Ciekawe/sportowe/młodzieżowe auto do 40-45 tys

28 Mar 2023, 19:57

Hej,
jak w tytule, szukam jakiegoś ciekawszego auta do 40-45tys.
Modele które mi się spodobały :
fiesta mk7 st - budżet może odrobine za mały, ale pewnie dałby się coś znaleźć, no ale z tego co czytam bardzo awaryjne silniki
z vaga jakiś golf gti, tak samo baardzo awaryjne silniki.
bmw to raczej tylko e46 w tym budżecie, e90 2 litrowe ani sportowe ani wytrzymałe.
Patrzyłem też na civica ufo 1.8 140km, osiagi nie porywają chociaż już poniżej 9s do100 więc akceptowalne. No ale podobno bardzo podsterowne.

Z preferencji:
benzyna, 150koni w górę,poniżej 8s do 100. stosunkowo nie duża awaryjność, jestem przygotowany na włożenie kasy, no ale średnio mi się podoba jak tfsi potrafi brać olej i roziągajacy się łańcuch rozrządu nawet przy bardzo małym przebiegu, czy pękające głowice w ecoboostach.
cena adekwatna do rocznika, średnio mi się widzi dawać 40k pln za 20 letnie audi lub bmw.
Jakieś propozycje? Czy ciężko z takim budżetem i trzeba mieć 2x tyle
turniejowy
Nowicjusz

28 Mar 2023, 20:28

turniejowy napisał(a):osiagi nie porywają chociaż już poniżej 9s do100 więc akceptowalne

Na co dzień nie jeździsz 0-100 tylko w stosunkowo niskim zakresie obrotów, dieselki 1.6 będą bardziej dynamiczne od takiego civica

turniejowy napisał(a):Jakieś propozycje? Czy ciężko z takim budżetem i trzeba mieć 2x tyle

Podstawa to nie wpakować się w coś, gdzie koszty będą kosmicznie wysokie.

turniejowy napisał(a):z vaga jakiś golf gti, tak samo baardzo awaryjne silniki.

golf mk5 jeszcze ujdzie, jest też leon cupra. Alternatywnie do nich jest te focus st

BTW w temacie dałeś "ciekawy" a twoje propozycje chyba są średnio ciekawe

Popatrz sobie na clio sport, coś takiego np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
albo abartha grande/punto evo [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
istnieje również volvo c30 2.5 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Mar 2023, 20:48

Zgadzam sie z tą dynamicznościa civica, jego to trzeba będzie non stop kręcić, dlatego troche mi się nie podoba.
Co do volvo czy focusa, fajne furki, ale one przy normalnej jeździe w mieście palą 15l :unsure:
W sumie o tych fiatach nie myślałem fajna opcja.
Co do clio, kiedyś już ja widziałem na otomoto, chwiel już stoi, ale ogólnie clio nie odrzucam, jechałem kiedyś clio 2 rs i ładnie to szło
turniejowy
Nowicjusz

28 Mar 2023, 20:57

Do volvo i focusa wrzucasz sobie gaz bez problemu, zwykła sekwencja. Do tego jednak 5 cylindrów brzmi o niebo lepiej niż 4

Clio ci dałem przykładowy link, nie śledzę. Ogólnie duuuużym plusem tego auta jest fakt, że jest "kompletne", ma spoko zawias, bardzo dobre hamulce już w standardzie
franccc
Stały forumowicz

28 Mar 2023, 20:59

moze troche mit lub moje uprzedzenie, ale miałem w rodzinie dwa fordy w lpg i w obu padł silnik. Więc raczej wole iść coś nawet słabszego ale bez lpg.
Ja zapomniałem o abartah, ale wydają się być fajne na pierwszy rzut oka, napewno poczytam. Dzięki za pomysł
turniejowy
Nowicjusz

28 Mar 2023, 21:11

Podstawą przy lpg jest regularny serwis. Jeśli ktoś jeździ autem do momentu aż stanie na drodze to rzeczywiście gaz może przyspieszyć proces.
franccc
Stały forumowicz

28 Mar 2023, 22:49

turniejowy napisał(a):miałem w rodzinie dwa fordy w lpg i w obu padł silnik

silnik dzisiaj to część zamienna :lol:

Silniki w dzisiejszych autach to padają jak muchy :lol:

Kubie MIdel też padł silnik w jego BMW i nie płacze :lol:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Fura mojego Prezesa Merc S-Classe kupiony za 700 000zł , zepsuł się koszt naprawy 100 000zł :lol:

Ja sam w swojej karierze zarżnąłem już kilka silników,

Naprawiam , sprzedaje, kupuje kolejne i Nie Płacze :lol:
Inny poszedł by do sądu lub po burach prawniczych :lol:
toyman40
Stały forumowicz

28 Mar 2023, 23:03

zgadzam się i to mnie troche przeraża :D
Szczególnie weźmy takiego forda i ecoboosta.
Kupisz za 50k auto, po 10kkm padnie silnik, używka to 15k na allegro, plus wymiana (sam to co najwyżej klocki wymienie nie silnik :D ) i robi się 20k pln pewnie. A nadal masz wysoce awaryjną jednostke która znowu może paść. Średni dla mnie biznes
turniejowy
Nowicjusz

28 Mar 2023, 23:11

to poco kupować w ogóle ecoboosta? nie kupować
toyman40
Stały forumowicz

28 Mar 2023, 23:20

dlatego zrezygnowałem z ecoboosta.
Ale co ciekawego masz w latach 2008-2013?
Vag to awaryjne tsi/tfsi/fsi
ford to ecoboost
bmw/francuzy awaryjne thp

no chyba że ktoś pójdzie w stare konstrukcje czyli jakieś 1.6 100km lub 1.4 80km, no ale jako że szukam czegoś szybszego to nie jest to opcja dla mnie
turniejowy
Nowicjusz

29 Mar 2023, 00:25

Jak chcesz vaga to poszukaj sobie coś takiego, jeden z lepszych hothatchy tamtych lat, ogólnie masz za mało kasy na coś nowszego bo potem to już tylko "R-ki" były ok - Scirocco, Golf VI
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

29 Mar 2023, 08:31

turniejowy napisał(a):Ale co ciekawego masz w latach 2008-2013?

turniejowy napisał(a):bmw/francuzy awaryjne thp

Francuzy to nie tylko thp. W tym budżecie masz Megane 3 GT 190. Fajna opcja bo silnik i skrzynia ok. (Starej daty) Usterkowość do zaakceptowania w sensownej kasie w stosunku do tego co reprezentuje skrzynia i napęd. Fajnie się go modzi bo technika pasuje od meg3 rs p&p. Przyjmuje LPG.

Awaryjność ogólna do opanowania bo silnik i skrzynia nie sprawiają problemów. Reszta to elektromechanika i trochę dziwnych wynalazków ale biorąc pod uwagę że to nie jest opcja 1,6 16v to wersja 2,0t rekompensuje wydane $$$.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

30 Mar 2023, 19:15

Może Civic, ale w wersji type r? Nie 1.8, a 2.0, doskonałe fotele i ostatni taki fajny silnik wysokoobrotowy, wolnossący od Hondy. Prosty serwis, bez turbo, bez dwumasy i innych wynalazków.
Nickname30
Nowicjusz

30 Mar 2023, 21:14

też mocno rozważałem, ale jeżeli chodzi o viii (ufo) to zrezygnowali z wielowahaczowego zawieszenia na rzecz belki skrętnej, większość recenzentów bardzo narzeka na to że auto jest baaardzo podsterowne. Więc troche go odrzuciłem. Głownie patrze aktualnie na abarthy, fieste mk6 st, rozważam troche focusa mk1 st170 (sentyment do focusów mam :D) cos znajdę mam nadzieje
turniejowy
Nowicjusz

31 Mar 2023, 01:14

Focus mk1 ST w budżecie 45k?
Osobiście chyba już bym wolał Golfa IV albo Leona 2,8 vr6 (204 konie, 6 cylindrów, napęd 4x4, 6 biegów)
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017