Witam serdecznie
sprecyzuje problem
samochód wrócił z trasy około 700km i zaparkowałamna posesji na drugi dzień podczas trudnego rozruchu zapalił ale nie na wszystkie cylindry i zaczął kopcić oraz zapaliła się
kontrolka silnika oraz kontrolka akumulatora
zgasiłam samochód i poprosiłam znajomego z
OBDII aby zdiagnozował błędy
P0117czujnik temp wody
P0122 czujnik przepustnicy
P0203 P204 P206 cylindry
P0515 temperatura akumulatora
po wykasowaniu błędów zapaliłam samochód tym razem zapalił szybciej ale również nie palił na wszystkie cylindry i kopcił oraz czuć było zapach paliwa oczywiście zapaliły się kontrolki j/w
Poczytałam w Internecie i postanowiłam wymienić czujnik (wrażenie było takie iż auto zapalało jak przy -40 a na dworze wtedy było +25 stopni) po wymianie czujnika jak ręką odjął
![Uśmiechnięty :)]()
z tym ze na 2 dni iłacznie przejechanych 150 km
![Smutny :(]()
podczas jazdy zapaliła się kontrolka silnika zaczął przebierać i kopcić więc się zatrzymałam i odtransportowaliśmy auto do domu
jak zwykle te same błędy z tym że pierwszym wyskakującym jest P0122 oraz P0203 potem podczas pracy silnika dochodzą inne
auto jest w "gaziku" i spróbowałam zapalić je tylko i wyłącznie na gazie i jak się okazało praca na gazie jest zadowalająca (nie jest idealna ale ....taka w 90% czasami przerwie na jeden cylinder czasami jest ok) nigdy nie miałam problemów z gazem ani z benzyną auto chodziło idealnie
Polecono mi najlepszego elektronika w okolicy (fakt nie był mistrzem w amerykańskich samochodach ale jako jedyny podjął się próby naprawy)
po kilkunastu dniach jego zmagań efekty były mizerne zaproponował wymianę przepustnicy wraz z czujnikiem
zakupiłam komplet i przekazałam mechanikowi jak się okazało to nie było przyczyną i kilka setek w plecy
mechanik sie poddał i oddał nie sprawny samochód twierdząc że należy wymienić komputer na nowy z serwisu ale nie gwarantuje że to pomoże więc ......
Zostałam znowu z problemem
jak możecie mnie nakierować na przyczynę lub jakiegoś sumiennego elektronika w okolicach Śremu Poznania to będę wdzięczna
z wyrazami szacunku
Kinga