Cieknąca uszczelka pod miska w astrze 1992

14 Cze 2008, 14:23

witam ponownie

cieknie mi olej w okolicach miski. dokladnie nie moge zlokalizowac ale to z uszczelki raczej. dodam tylko ze wymienialem uszczelke jakies3 tygodnie temu. wczesniej tez mialem taki problem. o co tu ku... chodzi? czemu tak cieknie w kolko? mechanik jest pewny wiec nie wiem gdzie tkwi szczegol?
pomozcie
co nie złamie - wzmacnia
witor_
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
  • 14 Cze 2008, 16:00

Najpierw musisz zlokalizować wyciek - czy napewno spod uszczelki miski olejowej,czy skąds wyżej.Wytrzyj dokładnie całą miskę olejową i kadłub silnika nad nią.I musisz obserwować skąd leci olej.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

14 Cze 2008, 22:02

nie no z uszczelki napewno. tak jak napisalem. ale zastanawia mnie dlaczego? byla wymieniana!
    co nie złamie - wzmacnia
    witor_
    Nowicjusz

15 Cze 2008, 08:10

Może wymianiałeś na ciepłym silniku lub była słabo dokręcona,albo miała jakieś mechaniczne wady.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

15 Cze 2008, 14:01

nie wszytsko bylo wporzo. wczesniej tez mi sie lalo. to tak nieregularnie sie leje takze to copiszesz odpada. a powiedz mi jakby miska byla uszkodzona, przykladowo zachaczylbym nią o podloze co mi sie zdazylo (oczywiscie nie moco ale jednak) to wplyneloby to na moj problem?

pozdrawiam
    co nie złamie - wzmacnia
    witor_
    Nowicjusz

15 Cze 2008, 20:20

Raczej od uderzenia w miskę olejową np. o krawężnik,nic się nie powinno stać.Jedynie co,to byłaby wgnieciona od spodau.Ale miska od spodu jest zabezpieczona takimi jakby szynami.Sprawdz w takim układzie,czy miska nie jest krzywa od strony,która przylega do silnika,czyli od strony otworów na śruby.Może tam gdzieś jest wykrzywiona i mimo,że uszczelki nowe,to kapie.Sprawdz też od strony silnika,czy nie ma jakiegoś wyszczerbienia.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

15 Cze 2008, 22:17

ok dzieki
    co nie złamie - wzmacnia
    witor_
    Nowicjusz

24 Cze 2008, 14:53

Witam
    Mam Hanię Civic i miałem podobny problem. W ciagu roku 3 razy zmieniałem uszczelkę pod misą olejową. W moim przypadku był problem w uszczelce. Widzisz są różni producenci uszczelek i co za tym idzie różne jakości. W moim przypadku poprzednie uszczelki były za grube i przy dokręcaniu poprostu się rwały. Po zastosowaniu innej uszczelki problem znikną, na razie jest spokój. Nie mogę zagwarantować czy na zawsze. Ale weź pod uwagę jeszcze tę informacje.
    tomik77
    Nowicjusz

24 Cze 2008, 23:27

podziękował

cenna uwaga. dzieki i pozdrawiam
    co nie złamie - wzmacnia
    witor_
    Nowicjusz

25 Cze 2008, 00:08

Miałem podobny problem. Okazało się że ktoś kiedyś za mocno mścił się na dokręcaniu i powyginał otwory w stronę silnika, i nie wiem jak mocno by dokręcał to prześwit był. Powybijałem w drugą stronę i i poszło. P.S. Zawsze możesz silikonem posmarować obie strony uszczelki.
    Dj
    Początkujący

Miejscowość: Wrocław

25 Cze 2008, 09:38

dzieki

a sluchjcie-samemu mozna by to zrobic? wymaga to jakiejs filozofi wiekszej? czy moze trzeba uwazac zeby cos nie wypadlo z tej miski albo odkrecac jakos fachowo czy cos? bo qrde nie bede w kolko jezdil i wywala kasy, rozumiecie. a dostep do kanału mam u szwgra takze daloby sie.

pozdro
    co nie złamie - wzmacnia
    witor_
    Nowicjusz