Chyba zatarłam silnik

04 Lut 2009, 18:16

mam opla z '98 roku i wczoraj zgasł mi podczas zmiany biegów a potem już nie chciał odpalić. Okazało się że nie ma oleju ale kontrolka sie nie paliła co to znaczy?
wiki1515
Nowicjusz

• 04 Lut 2009, 18:36

czy oleju nie było wcale czy tylok brakowało? a czy probowałas odpalac silnik zaraz po zgasnieciu jaki był efekt?
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

04 Lut 2009, 20:12

A ta kontrolka oleju,po przekręceniu stacyjki zaświecała się i gasła po uruchomieniu silnika?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

04 Lut 2009, 21:28

kontrolka w ogóle się nie paliła więc nie miałam pojęcia że coś się dzieje. A z tym olejem to nie wiem czy tylko brakowało czy już nic nie zostało, w każdym razie jak mi zgasł i wysiadłam żeby sprawdzić co się i spojrzałam pod spód to coś kapało, a po tym jak go doholowałam została plama oleju na poboczu.
    wiki1515
    Nowicjusz

04 Lut 2009, 22:19

No to chyba zatarłaś...
    stasiowski121

05 Lut 2009, 10:41

Jak kontrolka nie świeci po przekręceniu kluczyka tuż przed odpaleniem, to znaczy że nie ostrzeże Cię jak oleju braknie. Z tego co piszesz to masz jeden z gorszych scenariuszy w silniku. Ale nie łam się, w pierwszej kolejności zaciera się głowica. Pogadaj z mechanikiem żeby najperw przejrzał silnik, może coś uratuje.
    Napisz co i jak tak dla naszej edukacji.
    Dj
    Początkujący

Miejscowość: Wrocław
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczny miesiąc na drogach - październik
      Jesienią dostosowanie techniki prowadzenia samochodu do zmiennych i często trudnych warunków ma szczególne znaczenie. W ostatnich latach to właśnie w październiku w wypadkach drogowych w Polsce zginęło najwięcej ...
      Imprezy motoryzacyjne które warto odwiedzić w 2023 roku
      W 2023 roku warto odwiedzić m.in. następujące imprezy motoryzacyjne: Geneva International Motor Show (Genewa, Szwajcaria) - jedna z najważniejszych imprez samochodowych na świecie, gdzie zostaną zaprezentowane najnowsze modele ...

05 Lut 2009, 11:13

No i na litośc boską zapoznaj się z użytkowaniem samochodu - to nie tylko sama jazda,ale również wiedza - nie tylko kontrolka oleju jest ważna.W zależności od silnika tych kontrolek może być więcej,a twoja niewiedza,może cię kosztować nawet życiem.I nie tylko ciebie,ale również twoich pasażerów.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

05 Lut 2009, 13:58

Nie tylko pasażerów bo również innych użytkowników jezdni.
    Poza tym łatwo pod maską można sprawdzić poziom oleju, radziłbym się zapoznać z tą metodą bliżej ponieważ kontrolki często kłamią lub nie działają wcale.
    Więc oszczędź zdrowie lub życie sobie i innych.
    stasiowski121