Ciekawy samochód na trasy.

19 Gru 2014, 21:18

Witam wszystkich.
Szukam samochodu którym będę mógł wygodnie podróżować. Przeważnie jeżdżę sam lub z jednym pasażerem tak więc nie musi to być rodzinny wagon ale powinien mieć dużo miejsca na przednich siedzeniach. Mam trochę ponad 190 cm wzrostu i często szoruję kierownicą po kolanach.
Przywiązuję dość znaczną uwagę do poziomu hałasu w kabinie, lubię ciche pojazdy.
Zdecydowanie motor zasilany benzyną lub benzyna + LPG.
Do wyposażania większej uwagi nie przykładam ale nie chcę już samochodu wyposażonego w zwykłe reflektory halogenowe. Często jeżdżę samochodem który na wyposażeniu ma ksenon i nie mógłbym z niego zrezygnować. Zwykłe żarówki to w nocy męczarnia i ciągła zmiana mijania/drogowe. No i koniec mojego listu do Świętego Mikołaja.

Dodam, że moim faworytem jest Toyota Auris.

Budżet jaki chcę przeznaczyć na samochód - do 35 tys.
Kiedyś mając końcówkę tej kwoty ( 5 tys. ) wiedziałbym co kupić bez większych przemyśleń ale teraz potrzebuję porady. Zwłaszcza, że przed kupnem samochodu człowiek ,, napala się '' i często zapomina czego tak naprawdę potrzebuje.
pk01
Nowicjusz

Auto: Nie mam

20 Gru 2014, 11:58

Ale Toyota Auris to małe auto. Powinieneś celować w wyższą klasę.
Proponuje poszukać Lexusa GS.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Gru 2014, 13:37

Mam okazję jeździć aurisem. To tylko dawne wspomnienie solidności toyoty. Wnętrze jakości hyundaia dosłownie ;/ Fotele w aurisie w żadnym wypadku nie nadają się na trasę.
Jak ciekawy i na trasy to polecam e38:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Do tego porządna instalka lpg i mozna w miarę ekonomicznie i wygodnie podróżować.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

20 Gru 2014, 13:46

A może Honda Accord? Albo mondeo mk4 tylko nie wiem czy uda się znaleźć zadbane w tej kwocie
archi4lo
Początkujący

Miejscowość: PL
Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 1,8T
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

20 Gru 2014, 14:36

Volvo s60 w benzynce będzie dobrym wyborem
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

20 Gru 2014, 14:48

Daj spokój z Aurisem. Jeśli cenisz mega komfort i nie chcesz szorować kierą po kolanach to w tym wypadku min klasa D.
Spójrz na Sonate i Magentis jeśli mają być nowsze.
Jesli nie potrzebujesz coś w stylu sedana to może Signum?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Summer Cars Party 2010 / relacja
    Po raz czwarty na płycie lotniska Muchowiec w Katowicach mieliśmy możliwość obejrzeć „Najszybszą imprezę tegorocznego lata”. Na przestrzeni ostatnich sześciu lat w Polsce nastąpił ogromny przełom w dziedzinie ...

20 Gru 2014, 17:18

kirin88 napisał(a):Mam okazję jeździć aurisem. To tylko dawne wspomnienie solidności toyoty. Wnętrze jakości hyundaia dosłownie ;/ Fotele w aurisie w żadnym wypadku nie nadają się na trasę.
Jak ciekawy i na trasy to polecam e38:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Do tego porządna instalka lpg i mozna w miarę ekonomicznie i wygodnie podróżować.

Ogólnie rzecz biorąc materiały we wnętrzach samochodów tej marki są takie.
Wiadomo, że porównując je do materiałów użytych w BMW z lat 90 wypadną tragicznie.

Proponujesz e38, a z kolei ja zastanawiałem się nad e39 ( bo mniejsza ) i po obejrzeniu trzech egzemplarzy dałem sobie na spokój. Wszystkie które oglądałem to odrestaurowane szroty z przebiegami grubo przekraczającymi 400.000. Rzecz jasna wszystkie miały na licznikach 180-230. Poza tym miały bogatą historię blacharską i lakierniczą.
Chciałem kupić Auris bo bez problemu kupię krajową i serwisowaną...
Przejrzę w ogłoszeniach wasze propozycje i zobaczę co można kupić za te pieniądze.

A co powiecie na Focusa ? W tym budżecie znalazłby się nieźle wyposażony :)
Chwalą go w testach za zawieszenie które mają samochody segmentu D.
pk01
Nowicjusz

20 Gru 2014, 18:11

pk01 napisał(a):Chwalą go w testach za zawieszenie które mają samochody segmentu D.
Ale to nie jest segment D.
Można kupić łatwo? Wiesz ile tego po flotach jest.. Aż się zdziwisz jak będziesz oglądał..
Ostatnio edytowany przez Koniu, 20 Gru 2014, 19:41, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Literówka
Koniu
Forumowicz VIP

20 Gru 2014, 19:27

Śmieszą mnie takie tematy...

Chłopie masz oczekiwania jak od klasy E, a bierzesz pod uwagę klasę C...

Połóż monetę godną BMW klasy wyższej, które kosztuje średnio 250 tys pln jako nowe to znajdziesz ładne E39... które da Ci tego, co oczekujesz. :)
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

20 Gru 2014, 20:12

pk01 napisał(a):Chciałem kupić Auris bo bez problemu kupię krajową i serwisowaną...
Przejrzę w ogłoszeniach wasze propozycje i zobaczę co można kupić za te pieniądze.

No niby kupisz no ale jazda w trasy :lol:
Ja ostatnio załatwiłem koledze Lexa GS430 za o wiele mniejszą kaskę niż Twój budżet na auto. lex w super stanie przebieg 170tyś.km.
Masz bezawaryjność na poziomie o którym auris może pomażyć, komfort przy którym auris jest stołkiem bez oparcia... :D a do tego spalanie w trasie 12-13 lpg. przy normalnej jeździe około 130-150km/h... więc gdzie jest logika zakupu takich aut do podróży.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

20 Gru 2014, 21:40

Też macie rację. Wybór aurisa mija się z celem.
Przeglądając oferty trafiłem na coś takiego :

[link do oferty na Olx wygasł]
Warto jechać obejrzeć ?
pk01
Nowicjusz

20 Gru 2014, 23:03

O ile będziesz jeździł po równnutkich jak stół trasach to pewnie warto...
Niestety w Polsce nie ma takich zbyt wiele, a na normalnej polskiej drodze z tym zawieszeniem to może byc trochę jak jazda taczką i to taką bez gumowego kółka.
Najpierw spokojny kompakt teraz stuningowana 5ka - Kolego musisz dobrze przemyśleć swoje potrzeby skoro tak łatwo dajesz się przekonać na zupełnie inne auto niż zaproponowałeś na początku.
Też jestem zdania, że jak długie trasy to segment D może być optimum (w Twoim budzecie np c5/laguna/mondeo 07-08 z marek budżetowych, ew starsze i bardziej prestiżowe, kilka propozycji już padło), ale wiadomo że to oznacza też wyższe koszty - spalanie/serwis itp.

Kupno samochodu to zazwyczaj decyzja na lata więc dobrze przemyśl czego na czym Ci najbardziej zależy i na co Cie stać.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

20 Gru 2014, 23:17

Yankee napisał(a):c5/laguna/mondeo 07-08 z marek budżetowych,
Marka budżetowa to Dacia a nie Citroen, Renault, Ford.
Koniu
Forumowicz VIP

21 Gru 2014, 00:01

Ja BMW szukałbym bardziej w oryginale niż po tuningu, np.
[link do oferty na Allegro wygasł] z tym, że w 525i były 192 KM a nie 193 KM mały błąd
[link do oferty na Allegro wygasł]
To tylko przykłady, ale jest więcej oryginalnych sztuk.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

22 Gru 2014, 18:27

W ogłoszeniu właściciel napisał, że może ją sprzedać taniej na oryginalnych częściach.
Nie interesują mnie żadne tuningi, a już na pewno nie walce w miejscu kół :yes:
Samochód wydał mi się zadbany i warty uwagi.

Byłem dzisiaj w salonie Toyoty bo dowiedziałem się, że mają używane Mondeo.
Niestety na miejscu okazało się, że to Diesel, a więc kategorycznie odpada.
Zaoferowali mi używaną Avensis za kwotę trochę wykraczającą poza budżet z naprawdę niezłym
wyposażeniem i silnikiem 2.0 benzyna. Niestety to jest jakiś nietypowy automat bezstopniowy
czy coś takiego. Sam samochód bardzo mi się spodobał aż skorzystałem z jazdy próbnej.
Jeszcze nigdy nie jechałem tak cichym samochodem :roll:
Niby wszystko z nim ok, serwisowany do obecnego przebiegu - 264 tys.
Jak myślicie ? warto pakować się w coś takiego ?
pk01
Nowicjusz