Ciągnięcie przyczep cięższych od samochodu

10 Mar 2012, 21:30

Mam pytanie odnośnie ciągnięcia przyczep.

W dowodzie mojego samochodu - w zasadzie to SUV jest wpisana max masa przyczepy 3500kg a masa samochodu 2.150kg a DMC 2700kg. Teoretycznie przyczepa nie może być cięższa od samochodu ciągnącego, więc jak to jest? można ciagnąć przyczepę 3,5t czy maksymalnie taką której DMC nie przekracza masy samochodu :?:
M_TT
Początkujący

Miejscowość: ...

11 Mar 2012, 13:38

silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

11 Mar 2012, 15:20

według tego nie powinienem ciągnąć cięższej przyczepy niż wynosi masa samochodu... ah te glupie polskie prawo, nie wiem po co te 3.5t w dowodzie.
A tam jeszcze napisane było ze jak zestaw ma pow. 3.5t trzeba mieć tachograf i kurs na przewóz rzeczy, prawda to :?: Bo nie wiem kto ma takie rzeczy w osobówkach :mrgreen: a jak widzę to na tych stronach ludzie często piszą głupoty więc niech na tym forum sie odezwie ktoś kto wie o czym mówi bo nie wiadomo jak to jest :idea:
M_TT
Początkujący

11 Mar 2012, 15:25

jeśli samochód ma homologacje jako "terenowy" a urządzenie sprzęgające ma odpowiednią wytrzymałość to pojazd może ciągać 150% swojego DMC czyli każda terenówka której DMC jest powyżej 2600kg i ma homologacje producenta może ciągac przyczepy o masie do 3500DMC
jeśłi nie wykorzystujesz tego do zarabiania tylko prywatny transport nie musisz mieć żadnego tacho ani nic tylko Viatoll
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

11 Mar 2012, 15:32

M_TT napisał(a):nie powinienem ciągnąć cięższej przyczepy niż wynosi masa samochodu

Tak wychodzi - i nie DMC a masa rzeczywista jest ważna ..
A czemu terenówka może 150% ??

M_TT napisał(a): pow. 3.5t trzeba mieć tachograf i kurs na przewóz rzeczy, prawda to ??

Tachograf nie zależy od rodzaju pojazdu ale raczej od funkcji .. No i jeszcze Viatoll będzie chciał opłaty ..
Mam Ci szukać rozporządzenia czy sam znajdziesz ??
http://www.tur-info.pl/p/ak_id,18721,,o ... _musi.html
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Mar 2012, 15:45

silvo44 napisał(a):A czemu terenówka może 150% ??

bo ma duże kółka :mrgreen:
krzyczysz na kolege a sam se poszukac nie umisz
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dn 31 grudnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych pojazdów ... -paragraf 3 ust. 4 pkt 4
wykładnia prawna
"w przypadku samochodu terenowego, zgodnie z definicją zawartą w załączniku nr 1 do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 30 grudnia 2003 r. w sprawie homologacji pojazdów samochodowych i przyczep (Dz. U. z 2004 r. Nr 5, poz. 30), masa ta może ulec zwiększeniu do 150 % DMC samochodu nie przekraczając wartości wynikającej z wartości znamionowej urządzenia sprzęgającego przy zachowaniu pozostałych warunków. "
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dobry akumulator prosto z półki
    Nie zawsze to co stoi na sklepowej półce jest tym czym naprawdę powinno być. Akumulator jest na tyle specyficznym produktem, iż wraz z upływem czasu może utracić część swoich właściwości. Niestety, dość często zdarza ...
    BMW X Coupé 2001
    BMW X Coupé to źródło kreatywnej inspiracji oraz zapowiedź kierunku stylistycznego, który obierze BMW w XXI wieku. Poprzez scalenie elementów coupé oraz auta typu cross-country, koncept ...

11 Mar 2012, 17:51

no to ok dzięki za deszcz odpowiedzi :mrgreen: już wiem o co chodzi więc B+E i jazda :wink:

A jak będę woził na lawecie samochód sąsiada to jest to usługa i potrzebne jest tacho? Czy jeśli samochód nie jest zarejestrowany na firmę tylko na osobę może on według "prawa" wykonywać usługę :?: :?: :?:
M_TT
Początkujący

11 Mar 2012, 22:14

jeśli nei masz firmy tylko jest to jednorazowa "przysługa" dla "sąsiada" to nie, ale jeśli bieżesz za to kase a ITD lub inna służba przyfiluje cie z tym "sąsiadem" kilka razy może zawitać do ciebie pan w ciemnym garniturze :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

11 Mar 2012, 23:12

a kto chodzi w "ciemnym garniturze"? :mrgreen:
A jeśli w dowodzie jest wpisane (samochód osobowy) bo do takich liczy się terenówka to też mnie to dotyczy? Bo w przypadku dostawczego to sytuacja jest bardziej podejrzana wiec rozumiem, ale transport samochodem osobowym? Chyba ITD może mi naskoczyć na plecy i to z dużego rozbiegu czy raczej się mylę :?: 8)
M_TT
Początkujący

11 Mar 2012, 23:20

jesteś w mylnym błędzie :mrgreen:
ITD ma większe uprawnienia niż policja i może Cie kontrolowac kiedy chce jak chce i za co chce może Ci mandat wlepić albo od razu sprawe do sądu i kolegium :mrgreen: z zielonymi sie nie żartuje tylko mówi "tak proszę pana nie wiedziałem to ostatni raz" i robi oczy kota ze szreka :mrgreen:

to że masz wpisane osobowy, ciężarowy czy też specjalny nie zmienia nic, ważne co tym autem robisz, lepiej w działalności gospodarczej z wykorzystaniem tego pojazdu w DR nie zmienia się nic, co najwyżej możesz mieć wpis o VAT :wink:
przykłądowo ciągam patrolem rajdówkę na lawecie, to jest moja prywatna laweta i moja prywatna rajdówka i transport tez mój prywatny, ale kontrole mam normalne urzędowe nie prywatne :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

11 Mar 2012, 23:56

sąd kolegium :?: za co?
NAwet jeśli transport byłby nie na potrzeby własne to jedyne co musiałbym mieć to tachograf tak? Nic po za tym?
W dostawczym montaż tacho jest możliwy ale w osobowym to raczej nie (licznik do 260km/h :D ) i w ogóle nie ta budowa wiec nie wiem jak to egzekwować w tej sytuacji.
M_TT
Początkujący

12 Mar 2012, 00:22

taaa tylko ciąganie przyczepy do 70km/h po to Ci tacho :mrgreen:
jak tam sobie chcesz kombinowac to próbuj :mrgreen: nie moja kasa się nie przejmuje :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

12 Mar 2012, 10:33

ale na poważnie.
Ten tachograf to pic i nie muszę go mieć tak? bo nie bede czegoś takiego montował a nie chce też płacić mandatów! teoretycznie muszę je mieć jak wykonuje przewóz zarobkowy a jeśli na własne potrzeby nie tak? Bo okazuje się że z B+E nie mogę spokojnie ciągnąć przyczepy tylko...no.
M_TT
Początkujący

12 Mar 2012, 10:41

jeśli ciągniesz ją sobie dla siebie nie zarabiasz na tym to masz mieć B+E, OC, i Viatol opłacony tyle
pocieszny
Forumowicz VIP

12 Mar 2012, 16:43

pocieszny napisał(a):krzyczysz na kolege a sam se poszukac nie umisz

No co Ty ?? Gdzie krzyczałem ?? Nawet przez myśl mi nie przeszło - przecież znalazłem ..
A definicję samochodu terenowego też znasz ?? Bo w PoRD nie ma - art 2 pkt. 36 do 63 określają wszystkie pojazdy oprócz terenowego ... :shock:
Wikipedia coś mówi, ale jak to jest z homologacją ?? W DR jest wpisane, że to samochód terenowy ??
http://pl.wikipedia.org/wiki/Samoch%C3%B3d_terenowy
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika