REKLAMA
Szukam auta już prawie rok. Czytam to forum jak i fora konkretnych marek jakimi się interesowałem Czas założyć wreszcie własny wątek na tym forum . Miałem już różne fazy od czegoś takiego jak Alfa Brera, później SUVy, obecnie ustabilizowałem się najbardziej na Lexus IS 250 Jeżdżę głównie sam, max 2 osoby.
-Budżet: max 70 tyś zł (to jest absolutne max, wolałbym coś bliżej 50 k
-Warunki finansowe/Rocznik: Auto powyżej 30-40 k będę brał w leasing operacyjny więc w grę wchodzą tylko auta od 2009 roku i na fakturę 23 % co niestety znacznie zawęża obszar poszukiwań.
Przebiegi roczne: do 10 tyś km, na co dzień miasto, raz na tydzień trasa 50 km, parę razy do roku trasa po kilkaset km.
-Rejon: świętokrzyskie, aczkolwiek po coś fajnego mogę jechać do Szczecina
-Moc: min. 180-200 KM
-Wyposażenie/Kolor: napaliłem się na skórzane fotele, mile widziana kamera cofania. Myślałem o kolorze czarnym, ale znajomi mi to wybili z głowy więc nie jest to już konieczność. Więc kolor obecnie nie ma większego znaczenia.
-Koszty utrzymania: Zdaję sobie sprawę, że koszty utrzymania jak i tankowanie to nie będzie poziom Fiata Pandy w gazie. Najbardziej zależy mi na rzadkich wizytach w serwisie. Czas najcenniejszym zasobem więc wolę droższe części ale rzadkie wizyty u mechanika/ASO.
Moje Typy w kolejności od najbardziej pożądanych z przykładami:
1) Lexus IS 250
Obecnie tylko dwa egzemplarze spełniające kryteria. Spore przebiegi, brak kamery cofania więc czekam, aż pojawi się coś bardziej interesującego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ps. Stał dłuższy czas prawie ideał, ale za długo myślałem nad kolorem
2) Alfa Romeo Brera
Byłem napalony na Brere z silnikiem 1.75 TBI. Obecnie brak ofert. Jeśli pojawi się jakiś fajny egzemplarz będę rozważał bo auto bardzo mi się podoba.
3) BMW. Podoba się, ale tutaj nie mam pojęcia co z awaryjnością i kosztami utrzymania. Przydałby się opinie i rady. Przykłady:
4) Mercedes C. Przykład:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (coś chyba podejrzanie tani)
5) Volvo S60. Biorę pod uwagę, ale raczej jako ostateczność jeśli nie zajdzie się żaden Lexus. Auto mi się po prostu dużo mniej podoba niż wymienione w pkt1-4.
6) Honda Civic 9. Nie spełnia wielu z moich wymagań np. moc poniżej 180 KM, ale biorę pod uwagę w ostateczności.
7) Inne
a) 159 z TBI
b) Bardzo mocno interesuje się tymi samochodem. Trochę martwi szkoda oraz nie mam pojęcia o tej marce.