Ciągnięcie przyczep cięższych od samochodu

20 Maj 2012, 20:08

zadzwoń do ITD wyłożą ci wszystkie stawki
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

22 Maj 2012, 17:37

o mandatach nie bede sie rozpisywał ale...

Przepis mówi wyraźnie "masa ta - DMC przyczepy może ulec zwiększeniu do 150% wartości, (chodzi o kg :D ) wynikającej z wartości znamionowej urządzenia sprzęgającego - wpisu w Q1 ale na zdrowy rozum chodzi tu o nośność haka. Główny haczyk jest na końcu "przy zachowaniu pozostałych warunków" a więc okazuje się że DMC przyczepy musi być mniejsze lub równe DMC pojazdu ale gdy DMC = 3500kg zwiększenie DMC przyczepy do 150% staje się bezprzedmiotowe - warunek D, więc należy rozumieć że pozostałe warunki to A,C i D. Gdy by nie ten wpis na końcu to wszystko było by ok ale teraz to juz nie wiadomo o jakie warunki to dokładnie chodzi. Lepiej na spotkanie z miśkami wydrukować to rozporządzenie bez kilku ostatnich wyrazów, choć zanim oni doczytają sie o co tam chodzi minie zapewne troche czasu :lol:

No i na stronie osk duet napisane jest wyraźnie że dmc samochodu musi być równe 1.33 dmc przyczepy, a więc w grę wchodzi tylko hamulec pneumatyczny (bardzo rzadko spotykany :mrgreen: )
M_TT
Początkujący

Miejscowość: ...

28 Maj 2012, 19:32

Widzę że temat umarł :lol:

A ja miałbym jeszcze jedno pytanie, otóż czytałem o czymś takim jak zaświadczenie na przewóz na potrzeby własne, i tu moje pyatnie czy jadąc samochodem o DMC > 3.5t lub takim zespołem pojazdów muszę takie coś mieć jeśli bedę jechał bez tachografu, czy wystarczą dokumenty że to co przewożę jest przez mnie kupione sprzedane wynajęte itp, tylko co wtedy gdy na przyczepie mam 10-letnie meble z domu i żadnych faktur na nie ? Nie chce mieć problemów i dlatego pytam bo osobowy z lawetą to według polskiego prawa ciężarówka :mrgreen:

A zaświadczenie jak to w naszej RP kosztuje 500zł wydaje je starosta :wink:

A i może ktoś sie oriętuje nawet jeśli będe miał tachograf w samochodzie to jestem zobowiązany do używania go tylko podczas jazdy z przyczepą tak :?: To co wtedy z ciągłością tarczek skoro z przyczepą mogę jeździć tylko raz na tydzień na przykład :?: Ciągłość raczej nie możliwa... oczywiście nie mam karty kierowcy ale nie ważne 8)
M_TT
Początkujący

11 Cze 2012, 22:43

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Nabardziej treściwą musiałem znaleźć sobie sam:
Przepisy ustawy dotyczące niezarobkowego przewozu drogowego stosuje się odpowiednio do przewozów drogowych wykonywanych:

w ramach powszechnych usług pocztowych,
w ramach usług polegających na przewozie odpadów komunalnych lub nieczystości ciekłych,
przez podmioty niebędące przedsiębiorcami,
w ramach usuwania skutków awarii lub wypadków pojazdami pomocy drogowej.
Czyli według ustawy, ja jako podmiot niebędący przedsiębiorcą mogę sobie ciągnąć przyczepe i nie potrzebuje żadnych tachografów ani zaświadczeń, tak wynika z przepisów.
Tak samo pracownik firmy może jechać tym samochodem zarejestrowanym na mnie i tyle, samochód jest prywatny i tyle, jest to transport wykonywany przez osobe prywatną i podlega to pod niezarobkowy przewóz rzeczy nawet jak wioze meble sąsiada :lol: tak :?: MOżna to tak interpretować ale sprawa i tak nie jest jasna...
M_TT
Początkujący