Ciekawy diesel 25k

28 Paź 2018, 11:22

To teraz niezły mentlik mi się zrobił w głowie :o
Jak to tak na prawdę jest z tymi AR? Ten 1.9 150km warty polecenia?
Też się zastanawiałem właśnie co tam było remontowane w tym aucie z ogłoszenia i dlaczego, ale jeszcze nie dzwoniłem.
Nie boję się kosztów utrzymania dlatego rozglądalem się za 3.0 tdi Q w Audi bo uznałem to za ciekawe połączenie, alfa też jest ciekawa i przede wszystkim ładna więc jeżeli nie psuje się na potęgę to rozważam ten zakup. Boję się też mechaników, bo golfa czy ałdi to każdy rozbierze a z alfa może nie być tak kolorowo.
Doszedłem też do wniosku, że bez względu na to co kupię to zdecyduje się na delikatny chip.
Jestem z Wrocławia więc poczytałem i zdecydowałem się na firmę s-performance wrocław na podniesienie bezpiecznie mocy w aucie.
Groski
Nowicjusz

28 Paź 2018, 11:33

Groski napisał(a):Boję się też mechaników, bo golfa czy ałdi to każdy rozbierze a z alfa może nie być tak kolorowo.

Jeśli jakiś mechanik nie potrafi naprawić Alfy, to nie jest mechanikiem. Koniec kropka. Ja bym właśnie takich Golfiarzy unikał z daleka.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

28 Paź 2018, 11:40

Golfa każdy potrafi naprawić hmmm a alfe nie każdy dobre :ok:
Każdy kucharz zrobi jajka na twardo ale na miękko już nie hmmm jak zastanowie się mocniej to coś w tym jest :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

28 Paź 2018, 11:53

Groski napisał(a):Jestem z Wrocławia więc poczytałem i zdecydowałem się na firmę s-performance wrocław na podniesienie bezpiecznie mocy w aucie.

Możesz jeszcze ecu project popatrzeć.
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

28 Paź 2018, 12:35

A pardonsik, nie zobaczyłem że o diesla chodzi, ale powiem tyle czasy dobrego JTD już się skończyły, za dobry był i trzeba było go ''zliftować'' jak miałbym wkładać kasę to cieknącego JTDka to wolałbym dołożyć do 3.0D od BMW albo 3.0 TDI z Audi przynajmniej czujesz czym jedziesz a tym bardzij jak napisałeś że nie boisz sie kosztów, a najrozsądniej były by wziąć 2.7 od mercedesa.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Paź 2018, 12:39

Ja powiem tak, brać to co będzie w lepszym stanie. Upieranie się przy modelu jest bez sensu, tym bardziej w takiej klasie i z takimi silnikami. Przy każdym można wtopić kasę, chodzi o to żeby pakować kasę w coś, co kierowcy się spodoba i sprawi radość, a nie zostawi na parkingu bez emocji :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

28 Paź 2018, 13:34

bartez90 napisał(a):Matko autor chce auto, ktore bedzie zwawe, ciekawe i bedzie dawac frajde z jazdy, a tu polecany golf 110km. Nie no to krol dynamiki po prostu, moc az wyrywa z butow... :happy:

No faktycznie 1,5 sek taki golf jest wolniejszy od a4 b7 1,8t ale przecież obydwa to ledwo jadą..
Po sofcie ten golf 2,0 tdi osiąga 180 koni bo to nie czwórka alh 1,9 tdi, no ale przecież bezsensu robić soft
wciskać komuś ecu project, będą stuki, falowanie boostu i się silnik rozleci :roll:

Powiem tak taki golf vi 2,0 tdi 110 po sofcie obawiam się że za dużo jeśli w ogóle wolniejszy od 3,0 tdi nie będzie - zależy jeszcze jakie auto a koszty bez porównania 4 gary vs 6...rozrząd itd
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150

28 Paź 2018, 13:53

Pionek napisał(a):No faktycznie 1,5 sek taki golf jest wolniejszy od a4 b7 1,8t

2s gwoli ścisłości czyli dużo
Pionek napisał(a):wciskać komuś ecu project, będą stuki, falowanie boostu i się silnik rozleci

Ile softów w swoim życiu zrobiłeś? Może się pochwalisz tutaj wszystkim? Ja poprawiałem niejednego gotowca wgrywanego w pięknej firmie przez ludzi, którzy nie mają o tym pojęcia. Nawet wgrywają softy na określoną moc :happy:
Mogę Ci nawet logi takiego auta podesłać to sam stwierdzisz jak długo silnik na tym pożyje mądralo. O ile w ogóle się na tym znasz bo widać, że pojęcie masz mierne.
Pionek napisał(a):Powiem tak taki golf vi 2,0 tdi 110 po sofcie obawiam się że za dużo jeśli w ogóle wolniejszy od 3,0 tdi nie będzie

180 km vs 230 km w standardzie, tam też można zrobić soft na np 280. Faktycznie nie będzie wolniejszy....
bartez90
Aktywny

28 Paź 2018, 14:21

Nie no już podjąłem decyzję o sofcie po zakupie, bez względu na to co kupię, w polecanym serwisie (dzięki [email widoczny po zalogowaniu] Pytanie jest tylko takie co ciekawego jestem w stanie kupić za te 15-25k?
Bo żeby kupić i tydzień jeździć żeby później stało miesiąc w warsztacie to mnie nie bawi.
Kupowanie gruza za 15k i wsadzić w niego 10 żeby doprowadzić do stanu też nie wchodzi w grę bo nie jestem pasjonatem, nie mam czasu i nie chce napychac kieszeni mechaników bo do takiego zabiegu potrzeba zaufanego człowieka a nie warsztat wyszukany w internecie.
Reasumując, czy w tym budżecie znajdę 3.0 od Audi albo od BMW zdatdne do użytku? W grę nie wchodzi dokładnie nieco więcej bo za 50k to już sobie kupię Audi a4b8 2.0 tdi CR 170 km quattro.
Raczej wolałbym właśnie mniej.
Z podanych propozycji AR 159 podoba mi się wizualnie i jeżeli ten silnik 1.9 150km jest trwały i podatny na chipa to na tym się skupie. Golfy patrzyłem to na IV budżet taczej na styk w najsłabszej wersji 2.0 tdi nie na CR więc podobnie wyjdzie jakieś Audi a3 które bardziej podchodzi mi wisuzlanie niż golf. No a golf v odpada totalnie.
Patrzyłem też astre ale też jest taka jakaś nijaka.
Groski
Nowicjusz

28 Paź 2018, 14:25

1.9 itd 150km to dobry silnik, koszty utrzymania nie powinny być duze jak na diesla
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI

28 Paź 2018, 16:57

A jeszcze spytam żeby uspokoić swoje sumienie, jak ma do tego wszystkiego benzyna + gaz? Jest coś sensownego, godnego polecenia spełniającego wymagania?
Groski
Nowicjusz

28 Paź 2018, 17:25

W alfie?
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI

28 Paź 2018, 17:37

bartez90 napisał(a):Ile softów w swoim życiu zrobiłeś? Może się pochwalisz tutaj wszystkim? Ja poprawiałem niejednego gotowca wgrywanego w pięknej firmie przez ludzi, którzy nie mają o tym pojęcia. Nawet wgrywają softy na określoną moc
Mogę Ci nawet logi takiego auta podesłać to sam stwierdzisz jak długo silnik na tym pożyje mądralo. O ile w ogóle się na tym znasz bo widać, że pojęcie masz mierne.

Szkoda tylko że nie wiesz (bo niby skąd) że 2,0 TDI 110 i 140 to ten sam silnik, tylko producent ograniczył moc pewnie tam gdzie liczy się ubezpieczenie od mocy, różnica to skrzynia 5 i słabsze sprzęgło.
Więc wgrywasz wsad/soft ori od 140tki i masz 140 koni...
Poza tym chiptuning turbo-diesla i turboPb to dwa różne światy, jeden puści dymek a drugi się rozleci jak coś będzie skopane

A autor tak w ogóle wstawia normalne propozycje i czeka na opinie np A4 2,0 tdi 140 koni itd..a nie RS6 więc nie wiem dlaczego próbujesz komuś wmówić że szuka samochodu żeby pogonić na autobahnie M6 albo Gallardo...
Poza tym gdzie jest jakaś Twoja propozycja samochodu? nawet hulajnogi elektrycznej nie poleciłeś więc po co ta dyskusja?
Jak masz coś polecić to napisz, w przeciwnym wypadku proponuje troszkę wyhamować - pokory nigdy za wiele.

Groski napisał(a):Golfy patrzyłem to na IV budżet taczej na styk w najsłabszej wersji 2.0 tdi nie na CR więc podobnie wyjdzie jakieś Audi a3 które bardziej podchodzi mi wisuzlanie niż golf.
chodziło Tobie chyba o VI mam nadzieję? jest tego trochę:
[link do oferty na Olx wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150

28 Paź 2018, 19:23

Mam wrazenie Pionek ze cala swoja wiedze odnosnie tuningu i silnikow czerpiesz z ladnych kolorowych gazetek :happy:
Pisalem w odpowiedzi na Twoj post o zrobieniu z 2.0tdi 180 km a nie wgrywaniu map na 140 km. Chyba ze masz gotowe mapy na 180 km to prosze o podeslanie i chetnie zobacze. Poza tym sam zadalem Ci pytanie na ktore nie odpowiedziales wiec mniemam ze Twoja wiedza jest zerowa wiec nie bede dyskutowal z osoba, ktora nie ma o czyms pojecia.
Ode mnie focus mk2 2.0tdi, volvo s60. Bardziej niezawodne auta niz Twoje golfy poza ktorymi swiata nie widzisz.
Tyle ode mnie w tym temacie, wiecej tu sie nie wypowiadam. Dziekuje dobranoc.
bartez90
Aktywny

28 Paź 2018, 20:37

Oczywicie chodziło mi o inne propozycje z benzyna i gazem jako alternatywa diesla.
Oczywicie chodziło mi o golfa 6 a nie 4 :D
Dziękuję za linki, wieczorem zobaczę :)
A focus i volvo też jest brany pod uwagę chociaż alfa wygrywa wyglądem zdecydowanie :)
Groski
Nowicjusz