Chyba problem z elekroniką - głosniki tylne grają cicho

03 Sty 2017, 18:41

Witam,

Ostatnio podłączyłem nowe radio, oraz nowe głośniki " tylko na tył samochodu" Opel Corsa C 1.0 - 3 dzwiowa
Co dziwne, głośniki chodzily pięknię tył i przód, ale gdy podgłośniłem radio na max. radio się wyłączyło i wybilo mi bezpiecznik 5A, po wymianie bezpiecznika radio znowu zaczelo dziać i tu sie zaczyna, nie pamiętam dokladnie czy w tedy sprawdzałem tylknie głośniki czy też dobrze dzialają, Dziś wszedlem do saomochodu i zauważylem, ze tylko przednie głośniki grają dobrze, a tylnie hm , jak by miały za malo " przepływu prądu" ledwo co je słychać, mozna nawet powiedzieć ze gdy podgłośnie radio na max. ledwo co grają, " glośniki sa na pewno sprawne" kable na pewno dobrze zaizolowane, może ktoś doradzić ? czego to może być wina. bardzo bym prosił o szybką odpowiedz.

Dziękuje.
Eleganckotak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1987
Auto: Opel corsa C
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

04 Sty 2017, 13:17

Eleganckotak napisał(a):Co dziwne, głośniki chodzily pięknię tył i przód, ale gdy podgłośniłem radio na max. radio się wyłączyło i wybilo mi bezpiecznik 5A, po wymianie bezpiecznika radio znowu zaczelo dziać i tu sie zaczyna, nie pamiętam dokladnie czy w tedy sprawdzałem tylknie głośniki czy też dobrze dzialają
Przeciążyłeś prawdopodobnie radyjko i dlatego wywaliło bezpiecznik. Mogła też się spalić końcówka mocy w radyjku.
Jakie masz radyjko i jakie jakiej masz mocy podłączone głośniki?

Eleganckotak napisał(a):Dziś wszedlem do saomochodu i zauważylem, ze tylko przednie głośniki grają dobrze, a tylnie hm , jak by miały za malo " przepływu prądu" ledwo co je słychać, mozna nawet powiedzieć ze gdy podgłośnie radio na max. ledwo co grają,
Może masz fader (przód/tył) ustawiony tylko na przód wtedy tył będzie ledwo co słychać. Sprawdź to.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

04 Sty 2017, 17:18

https://www.sony.pl/electronics/radiood ... 101-g1102u radio takie - cdx-g1100

a głośniki to mam dosć mocne bo po 150 w czyli oba 300w ^^
no i jak podgłośnilem na max to aż światło w samochodzie zaczeło raz mocniej raz mniej skakac, swiecic ...

jeślli to końcowka mocy to można powiedzieć ze to radio ma " dwie końcówki mocy " ??

ze 1 koncowka mocy odpowiada za dwa przednie glośniki a druga koncowka mocy na glośniki z tyłu samochodu ??

radio mam rok czasu, jest na gwarancji, myślicie ze wymiana koncowki mocy uwzgledni gwarancje i wymienią ?

a jesli nie to ile mogła by kosztować sama taka końcówka mocy ??

bo napewno koszt przelutowania i robocizna to okolo 50 zł
Eleganckotak
Nowicjusz

04 Sty 2017, 17:20

Może masz fader (przód/tył) ustawiony tylko na przód wtedy tył będzie ledwo co słychać. Sprawdź to.

-- sprawdzalem fader na samym poczatku to nie przez to
Eleganckotak
Nowicjusz

06 Sty 2017, 20:22

A od zagadnień audio nie mamy czasem osobnego działu :evil: Nie chce sie przejrzeć działów na forum?
Tym razem przenoszę do działu audio. Następny nieprawidłowo napisany temat wyląduje w koszu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Sty 2017, 15:23

Eleganckotak napisał(a):jeślli to końcowka mocy to można powiedzieć ze to radio ma " dwie końcówki mocy " ??
Tak

Z tego co widzę masz mocne głośniki i pewnie ich moc w RMSie jest sporo wyższa od mocy w radyjku. Może być tak że jest jeszcze jakieś zabezpieczenie które padło żeby w ten sposób zabezpieczyć spalenie końcówki mocy.

Eleganckotak napisał(a):radio mam rok czasu, jest na gwarancji, myślicie ze wymiana koncowki mocy uwzgledni gwarancje i wymienią ?
Jak końcówka mocy spalona to raczej będzie to z winy Twojej i gwarancja tego nie uwzględni. Podjedź z radyjkiem do serwisu i niech sprawdzą w czym problem, tylko nie mów że słuchałeś na maksa przy takich głośnikach bo od razu powiedzą ze twoja wina :)
Powiedz po prostu że słuchałeś muzyki podczas jazdy i w pewnym momencie tył przestał grać.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydy na tory (i OS-y)!
    Samochody hybrydowe kojarzą się głównie z oszczędnością i ekologią. Ale ich dominacja w legendarnym, 24-godzinnym wyścigu Le Mans doskonale pokazuje, że spalinowo-elektryczny napęd to nie tylko niższe zużycie paliwa, ...