REKLAMA
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów !
Moi drodzy, wreszcze nadszedł czas na zmianę mojego dotychczasowego auta.
Tu jak zwykle, pojawia się zagwostka, co zakupić za określoną kwotę. Mam do dyspozycji maksymalnie 18 tys. i w tej kwocie chciałbym auto z instalacją LPG lub bez i założyć ją na własną rękę. Czego wymagam od auta?- aby posiadało klimatyzację, było wygodniejsze od mojego dotychczasowego samochodu oraz bardzo ważne- było przystępne cenowo w eksploatacji. Z racji instalacji i wożenia koła zapasowego musi posiadać większy bagażnik.
Mój dotychczasowy samochód (golf 4 LPG) przyzwyczaił mnie do oszczędności w kwestii inwestycji w naprawy, dlatego zdaję sobie sprawę, że ostatni warunek będzie ciężki do spełnienia.
Jakie samochody wziąłem pod lupę:
Segment C
1) Astra H- Przy wyborze kierowałem się kosztami utrzymania. W grę wchodzi tylko wersja kombi. Najwięcej ogłoszeń jest z silnikami 1.6 które chyba nie bardzo lubią gaz i ten silnik wydaje mi się zamały do gabarytów tego auta. Astr z silnikiem 1.8 czyli optymalnym pod gaz i osiągi jest strasznie mało.
2) Volvo V50/S40- jeden z faworytów. Problem może być znalezienie egzemplarza z motorem 2.4 w tej kwocie. Altrnatywa, to 2.0
Segment D
3) Mazda 6 (silnik 2.0)- tylko wersja kombi. To auto jest dla mnie świetnym wyborem, ale obawiam się, że brak garażu odbije się dużą korozją po kilku latach.
4) BMW E46 (wszystkie silniki od 2.0 w zwyż)- od zawsze podobała mi się, ale tylko w wersji kombi. Przy tym samochodzie obawiam się kosztów eksploatacji oraz tego, że w tym budżecie można naciąć się na skarbonkę. Rozmawiałem ostatnio z gościem, który sciąga bemy z zagranicy od ponad 10 lat- pasjonat marki i radził mi, żeby uzbierać minimum 22tys. ponoć te auta zaczynają się kończyć za zachodnią granicą i ciężko o dobrą sztukę.
5) Kia Magentis (silnik: 2.0, 2.4)- II 2005- 2010 (wersja przed liftem)
6) Hyundai Sonata (silnik: 2.0 i 2.4)- IV generacja 2005- 2009
Na dzień dzisiejszy skłaniam się ku powyższym dwóm modelom z racji stosunku jakości do ceny. Nie znalazłem natomiast za dużo informacji na co zwracać uwagę przy zakupie, który silnik jest polecany i czy auta mają jakieś wady wrodzone. Problemem jest również mały rynek wtórny.
Segment E na deser
7) Chrysler 300M- całkowicie przypadkiem natrafiłem na kontakt do osoby, która zajmuje sie sprzedążą aut amerykańskich. Do tej pory nie interesowałem się tym modelem, ale przeszperałem internet i okazało się, że to bardzo komfortowe auto, bezawaryjne i w miarę porównywalne w utrzymaniu do Vectry, czy Mondeo.
Link do www oferującego: http://autapremium.com/produkt/chrysler ... m-automat/
Będę wdzięczny za wszystkie rady i wskazówki !!