Cieknący Land Rover Discovery 1999

17 Sie 2008, 17:53

Witam
W czasie deszczu ( na postoju i w czasie jazdy) do auta dosaje się woda. Po stronie kierowcy na wysokości dźwigni otwierania maski, po stronie pasażera na podobnej wysokosci. W okolicach lusterka na wysokości przycisków otwierania szyberdachu. Generalnie duuuży kłopot. Po zdjęciu dywaników ukazała się ruda..Test wody lanej z węża ogrodowego nie ujawnił nieszczelności :( Prosze o poradę osób, które miały podobny problem i rozwiązały go samodzielnie. Sprzedaż, bądź złomowanie nie wchodzą w grę :)
pozdrawiam
hooviboy
Nowicjusz

Miejscowość: wlkp

11 Wrz 2008, 13:16

Witam, mam ten sam problem w moim landzie 95r. Od strony kierowcy z dziury na bolec od plastiku, od pasażera też leci, choć mniej i z szyberdachu też zaczęło choć wcześniejsze testy szlaufowe nie wykazały niczego. U mnie przed wklejeniem na nowo szyby przedniej lało się ciurkiem do środka, przestało ale teraz chyba delikatnie znowu zaczyna ( normalnie nerwica ) czy szyba ponownie została źle wsadzona i uszczelniona?! ( ktoś już montował ją i za mało silikonu było ) Teraz cierpliwie się za to zabiorę, poszukam miejsc i oddam do blacharza aby poprawił szybę przednią i resztę dziur załatał jak należy. Niestety w tym problem jest taki że dziura może być wielkości 2mm i od wewnątrz zobaczysz jak kapie a z zewnątrz nie będzie śladu. Moja taktyka... zlać samochód obficie, sprawdzić miejsca od wewnątrz, z których cieknie, później po wytarciu wszystkiego w wewnątrz polewam z zewnątrz wodą małe obszary aby sprecyzować miejsce przeciekania. Tobie poleciłbym na początku sprawdzić szyberdachy jeżeli takowe posiadasz, po prostu wlej do szczelin wodę i patrz co się dzieje, są tam takie rurki dwie na szyberdach odprowadzające wodę, zastanawiam się czy nie są zapchane, dzisiaj sprawdzę u siebie.

Sprawdziłem, na razie mam cztery wycieki w tym jeden jest z tylnego szyberdachu, gdzie mechanizm nie działa dobrze:
Przy końcowej fazie domykania zatrzask nie zachodzi odpowiednio na szynę i w jednym rogu szyba nie jest dociśnięta do uszczelki przez co nacieka do środka i rury odprowadzające wodę nie nadążają, co dziwne są dwie i jedna daje radę a druga nie, nawet po dokładnym przedmuchaniu. Trochę też pomogło dokręcenie śrubek mocujących szyberdach a jest ich z 12 ale woda znajduje drogę.
Drugi przeciek jest przy dźwigni od otwierania maski, blacha ma tam dziurę na plastik zakrywający kable i będący jednocześnie oparciem na lewą nogę. Myślę jednak że po założeniu tego plastiku ( a mocuje się go na "kołek plastikowy" ) i użyciu silikonu w odpowiednim miejscu problem zniknie lub woda znajdzie sobie nowe miejsce.
Trzecie i czwarte miejsce jest identyczne, woda przecieka ( patrząc od wewnątrz ) w górnych rogach przedniej szyby. Nie wygląda to jakby ciekło przez źle położoną uszczelkę, która skleja szybę z blachą, mam wrażenie że nad tą uszczelką jest szczelina i w miejscach połączenia dwóch kawałków blachy delikatnie pojawiają się krople. I teraz pewnie będzie trzeba pobawić się silikonem od wewnątrz i zatamować, bo wizja ponownego wyciągania szyby niezbyt mi się widzi tym bardziej że nie wiem czy poskutkuje.
egonszef
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wysokie Mazowieckie (okolice)

25 Wrz 2008, 13:48

Już skończyłem uszczelniać.. nie śpieszyłem się zbytnio.. wiadomo że takie rzeczy wymagają czasu i cierpliwości.. niestety ja nie wytrzymałem i w miejscach gdzie silikon nie dał rady, gdzie autokit nie dał rady.. dał radę mój migomat :)
Po dokładnym obejrzeniu którędy cieknie woda wyszło że najczęściej pojawiała się na łączeniu blach, na szczęście tam gdzie ciekło była możliwość zaspawania nieszczelności i dodatkowo użyłem silikonu, na razie mam spokój.

Natomiast jeżeli ktoś będzie chciał szukać przecieków polecam zacząć od :
sprawdzenia czy kanaliki ściekowe nie są zapchane przez liście etc.
Kanalików jest dosyć dużo, u mnie na przykład są w przestrzeni gdzie są dokręcone wycieraczki przy bocznych błotnikach, w drzwiach od spodu mam po 3 dziurki, mam 2 szyberdachy i w każdym są po 2 rurki odprowadzające wodę, do tego najlepiej rozebrać wnętrze włącznie z wyjęciem siedzeń i dywaników aby było można lepiej namierzyć krople wody
Podstawa to uszczelki szyb, łączenia blach, jakość "bitumixu" może być kiepska i po latach nie trzyma już tak jak powinien, można również odkręcić boczki z drzwi, wnętrze drzwi jest zazwyczaj oddzielone od boczków dodatkowo folią, często folia potrafi się odkleić lub może zostać źle przyklejona, szyberdachy... u mnie jedna mała część się wcięła w szynę i nie zamykał się dokładnie ( niby maleństwo a woda ciurkiem się lała )
Tak więc uzbroi się w cierpliwość, zlokalizuj i najlepiej oddaj na tydzień do warsztatu aby zrobili to profesjonalnie ponieważ nie wystarczy kupić w sklepie silikony i na Rambo zamazać aby widać nie było, trzeba dokładnie oczyścić miejsce, odtłuścić i odpowiednim materiałem to miejsce zatamować.
egonszef
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wysokie Mazowieckie (okolice)

22 Sty 2009, 14:43

Witam

Odświeżam temat. Do Disco II 99r przedostaje mi się woda.
Kapie z plastiku w okolicy przysisków szyberdachu i znad daszka przeciwsłonecznego po stronie kierowcy. Dodatkowo ostatnio po obfitym deszczu mokra jest też podsufitka nad górną krawędzią szyby przedniej - pewnie jż się tam sproro nazbierało.
Pierwsze podejrzenie pada na szyberdach przedni, lub tylni bo kształt dachu powoduje ze woda i tak raczej przedostaje się ku przodowi auta.
Szyba przednia raczej na uszczelkach nie cieknie.

Czy ktoś z Was już taki temat przerabiał w swoim aucie i czy udało się znaleźć i wyeliminować przeciek?
Gdzie dokładnie sa odpływy wody od szyberdachów, któredy prowadzą i czym je najlepiej sprawdzić - oczyścić?

Czy ktoś dysponuje fotkami lub jakimiś schematami jak to wszystko wygląda?
Pozdrawiam

KOREK

Miejscowość: Wrocek
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na co zwrócić uwagę przy zakupie terenówki
    W terenówkach najważniejsze są rama, zawieszenie, napędy i silnik. Buda ma mniejsze znaczenie. Sprawdź jak samochód odpala na zimno, jaki dymek idzie z rury wydechowej i ile go jest. Po kilku sekundach dymienia ...