Wszystko pięknie i ładnie tylko czemu mówi sie o autach ponad 30letnich szkoda że nikt nie wspomniał o autach z lat 90 czyli mających ponad 20 wiosen na karku które teoretycznie tez powinny być zacofane a tak do końca nie jest...
Łatwo jest porównać np: toyotę corolle z najmniejszym silnikiem z lat 80 do dzisiejszych czasów
![Nie :no:]()
tylko co będzie jak porównamy corolle e10 z 94r 1,4 do corollki 2012 1,4??? Będzie mały problem ponieważ e10ka może jest mniej wyciszona albo mniej komfortowa lub ma mniej wskaźników ale jej silnik będzie mniej palił, będzie trwalszy i prawdopodobnie tak samo przyśpieszał jak nowy, więc jak dodałbym szersze gumy i wyciszenie to mogłoby być ciekawie...
A weźmy pod lupę celica z lat 80 jest zacofana hmm a co z latami 90. Gdzie były już dostępne dla ludu takie konstukcje jak 3s-ge/ 3s-ge beams które miały po 175/200Km jak to się ma do tego co się działo później.
Dlaczego nigdy nie mogę spotkać zajechanej celiny 3s-fe zawsze jest "motor schaden" w tych nowszych??? Czy nagle kierowcy zaczeli kiepsko jeździć?? Czy może coś innego się zadziało???
A co z takimi autami ja Lexus GS który w 92r w serii posiadał klimatronic, wymiennik świeżego powietrza, albo takie cuś jak ULTRA SONIC MIRROR ciekawe bo to było 25lat temu.
Natępna sprawa silniki, który z obecnych silników jest produkowany 13lat bez większych zmian, albo który silnik obecnie produkowany przez koncern toyoty ma korzenie "rajdowe". z tego co się orientuje to żaden.
Jak powstał 1uz w 89r motor typowo wyścigowy to żywcem był przejęty do zwykłago auta i z małymi zmianami robiony do 00r, a jego nastepca do dzisiejszych czasów. A co z 2Jz od 92r-do 04r konstrukcja typowo ze sportu i montowana w osobówkach.
Tak mógłbym wymieniać i wymieniać więc generalnie nie jest tak że kiedyś było kilka białych króków albo trwałych albo nowoczesnych a reszta się psuła i nie jechała. Podałem przykłady dotyczące silników które dotyczyły konstukcyjnie lat 90r i były nowocześniejsze i sprawniejsze niż wiele dzisiejszch wynalazków...
Dla bardziej upartych polecam zgłębić wiedzę o
sr20ve/vet
rb25/26
2jz-gte/ge
3s-fe beams/3s-gte
....wymieniłem tylko dwie marki i podałem konstrukcje które mają po 20lat bardzo często montowane w poulusach.
Jedno jest pewne ASO toyoty z ... od 93r do 00r nie wymieniła tyle short block-ów co z tylko z 2lat sprzedaży 01-03r. Chyba to nie jest zasługa rozwoju nośników informacji.
Wspomniane też były warunki gwarancji tylko że corolla e10ka 20 lat temu miała 3lata gwarancji i 100tyś.km co było dla niej śmieszne i też było kilka szczegółów o których głośno się nie mówi czyli obowiąkowy pierwszy przegląd zwymianą oleju przy 2,5tyś.km., zmiana oleju co 10tyś km. a teraz jak jest? Wiem teraz pewnie usłysze o super technologii która pozwala na to czy na tamto hmmm.. g...o prawda jest marketing i finanse.