coś luzem).

Ja bym obstawiał belkę, skoro amory i sprężyny wymienione.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

30 Mar 2023, 22:30

Zrobiłem ten test z ręcznym i nie przestawało stukać podczas delikatnego zaciągania w czasie jazdy.

Później dokręciłem amortyzatory, bo okazało się, że nie były dokręcone zbyt dobrze. Niestety to też nie pomogło.
Meh
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo Stelvio - SUV-em klasy premium
    Pierwszy SUV w przeszło 100-letniej historii włoskiej marki. W Stelvio przestronność i wymiary samochodu sportowo-użytkowego idealnie harmonizują z cechami charakterystycznymi dla marki. Linia nadwozia odzwierciedla bezkompromisowe ...

31 Mar 2023, 10:10

Meh napisał(a):Później dokręciłem amortyzatory, bo okazało się, że nie były dokręcone zbyt dobrze.

A jak były dokręcane? Na podniesionym aucie, czy opuszczonym?

Jak skopano montaż, to mogły się uszkodzić i dlatego stuka. Mój ojciec to przerabiał w Golfie, nowe amory i stukały.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

31 Mar 2023, 17:45

Już po problemie. Mechanik nie dokręcił amortyzatorów od dołu.
Dokręcił i jest cisza :)
Meh
Początkujący