Cieknąca woda

06 Mar 2017, 20:33

Witam, pomocy !

posiadam Toyote Corolle E12 z 2002 roku, bezyna 1.4 97km (wersja przed liftem). Auto posiadam od września 2015 roku.

Mam problem z cieknącą wodą od wczoraj. Woda zbiera się z przodu od strony pasażera. Cieknie z prawego górnego rogu szyby siedząc w środku auta (tak obrazowo).

Poniżej załączyłem kilka zdjęć jak to wygląda (woda z tego co zauważyłem przy większym deszczu idzie z miejsca zaznaczonego białą ramką):

http://www.screencast.com/t/V0sm3cgXPso

http://www.screencast.com/t/slW2ezsL4EwT

http://www.screencast.com/t/nYiMbnIMky7N

Myślałem, że mam gdzieś dziurę między uszczelką a szybą ale to chyba nie to ponieważ przykryłem dziś dach matą którą zazwyczaj kładę zimą na przedniej szybie. Mata wystawała kilka centrymetrów za szybę, biegła w górę dachu do zamknięcia drzwi pasażera. To powinno powstrzymać ewentualne kapanie z dziury przy szybie - tak myslałem. Auto stało tak 8h. Podłożyłem miskę i było w niej sporo wody. Boczny panel który na zdjęciu jest zdemontowany był cały mokry. Nie miałem pojęcia wtf. Zerknąłem na cały dach i zauważyłem, że uszczelka od antenty jest uszkodzona:

https://www.screencast.com/t/aKq9mc8A

czy tamtędy woda może się przedostawać ? jak to "zalepić" ? prowizorycznie jakąś taśmą na razie czy co bo cały tydzień ma padać a auto stoi pod chmurką. Osidelowi mechanicy odesłali mnie do blacharza / szklarza
mika84
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 07 1984
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam (była Primera P11)
Silnik: Nie mam

06 Mar 2017, 21:29

Najlepiej było by zdemontować podsufitkę, ale na razie możesz jak najbardziej ta antenę zakleić taśma na próbę wtedy będziesz miał pewność.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Mar 2017, 21:56

mika84 napisał(a):Myślałem, że mam gdzieś dziurę między uszczelką a szybą
Szyba jest klejona , domniemana uszczelka nie jest uszczelką a jedynie maskownicą szczeliny między krawędzią szyby a karoserią.
mika84 napisał(a): dziś dach matą którą zazwyczaj kładę zimą na przedniej szybie. Mata wystawała kilka centrymetrów za szybę, biegła w górę dachu do zamknięcia drzwi pasażera. To powinno powstrzymać ewentualne kapanie z dziury przy szybie
Pod matę podpływa woda z dachu . Pomysł nie trafiony dla diagnozy problemu.
mika84 napisał(a):Osidelowi mechanicy odesłali mnie do blacharza / szklarza
Bardziej na początek do szklarza samochodowego .
mika84 napisał(a):Zerknąłem na cały dach i zauważyłem, że uszczelka od antenty jest uszkodzona:
jak to "zalepić" ? prowizorycznie jakąś taśmą na razie czy co

Obsmaruj silikonem ale jak woda obeschnie,
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

07 Mar 2017, 07:54

bonifacy napisał(a):Obsmaruj silikonem ale jak woda obeschnie
silikon to slaby pomysl, jak sie dobrze przyklei to pozniej ciezko go zdrapac
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Mar 2017, 21:38

Kao napisał(a):silikon to slaby pomysl, jak sie dobrze przyklei to pozniej ciezko go zdrapac
Jak zrobi to z głową bez zbędnej rozrzutności to pozostanie to na wieki i nie będzie co drapać.
Kao napisał(a):ta antenę zakleić taśma na próbę
Taśmy nie są idealne.,akurat w tym zastosowaniu. Co niektóre po ich usunięciu pozostawiają bardzo trudny do usunięcia klej. Zwłaszcza jak słoneczko je przygrzeje :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

07 Mar 2017, 22:52

ok zlokalizowałem pęknięcie.

Na dachu mam taką gumową listwę - w mijescu gdzie byłyby relingi dachowe.
Zacząłem ją wyjmować zaczynając od tyłu auta i kierowałem się ku przdniej szybie. Po jej wyjęciu moim oczom ukazało się pęknięcie w karoserii w tej rynience gdzie jest umiejscowiona ta guma.

Pęknięcie ma ślad małego pioruna :) i jest nieduża. Na razie prowizorycznie nakleiłem tam taśmę docisnąłem gumą i nie cieknie jak wtedy. Pytanie teraz co ja mam z tym zrobić. Samemu mogę jakoś to załatwić ? czy muszę udać się do blacharza ?

Jeżeli mogę sam to zrobić proszę o podanie linków na allegro do produktów jaki mam kupić bo niestety ale jestem zielony i nic takiego nie kombinowałem jeszcze.
mika84
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 07 1984
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam (była Primera P11)
Silnik: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy SUV-y zdetronizują kombi?
    Rynek samochodowy w Polsce od kilku lat przechodzi prawdziwą transformację. Istotny staje się nie tylko rodzaj silnika poszukiwanego auta, zmieniają się także preferencje dotyczące jego typu. Jak wynika z raportu serwisu ...

08 Mar 2017, 08:30

Oczysc i wysusz to dobrze i podjedz do szybiarzy niech zakleja Ci klejem do szyb
Kao
Moderator
Awatar użytkownika