Ciekawe i niezawodne auto do 70 tyś

19 Gru 2016, 02:00

Szukam auta już prawie rok. Czytam to forum jak i fora konkretnych marek jakimi się interesowałem  Czas założyć wreszcie własny wątek na tym forum ;). Miałem już różne fazy od czegoś takiego jak Alfa Brera, później SUVy, obecnie ustabilizowałem się najbardziej na Lexus IS 250 ;) Jeżdżę głównie sam, max 2 osoby.

-Budżet: max 70 tyś zł (to jest absolutne max, wolałbym coś bliżej 50 k ;)
-Warunki finansowe/Rocznik: Auto powyżej 30-40 k będę brał w leasing operacyjny więc w grę wchodzą tylko auta od 2009 roku i na fakturę 23 % co niestety znacznie zawęża obszar poszukiwań.
Przebiegi roczne: do 10 tyś km, na co dzień miasto, raz na tydzień trasa 50 km, parę razy do roku trasa po kilkaset km.
-Rejon: świętokrzyskie, aczkolwiek po coś fajnego mogę jechać do Szczecina
-Moc: min. 180-200 KM
-Wyposażenie/Kolor: napaliłem się na skórzane fotele, mile widziana kamera cofania. Myślałem o kolorze czarnym, ale znajomi mi to wybili z głowy więc nie jest to już konieczność. Więc kolor obecnie nie ma większego znaczenia.
-Koszty utrzymania: Zdaję sobie sprawę, że koszty utrzymania jak i tankowanie to nie będzie poziom Fiata Pandy w gazie. Najbardziej zależy mi na rzadkich wizytach w serwisie. Czas najcenniejszym zasobem więc wolę droższe części ale rzadkie wizyty u mechanika/ASO.

Moje Typy w kolejności od najbardziej pożądanych z przykładami:

1) Lexus IS 250
Obecnie tylko dwa egzemplarze spełniające kryteria. Spore przebiegi, brak kamery cofania więc czekam, aż pojawi się coś bardziej interesującego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

ps. Stał dłuższy czas prawie ideał, ale za długo myślałem nad kolorem :(

2) Alfa Romeo Brera
Byłem napalony na Brere z silnikiem 1.75 TBI. Obecnie brak ofert. Jeśli pojawi się jakiś fajny egzemplarz będę rozważał bo auto bardzo mi się podoba.

3) BMW. Podoba się, ale tutaj nie mam pojęcia co z awaryjnością i kosztami utrzymania. Przydałby się opinie i rady. Przykłady:

4) Mercedes C. Przykład:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (coś chyba podejrzanie tani)

5) Volvo S60. Biorę pod uwagę, ale raczej jako ostateczność jeśli nie zajdzie się żaden Lexus. Auto mi się po prostu dużo mniej podoba niż wymienione w pkt1-4.

6) Honda Civic 9. Nie spełnia wielu z moich wymagań np. moc poniżej 180 KM, ale biorę pod uwagę w ostateczności.

7) Inne

a) 159 z TBI

b) Bardzo mocno interesuje się tymi samochodem. Trochę martwi szkoda oraz nie mam pojęcia o tej marce.
lars8
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Panda

20 Gru 2016, 00:19

jesteś na dobrej drodze do zakupu kłopotu patrząc na Twoje linki. Większość tych komisów jest dobrze znana
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Sty 2017, 21:21

Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2008

17 Sty 2017, 21:25

Podbijam temat bo trafiło się ciekawe auto, brakuje mi:
- kamery cofania
- auto powyżej budżetu 5 tyś

Z plusów:
- raczej pewne i nie powinno być żadnych niespodzianek

Linki:
http://www.lexus-forum.pl/viewtopic.php?f=192&t=15515

Proszę o opinie.
lars8
Nowicjusz

18 Sty 2017, 04:12

Sprzedam swoje auto ;( Powód, żona narzeka na mały bagażnik oraz na to, że nie da się nim jechać w góry na narty. Ja zaś prawnie nie mam czasu nim jeździć więc nie chcę żony na siłę uszczęśliwiać czymś co mi się podoba i co lubię.

Ja pierdziele :D Ludzie są bezczelni po prostu. Uwielbiam tę modę na zdjęcie z fotelikami i "samochód żony".

Dla beki na Twoim miejscu pojechałbym zobaczyć i poprosił, żeby foteliki były.

Na 99% fotelików nie będzie. A jeśli faktycznie będą to dla tej samej beki poprosiłbym, żeby załadowała dzieci :lol: Dowiesz się wtedy o jakie narty i wyjazdy w góry chodzi.

Po forum ma go od 2014 roku. Nie robił żadnych napraw oficjalnie (na forum się nie chwalił) ale marudzi na koszty utrzymania.

Więc się przeliczył :P Z drugiej strony przebieg niewielki (o ile realny). Więc strasznych historii może nie być. 50/50. Może być spoko, bądź może być zapuszczony (baba tym jeździ) :)
GorącyMarian
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2017

18 Sty 2017, 10:37

GorącyMarian napisał(a): Sprzedam swoje auto ;( Powód, żona narzeka na mały bagażnik oraz na to, że nie da się nim jechać w góry na narty. Ja zaś prawnie nie mam czasu nim jeździć więc nie chcę żony na siłę uszczęśliwiać czymś co mi się podoba i co lubię.

Ja pierdziele :D Ludzie są bezczelni po prostu. Uwielbiam tę modę na zdjęcie z fotelikami i "samochód żony".

Dla beki na Twoim miejscu pojechałbym zobaczyć i poprosił, żeby foteliki były.

Na 99% fotelików nie będzie. A jeśli faktycznie będą to dla tej samej beki poprosiłbym, żeby załadowała dzieci :lol: Dowiesz się wtedy o jakie narty i wyjazdy w góry chodzi.

Po forum ma go od 2014 roku. Nie robił żadnych napraw oficjalnie (na forum się nie chwalił) ale marudzi na koszty utrzymania.

Więc się przeliczył :P Z drugiej strony przebieg niewielki (o ile realny). Więc strasznych historii może nie być. 50/50. Może być spoko, bądź może być zapuszczony (baba tym jeździ) :)

Marian dam Ci dobrą radę nie wstawiaj wszystkich do jednej szufladki bo to że Ty byś coś zrobił to nie oznacza że inni zrobili by to samo... ten Pan od Lexa nie jest żadnym handlarzem ani oszołomem więc jest bardzo duże prawdopodobieństwo że sprzedaje auto z tego powodu... o którym pisze zresztą sam sprzedawałem samochód z podobnych powodów. A co do fotelików to też takie zdjęcie zrobiłem bo jestem zbyt leniwy żeby je przekładać. Zresztą z mojego fotelika dla syna byłem w pewnych kręgach dosyć mocno znany bo nie pasował do auta którym jechałem :ok:

Co do samego Lexa to jest w Wawie więc za parę złoty można go prześwietlić. Cena jest wysoka więc trzeba się targować.

No i ogólnie autorze tematu :D
Jeżeli wybierasz markę premium to nie patrz tak sztywno na wyższe kwoty zakupu tu akurat zwróciłeś uwagę na 5k. bo w przypadku aut z EU 5k to może być starter startera... ważny jest stan auta.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

18 Sty 2017, 19:20

Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze takie pytanie jak myślicie skąd taka różnica jeśli chodzi o auto o które pytałem wyżej a tym: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Różnica 12 tyś, a na pierwszy rzut oka porówywalne.
lars8
Nowicjusz

18 Sty 2017, 19:37

Ten grafitowy z forum "sztosik" ciemny z zewnątrz a jasny środek :oops:
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam