Ciekawe auto za 15 - 20 000

23 Paź 2018, 13:44

Hej! Chcę kupić ciekawe i w miarę 'bezpieczne' w eksploatacji auto za 15 - 20 000. Nie zależy mi na super mocy i wyposażeniu, a przede wszystkim na charakterze samochodu.

W tym momencie jeżdżę Golfem IV 1.6 16V prawie golas. Mam garaż, mieszkam w Krakowie (więc nie chcę za dużego auta), nie robię dużych przebiegów (ok. 10 000 rocznie), ale auto będzie daily.

Audi 80 B3
Mercedes 190E
Saab 900/9-3
2006-2010 Swift Sport
Astra G Coupe
406 Coupe
Alfa 156 1.8TS

Co myślicie o tych autach? Co byście mi zaproponowali? Macie jakieś inne pomysły?
wojtekkupuj
Nowicjusz

23 Paź 2018, 13:46

wojtekkupuj napisał(a):Chcę kupić ciekawe i w miarę 'bezpieczne' w eksploatacji auto za 15 - 20 000

wojtekkupuj napisał(a):charakterze samochodu

wojtekkupuj napisał(a):W tym momencie jeżdżę Golfem IV 1.6 16V

wojtekkupuj napisał(a):Audi 80 B3

Co myślę? Że to temat prowokacja. Jeździsz golfem, masz 20k i chcesz kupić audi 80? No bez jaj chłopie...

Astra G Bertone OK, ale to za dużo kasy na to.
Saab krokodylek spoko, ma charakter.
Swift Sport to niezbyt charakterne auto, ale i tak lepsze niż Audi czy Astra.
406 Coupe spoko, najlepiej z V6.
Alfa spoko ale silniki są, ekhm, słabe. Lepiej z JTD.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

23 Paź 2018, 13:56

galakty napisał(a):Prowokacja

To nie prowo - jakie inne niż Audi 80B3 auto z lat 80 kupię w tej cenie w super stanie, bez rdzy, około 100KM i z szyberdachem?

Kiedy ostatnio widziałeś B3? Ja w Krakowie co najmniej ze 3,4 miesiące temu, a patrzę za nimi. To już youngtimer :ok: I będzie od razu szedł na żółte blachy

galakty napisał(a):Krokodylek

Saab nie krokodylek tylko 94+. I bardzo boję się cen serwisu, głupie sprzęgło kosztuje 700zł...

galakty napisał(a):406 V6

2.0, V6 odpada od razu z uwagi na koszty serwisu i spalanie

galakty napisał(a):za dużo kasy na Astrę

I bardzo dobrze, kupię zadbaną, a nie trupa. Tylko, że bardzo nie podoba mi się w nich wnętrze :/

galakty napisał(a):Alfa spoko ale silniki są, ekhm, słabe. Lepiej z JTD

Diesel odpada, to Kraków, będą taryfy na diesle.
wojtekkupuj
Nowicjusz

23 Paź 2018, 14:20

Ta, widziałem rok temu 80 w QP, zgnita do kości :D Już nie jeździ, bo stoi na klockach. Jak Ci się podoba to spoko, ale moim zdaniem to żaden youngtimer i klasykiem nigdy nie będzie. To był wóz dla ludu, klepany masowo i oklepany do bólu. Powoli to części będzie brakować.

Masz 20k a przeraża Cię koszt 700 zł za sprzęgło? Myślisz że do Audi 80 taniej wymienisz?

Astra G za 20k? Może i kupisz zadbaną, ale... pisałeś przed chwilą, że przerażają Cię koszta i opłaty, a teraz chcesz kupisz auto warte 10k za 20k. Chłopie, gdzie logika i ekonomia? Totalny bezsens w Twoich przemyśleniach widzę.

Jak chcesz wydać 20k to na coś wartego uwagi, coś co będzie zwiększać wartość, a nie gnić i ją tracić. Coś typu Saab krokodylek i szanować, E30 i szanować, może Volvo stare jakieś z tych kanciastych itp. A nie 80 i Astra :naughty:
galakty
Forumowicz VIP

23 Paź 2018, 14:29

Zamiast Astry G to chyba lepiej w Audi TT Roadster iść.

Tylko czy te auta jest gdzie trzymać bo pod blokiem, zimą/jesienią..szkoda takich samochodów...
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

23 Paź 2018, 14:39

ale moim zdaniem to żaden youngtimer i klasykiem nigdy nie będzie

Dla mnie nawet Golf II to już youngtimer, nie jest uwzględniony tylko dlatego, że są dla mnie za słabe oprócz wersji GTI i tego typu.

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tak - sprzęgło do Audi 80 B3 LuK bez żadnego grzebania znalazłem właśnie za 300PLN. I wymieni je po prostu warsztat, a nie specjalista od Saaba.

Druga rzecz, że w przypadku aut jak 190E, Alfa, E30 albo Saab 900, zostawienie ponad 10 000 w warsztacie wydaje mi się bardzo realne i tak, boję się tego. Przecież nawet na ogłoszeniach jest - E30, faktury na 20 000 a auto i tak nie idealne i na handel.

Astra G za 20k? Może i kupisz zadbaną, ale... pisałeś przed chwilą, że przerażają Cię koszta i opłaty, a teraz chcesz kupisz auto warte 10k za 20k.

Bo liczę, że za ok. 15 000 kupi się taką w naprawdę dobrym stanie, w której nie trzeba będzie co roku coś robić.

Coś typu Saab krokodylek i szanować, E30 i szanować, może Volvo stare jakieś z tych kanciastych itp

Ładne E30 kosztuje grubo ponad 20 000, z kanciakiem Volvo w tym budżecie też cięzko. No i to ma być daily.
wojtekkupuj
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 ciekawostek na temat Toyoty
    Toyota to dziś największy koncern motoryzacyjny świata i jedna z największych firm na naszym globie pod względem przychodów. Japońska marka odnosi sukcesy na rynkach od Ameryki, przez Europę i Azję, aż po Australię. ...

23 Paź 2018, 14:40

Zamiast Astry G to chyba lepiej w Audi TT Roadster iść.

Za tą kasę nie kupię w fajnym stanie. A garaż mam w razie czego :wink:
wojtekkupuj
Nowicjusz

23 Paź 2018, 15:07

wojtekkupuj napisał(a):No i to ma być daily.

Dlatego tym bardziej bym w stronę Audi 80 nie spojrzał. No chyba że Ci się podoba, jest wygodne, bezpieczne (nie jest) i się napaliłeś to spoko. Ale racjonalności w tym zero :)
galakty
Forumowicz VIP

23 Paź 2018, 15:11

Czemu nie? To wygodne auto ze znośnym momentem obrotowym, które owszem, podoba mi się. Bardziej to racjonalne IMO niż mega twardy Swift albo auta gdzie wymiana błotnika po stłuczce będzie w tysiącach bo niezardzewiały jest tylko jeden pod Hamburgiem.

Że bezpieczne nie jest to wiem, nie spodziewam się tego.

A a propos kosztów, tu - http://moto.pl/MotoPL/1,128893,12601759 ... torys.html E30 które miało być do kosmetycznych poprawek kosztowało 5600 w samych częściach, bez robocizny, a i tak byłoby jeszcze co zrobić.
wojtekkupuj
Nowicjusz

23 Paź 2018, 18:45

Szukasz starszego auta czy mzoe byc cos wspolczesnego?
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI

23 Paź 2018, 18:56

Może być, myślę też o Suzuki Swift Sport (2006-2010), ale poza tym nie mam za bardzo pomysłów na coś ciekawego i w budżecie w fajnym stanie.

Jeżeli jakiś masz, bardzo chętnie posłucham!
wojtekkupuj
Nowicjusz

23 Paź 2018, 19:04

Raziel11 napisał(a):Szukasz starszego auta czy mzoe byc cos wspolczesnego?

No właśnie to jest podstawowe pytanie... bo jak ktoś nie jest napalony na jakiś kibel pod tytułem 80ka na gaźniku albo duży Fiat to po co się katować ??? Tym bardziej że są marki oferujące bardzo rzadko spotykane modele a tanie i normalnie jeżdżące.

Np. Honda Accord coupe jest w śmiesznych pieniądzach jak na klasę auta. Szczególnie V6.
Mitsu Galant V6
Scion TC który jest zwykłą tojotą z bardzo fajnym silnikiem a w dodatku za śmieszne pieniądze .
I pewnie teraz uruchomią się idioty typu 959 ale mam okazję uczestniczyć w serwisie dwóch takich 80ek to tak naprawdę te auta nic sobą na tą chwilę nie reprezentują w wersjach tych popularnych oprócz sentymentu właścicieli. Do tego tez bywają z nimi śmieszne przypadki i nie koniecznie tanie np: Audi 80 Avant uruchomienie klamki i przednich szyb to około 200zł same części do tego klamka tylnej klapy używka 250zł!!!! która i tak nie nadaje się do montażu bo można ją wyjąć ale żeby ją włożyć trzeba rozłożyć coś co się rozpada. Ponad 2tygodnie szukałem czegoś można zamontować. Do tego poleciał wihajster od kierunków. Niby taniocha no ale na 4ery przesyłki tylko jeden był ok. Więc są to tematy typowo dla miłośników danego modelu/auta.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

23 Paź 2018, 19:18

wojtekkupuj napisał(a):Może być, myślę też o Suzuki Swift Sport (2006-2010), ale poza tym nie mam za bardzo pomysłów na coś ciekawego i w budżecie w fajnym stanie.

Jeżeli jakiś masz, bardzo chętnie posłucham!

A wiec Accord VII 2.0, Suvaru Legacy IV 2.0
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI

23 Paź 2018, 19:29

Rozumiem - ale dla mnie to naprawdę nie jest katowanie. Miałem wcześniej Polo 2F kombi, 1.4D, 0 wyposażenia - i żałuję, że go sprzedałem, chętnie bym nim dzisiaj jeździł.

Dzięki za info z pierwszej ręki o Audi - tak czy inaczej, to i tak raczej najbezpieczniejsza opcja na auto z lat 80? Uwielbiam stare auta, a z tamtych lat już się spokojnie kwalifikują dla mnie.

Accord Coupe fantastczny pomysł! Nawet nie trzeba długo szukać - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Scion TC mi się niespecjalnie podoba ale dobrze kombinujesz, Galant V6 w sumie ciekawy.

Wiesz coś więcej o tych Accordach Coupe?

A wiec Accord VII 2.0, Suvaru Legacy IV 2.0

Accord fajnie, w Legacy przemawia do mnie właściwie tylko historia marki, ale za dobre to 15-20 000 mocno tak sobie.
wojtekkupuj
Nowicjusz

23 Paź 2018, 19:49

Temat trochę dziwny, bo z jednej strony szukamy czegoś "innego" (czyli poniekąd zgadzamy się na wyższe rachunki za niektóre kwestie), aby następnie lamentować, że raz na ~100k trzeba wydać 700zł na część eksploatacyjną, gdzie i tak nie jest to jakaś powalająca suma - równie dobrze można wpakować się w mechaniczny wtrysk w 190, ale przecież 190 "się nie psuje", więc będzie ok.

156 1.8 to kapeć, lepiej szukać 2.5 v6.
Z podobnych auta Lancia Kappa Coupe, Volvo c70, Renault Safrane
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna