Cieknąca woda

06 Mar 2017, 20:33

Witam, pomocy !

posiadam Toyote Corolle E12 z 2002 roku, bezyna 1.4 97km (wersja przed liftem). Auto posiadam od września 2015 roku.

Mam problem z cieknącą wodą od wczoraj. Woda zbiera się z przodu od strony pasażera. Cieknie z prawego górnego rogu szyby siedząc w środku auta (tak obrazowo).

Poniżej załączyłem kilka zdjęć jak to wygląda (woda z tego co zauważyłem przy większym deszczu idzie z miejsca zaznaczonego białą ramką):

http://www.screencast.com/t/V0sm3cgXPso

http://www.screencast.com/t/slW2ezsL4EwT

http://www.screencast.com/t/nYiMbnIMky7N

Myślałem, że mam gdzieś dziurę między uszczelką a szybą ale to chyba nie to ponieważ przykryłem dziś dach matą którą zazwyczaj kładę zimą na przedniej szybie. Mata wystawała kilka centrymetrów za szybę, biegła w górę dachu do zamknięcia drzwi pasażera. To powinno powstrzymać ewentualne kapanie z dziury przy szybie - tak myslałem. Auto stało tak 8h. Podłożyłem miskę i było w niej sporo wody. Boczny panel który na zdjęciu jest zdemontowany był cały mokry. Nie miałem pojęcia wtf. Zerknąłem na cały dach i zauważyłem, że uszczelka od antenty jest uszkodzona:

https://www.screencast.com/t/aKq9mc8A

czy tamtędy woda może się przedostawać ? jak to "zalepić" ? prowizorycznie jakąś taśmą na razie czy co bo cały tydzień ma padać a auto stoi pod chmurką. Osidelowi mechanicy odesłali mnie do blacharza / szklarza
mika84
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 07 1984
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam (była Primera P11)
Silnik: Nie mam

06 Mar 2017, 21:29

Najlepiej było by zdemontować podsufitkę, ale na razie możesz jak najbardziej ta antenę zakleić taśma na próbę wtedy będziesz miał pewność.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Mar 2017, 21:56

mika84 napisał(a):Myślałem, że mam gdzieś dziurę między uszczelką a szybą
Szyba jest klejona , domniemana uszczelka nie jest uszczelką a jedynie maskownicą szczeliny między krawędzią szyby a karoserią.
mika84 napisał(a): dziś dach matą którą zazwyczaj kładę zimą na przedniej szybie. Mata wystawała kilka centrymetrów za szybę, biegła w górę dachu do zamknięcia drzwi pasażera. To powinno powstrzymać ewentualne kapanie z dziury przy szybie
Pod matę podpływa woda z dachu . Pomysł nie trafiony dla diagnozy problemu.
mika84 napisał(a):Osidelowi mechanicy odesłali mnie do blacharza / szklarza
Bardziej na początek do szklarza samochodowego .
mika84 napisał(a):Zerknąłem na cały dach i zauważyłem, że uszczelka od antenty jest uszkodzona:
jak to "zalepić" ? prowizorycznie jakąś taśmą na razie czy co

Obsmaruj silikonem ale jak woda obeschnie,
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

07 Mar 2017, 07:54

bonifacy napisał(a):Obsmaruj silikonem ale jak woda obeschnie
silikon to slaby pomysl, jak sie dobrze przyklei to pozniej ciezko go zdrapac
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Mar 2017, 21:38

Kao napisał(a):silikon to slaby pomysl, jak sie dobrze przyklei to pozniej ciezko go zdrapac
Jak zrobi to z głową bez zbędnej rozrzutności to pozostanie to na wieki i nie będzie co drapać.
Kao napisał(a):ta antenę zakleić taśma na próbę
Taśmy nie są idealne.,akurat w tym zastosowaniu. Co niektóre po ich usunięciu pozostawiają bardzo trudny do usunięcia klej. Zwłaszcza jak słoneczko je przygrzeje :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

07 Mar 2017, 22:52

ok zlokalizowałem pęknięcie.

Na dachu mam taką gumową listwę - w mijescu gdzie byłyby relingi dachowe.
Zacząłem ją wyjmować zaczynając od tyłu auta i kierowałem się ku przdniej szybie. Po jej wyjęciu moim oczom ukazało się pęknięcie w karoserii w tej rynience gdzie jest umiejscowiona ta guma.

Pęknięcie ma ślad małego pioruna :) i jest nieduża. Na razie prowizorycznie nakleiłem tam taśmę docisnąłem gumą i nie cieknie jak wtedy. Pytanie teraz co ja mam z tym zrobić. Samemu mogę jakoś to załatwić ? czy muszę udać się do blacharza ?

Jeżeli mogę sam to zrobić proszę o podanie linków na allegro do produktów jaki mam kupić bo niestety ale jestem zielony i nic takiego nie kombinowałem jeszcze.
mika84
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 07 1984
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam (była Primera P11)
Silnik: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ALT - Amatorska Liga Torowa 2009 / relacja
    To były już ostatnie w tym roku zmagania ALT na Torze Poznań. Druga, a zarazem ostatnia w tym roku impreza z cyklu ALT odbyła się w niedzielę 4 października o godzinie 12:00. Po odprawie oraz badaniu technicznym zawodnicy ...
    11. zlot Master Truck - Opole 2015
    Z wielką radością ogłaszamy, że na tegorocznym zlocie Master Truck, ku wielkiej uciesze zgromadzonej publiczności, wśród wystawionych modeli ciężarówek obecny będzie też fiński "Highway Hero", bowiem swój ...

08 Mar 2017, 08:30

Oczysc i wysusz to dobrze i podjedz do szybiarzy niech zakleja Ci klejem do szyb
Kao
Moderator
Awatar użytkownika