REKLAMA
Witam!
Tak jak w temacie- poszukuję dla siebie samochodu. Dotychczasowo jeździłem głównie Yariską 1.3, ale musiałem ją oddać (samochód nie był mój). Co za tym idzie, muszę kupić sobie samochód
Nie jestem biegły jeśli chodzi o motoryzację, dlatego też założyłem temat tu na forum. Przeczytałem sporo podobnych tematów/postów i jestem pewien, że znajdę tu pomoc.
Ok do konkretów.
Budżet- założyłem 20k PLN. Fajnie by było się w nim zmieścić, ale jeśli znajdzie się jakaś warta dołożenia kilku tysięcy propozycja to myślę, że mogę naciągnąć budżet.
Przeznaczenie- głównie jazda po mieście, sporadycznie (weekendowo) trasa, ale myślę, że nie będę robił dużych dystansów. Rocznie powinno to być około 10-12 tys. km.
Marka- prawdę mówiąc nie skreślam niczego. Jestem otwarty na wszelkie propozycje.
Segment- celuję w kompakt. Samochodem będę się poruszał sam, głównie w mieście.
Paliwo- biorąc pod uwagę przeznaczenie oraz ilość przejeżdżanych kilometrów- benzyna.
Rocznik- chciałbym, żeby samochód miał mniej niż 10 lat. Im młodszy tym lepszy.
Silnik- poniżej 2 litrów (ubezpieczenie), chciałbym aby samochód miał powyżej 100 KM.
Coś ode mnie- będzie to moje pierwsze własne auto. Chciałbym się nim cieszyć. Nie musi być praktyczne, pojemne czy też bardzo oszczędne. Jak założę rodzinę to się będę martwił o takie rzeczy Samochodem będę jeździł sam (czasami we dwoje). Wygląd jak i jazda mają mi sprawiać przyjemność.
Jestem z województwa dolnośląskiego, ale nie chciałbym się zamykać z poszukiwaniami tylko do tego rejonu. W zasadzie cała Polska jeśli będzie warto jechać.
Z racji mojej małej wiedzy samochód przed sprawdzeniem przez siebie chciałbym sprawdzić za pomocą firmy Autotesto. Kolega z pracy tak zrobił i był bardzo zadowolony, to chyba dobry wybór.
Na dzień dzisiejszy najchętniej kupiłbym Renault Megane III Coupe 1.6/1.4 TCe (przepiękna!), ale jest chyba poza moim zasięgiem (cena). Przykład poniżej. Z ubezpieczeniem pewnie zamknę się jakoś w 30k
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co sądzicie o Fiacie Bravo 1.4 120KM, Oplu Astrze H Coupe? Te wydają się być w moim budżecie. Czy może uda się znaleźć megankę w budżecie?
Chciałbym oczywiście poznać też wasze propozycje i porady.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi