Witajcie. Od mojej ostatniej wiadomości minęło już dużo czasu ale samochodu niestety
jeszcze nie kupiłem. Ostatnio zaliczyłem dwa wypady za granicę, łącznie przejechałem
jakieś 3,5 tys. kilometrów samochodem segmentu B. 4 dorosłe osoby plus duży bagaż
Najgorzej było w warunkach górskich, brakowało mocy i męczyłem silnik wysokimi obr.
Przemyślałem wszystko i doszedłem do wniosku, że najlepszym wyborem będzie pojazd
klasy średniej ( segment D ) tak więc wytypowałem kilka popularnych modeli na które
pozwala budżet i wstępnie przymierzyłem tyłek do każdego z nich.
Mazda 6 ( 07' ), Toyota Avensis ( 06' ), VW Passat ( 06' ), Honda Accord ( 04' ) i jeszcze
Peugeot 407 ( 08' ). Miałem szczęście, że uprzejmy właściciel komisu udostępnił mi je
wszystkie do jako takiego porównania
Najbardziej podobał mi się VW. Bardzo wygodna pozycja za kierownicą, wysokie oparcia
foteli i perfekcyjne wykończenie deski rozdzielczej. Honda na zdjęciach wydaje się mała
ale w rzeczywistości to duży samochód. Ona również okazała się bardzo wygodnym pojazdem.
Najgorzej wypadła 407. Mimo, że był to najmłodszy samochód to zdecydowanie najgorzej
wykonany, mało miejsca na nogi i ogólnie rzecz biorąc nie podobał mi się.
Niedługo po tym trafiła mi się przejażdżka Fordem Mondeo ( 07' ).
Nic mnie tak nie zaskoczyło jak te Mondeo, przestrzeń, przestrzeń i jeszcze raz przestrzeń.
W środku jest bardzo wygodny, estetyczna deska rozdzielcza i fajne wyposażenie.
W zegarach miał duży komputer, fabryczne radio Sony, klimatyzację którą można sterować
głosem, podgrzewanie przedniej szyby i ogromny bagażnik.
Ten samochód zdecydowanie podobał mi się najbardziej ze wszystkich.
Fordy jakoś nigdy nie przyciągały mojej uwagi, nie wiem o nich za wiele...
Polecono mi silnik 2.0 benzyna o mocy 145 koni z manualną skrzynią.
Czy będzie to dobry wybór ? Widziałem w ogłoszeniach również silnik 1.6 i
najciekawszy 2.5 z dość dużą mocą ( podobno silnik Volvo ).
Poradźcie coś z tym mondziakiem
![Uśmiechnięty :)]()