Ciekawy samochód na trasy.

22 Gru 2014, 18:02

Ja bym się nie pakował. Raz że jak to pół automat albo jakiś inny wymysł to naprawa będzie kosztowna, dwa dla mnie ten silnik nie ma racji bytu- wtrysk bezpośredni.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Gru 2014, 18:21

Tak to jest jakiś półautomat, ma chyba 7 biegów które zmienia się łopatkami przy kierownicy.
Dlaczego według ciebie ten sinik jest zły ?
pk01
Nowicjusz

Auto: Nie mam

22 Gru 2014, 18:51

pk01 napisał(a):Dlaczego według ciebie ten sinik jest zły ?
Wtrysk bezpośredni = zbieranie nagaru, spadek mocy, niska trwałość, dolewki oleju.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Gru 2014, 19:17

pk01 napisał(a):Dlaczego według ciebie ten sinik jest zły ?

A który rok tego avena?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

22 Gru 2014, 21:01

2009 rok. To szkoda bo silnik pracował naprawdę fajnie, czegoś takiego szukałem.
pk01
Nowicjusz

23 Gru 2014, 01:38

Najlepsze co możesz zrobić to kupno b6 z dowolnym silnikiem i swap na 2.5 tdi z vw transportera.
Januszek24
Początkujący

Prawo jazdy: 19 11 2006
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Volkswagen Passat B5
Silnik: 2,5 tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprawność kierowcy - co o niej decyduje?
    Statystyki wypadków bezlitośnie pokazują konsekwencje ludzkich błędów. Budowane z myślą o ochronie kierowców pojazdy, a nawet specjalnie projektowane drogi, które mają wybaczać uczestnikom ruchu ...
    Wyciągarka w pick-upie. Gadżet czy konieczność?
    Czy pickup 4x4 jest dobrym wyborem do jazdy w terenie? W czasie, kiedy z rynku stopniowo znikają kolejne klasyczne terenówki i w sprzedaży pozostaje już niewiele modeli w rodzaju legendarnej Toyoty Land Cruiser, coraz ...

23 Gru 2014, 02:41

januszek24 napisał(a):Najlepsze co możesz zrobić to kupno b6 z dowolnym silnikiem i swap na 2.5 tdi z vw transportera

Najlepsze co możesz zrobić to nie czytanie postów tego Janusza.

Wtryski bezpośrednie reklamkwane są jako rewelacja bo niby mało palą. Ok, jest tak bo mogą pracować na współczynniku lambda nawet powyżej 2 gdy normalnie jest to ok 1, oznacza to,że silnik pktrzebuje o połowe paliwa mniej... Jednak jest tak tylko przy wąskim zakresie obciążenia i występuje chyba tylko jak jedziesz z górki i to przy sprzyjającym wietrze - no ale tego już konstruktorzy nie powiedzą w reklamie bo by wyszło na to, że ten drogi wynalazek jest ciula warty. To rozwiązanie pozwoli Ci zaoszczędzić... Może z 1l paliwa na... 200km? ... A minusy już kolega wyżej wymienił. Gra nie warta świeczki, tylko problemów przyniesie.
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Gru 2014, 13:24

W 2009 aven3 dla odmiany nie miał bezpośredniego wtrysku ale wstawiane były skrzynki CVT które są fajne do momentu popsucia się a to niestety jest częstym problemem :lol: .
CVT jest mylona z MMT półautomat ale na tą chwilę obie są nic nie warte...

Co do bezpośredniego wtrysku to wszystko jest ok z jednym małym "ale" tojota w pewnym momencie (nie pamiętam kiedy) przeszła np: w lexach na wtrysk o oznaczeniu d4s który jest następcą d4 znanego z avena1/2 i tak jak można powiedzieć o pierwszej generacji że była taka sobie tak już ta druga jest już ok. nie dotyczą jej problemy pierwszej generacji.
Kiedyś nawet czytałem że jest to obecnie najlepszy na rynku system wtrysku bezpośredniego.
szybki
Moderator - Tuning

23 Gru 2014, 17:29

Trochę zainteresował mnie ten typ skrzyni i postanowiłem zasięgnąć porady w warsztacie
specjalizującym się w naprawach automatów.
Ogólnie rzecz biorąc to co jest w tym avensisie to nawet automat nie jest tylko przekładnia
bezstopniowa jak w skuterach tylko bardziej skomplikowana. Podobno biegi symuluje w niej
komputer bo tak naprawdę wcale ich niema. Mówili, że kiedyś Ford montował coś takiego w
swoich samochodach i był to wielki niewypał. Człowiek z którym rozmawiałem nie spotkał się
w swojej karierze z taką skrzynią z Toyoty. Podobno one wymagają częstych wymian oleju i
aktualizacji sterownika ponieważ jak to ujął ,, uczą się stylu jazdy użytkownika ''

Ojej, a wyglądało to tak niewinnie :mrgreen:
pk01
Nowicjusz

23 Gru 2014, 19:42

CVT to nie jest taki wynalazek jak Ci się wydaje bo był i jest stosowany w wielu markach... Sprawdza się przy bardzo delikatnej jeździe i potrzebuje serwisu.
W PL wiadomo jakie są drogi i jakie warunki drogowe więc ogólnie jest lipa.

Reasumując lepiej się nie zbliżać. :D
szybki
Moderator - Tuning

25 Gru 2014, 20:33

Wydaje mi się, że ciekawym samochodem na trasy może być samochód z automatyczną skrzynią biegów. I obowiązkowo z tempomatem, szczególnie jak się człowiek wybiera na przejażdżkę po autostradzie. Wtedy taka podróż jest przyjemnością. Pędzi się tylko przed siebie. Ale też trzeba pamiętać o serwisowaniu takiego automatu w miarę regularnie .
Ostatnio edytowany przez mike, 25 Gru 2014, 20:41, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
maciekluka
Początkujący

Auto: renault laguna

25 Gru 2014, 21:13

Akurat na autostradzie to automat nie ma wielkiego sensu bo wystarczy że rozpędzisz się do tych 140 i już przez następne kilkaset kilometrów nie używasz skrzyni
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

26 Gru 2014, 01:51

Ten automat pracował perfekcyjnie. Rozpędza się jak metro :D
Niestety ludzie ,, po fachu '' odradzają mi ten typ skrzyni ponieważ jest bardzo drogi w naprawie, a
często nienaprawialny. Przy obecnym przebiegu ryzyko usterki jest spore.
W razie usterki trzeba by było przerabiać na manualną - taniej.
pk01
Nowicjusz

26 Gru 2014, 09:17

pk01 napisał(a):W razie usterki trzeba by było przerabiać na manualną - taniej.

Nie słyszałem o przrabianiu CVT na manuala a na 100% nie wyjdzie taniej bo musisz dokupić manualną skrzynię cały zestaw sprzęgło i zamach, pedały z pompą sprzęgła a do tego tzreba stwierdzić jakie jest przełożenie główne bo często różni się automat od manuala. Dojdą detale i kwota wyjdzie około hmmm... bardzo dużo :no:
No i później odsprzedaż takiego auta za normalną kaskę graniczy z cudem.

Jeżeli się zmienia to raczej MMT na zwykłego manuala gdzie po prostu chodzi o sprzęgło.
szybki
Moderator - Tuning

26 Gru 2014, 09:20

pk01 napisał(a):Przeglądając oferty trafiłem na coś takiego :

[link do oferty na Olx wygasł] ... bc83fe6521
Warto jechać obejrzeć ?

wrzucasz linka od oszusta :?: A jaką masz gwarancję że już go nie cofnął z 600tys km :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna