Przeglądam to forum już od dawna, jednak dopiero teraz powoli przymierzam się do kupna pierwszego samochodu. Auto kupię prawdopodobnie dopiero końcem roku lub na początku przyszłego, dlatego na razie lokalizacja obojętna - po prostu chciałbym się zorientować jakich modeli mniej więcej szukać.
1. Rozumiem, że auto do 5000zł ma być po prostu sprawne i pod takim kątem mam szukać, jednakże chciałbym także aby mi się podobało. Najchętniej przyjmę propozycje aut z "sportowym designem lat 90"... niekoniecznie przy tym nazywając to auto sportowym, aby nikt z tego forum się nie wkurzył.
2. Interesują mnie opcje trzydrzwiowe oraz pięciodrzwiowe. Sedan, coupe, hatchback. Ewentualnie jakiś kabriolet typu Peugeot 306 w rozsądnej cenie, jakby się wyjątkowo trafił.
3. Benzyna, gaz czy diesel - obojętne. Z pewnością do auta za 5000zł nie będę zakładał instalacji.
4. Musi także być wyposażone chociażby w to co ma Peugeot 306 czy Honda Civic.
5. Nie może być to ciasne auto, bo np. w Cinquecento czuje się źle, chociaż nie mam dwóch metrów wzrostu.
Auto będzie przeznaczone na tygodniu do dojazdu do pracy (kilka km w jedną stronę) oraz wypadów w weekend poza miasto.
Dotychczas zainteresowały mnie modele takie jak:
- Peugeot 306 (po lifcie)
- Peugeot 406
- Rover 400 oraz 45
- Honda Civic V (nie chcę w hatchbacku, bo większość zapewne jest w złym stanie) / VI
- Opel Vectra B
- Opel Astra G
- Nissan Almera
Nie chcę Astry F, Felicia, Seicento, Cinquecento, Ford Ka i innych podobnych aut, które mi się nie podobają. Może trochę podejście jak baba, ale nie szukam auta na siłę, więc chciałbym, abym każdego dnia cieszył się na widok swojego niedrogiego samochodu (np. Peugeot 306 mi się podoba bardzo). Nie muszę wozić całej rodziny, więc auto familijne mi nie potrzebne... będzie to samochód pewnie tylko na jakiś czas 2016 roku, gdy będę dysponował większą gotówką to zamienię to na coś lepszego.
![Razz :P]()
Najbardziej mnie zastanawia czy jest sens pchać się w te Rovery? Bardzo mi się podobają, jednakże mam wrażenie, że ich cena w ostatnim czasie spadła znacząco. W dodatku ta uszczelka pod głowicą w niektórych modelach silników...
Chociaż czytam różne fora, magazyny itd. od dawna, to nadal bez samochodu czuje się zielony w tych sprawach. Byłbym wdzięczny jakby ktoś skomentował listę, którą wymieniłem np. podając też wersje silnika jakich szukać. Jestem otwarty na różne inne modele, byleby nie paliły więcej niż te 10l/100km... Rocznik najlepiej w okolicach 2000.
@edit: jeszcze jedno, chociaż już trochę namieszałem w tym poście. Auto nie musi być za 5000zł, może być to propozycja też np. za 3000zł (załóżmy, że mam 3000zł, ale jeśli trzeba to dopłacę do 5000zł)
Czy warto kupić Peugeota 306 za ok. 3000zł?