Już skończyłem uszczelniać.. nie śpieszyłem się zbytnio.. wiadomo że takie rzeczy wymagają czasu i cierpliwości.. niestety ja nie wytrzymałem i w miejscach gdzie silikon nie dał rady, gdzie autokit nie dał rady.. dał radę mój migomat
Po dokładnym obejrzeniu którędy cieknie woda wyszło że najczęściej pojawiała się na łączeniu blach, na szczęście tam gdzie ciekło była możliwość zaspawania nieszczelności i dodatkowo użyłem silikonu, na razie mam spokój.
Natomiast jeżeli ktoś będzie chciał szukać przecieków polecam zacząć od :
sprawdzenia czy kanaliki ściekowe nie są zapchane przez liście etc.
Kanalików jest dosyć dużo, u mnie na przykład są w przestrzeni gdzie są dokręcone wycieraczki przy bocznych błotnikach, w drzwiach od spodu mam po 3 dziurki, mam 2 szyberdachy i w każdym są po 2 rurki odprowadzające wodę, do tego najlepiej rozebrać wnętrze włącznie z wyjęciem siedzeń i dywaników aby było można lepiej namierzyć krople wody
Podstawa to uszczelki szyb, łączenia blach, jakość "bitumixu" może być kiepska i po latach nie trzyma już tak jak powinien, można również odkręcić boczki z drzwi, wnętrze drzwi jest zazwyczaj oddzielone od boczków dodatkowo folią, często folia potrafi się odkleić lub może zostać źle przyklejona, szyberdachy... u mnie jedna mała część się wcięła w szynę i nie zamykał się dokładnie ( niby maleństwo a woda ciurkiem się lała )
Tak więc uzbroi się w cierpliwość, zlokalizuj i najlepiej oddaj na tydzień do warsztatu aby zrobili to profesjonalnie ponieważ nie wystarczy kupić w sklepie silikony i na Rambo zamazać aby widać nie było, trzeba dokładnie oczyścić miejsce, odtłuścić i odpowiednim materiałem to miejsce zatamować.