Cieszący oko kompakt (coupe?) za 20-2X kPLN

01 Lip 2017, 19:17

Witam!

Tak jak w temacie- poszukuję dla siebie samochodu. Dotychczasowo jeździłem głównie Yariską 1.3, ale musiałem ją oddać (samochód nie był mój). Co za tym idzie, muszę kupić sobie samochód :)
Nie jestem biegły jeśli chodzi o motoryzację, dlatego też założyłem temat tu na forum. Przeczytałem sporo podobnych tematów/postów i jestem pewien, że znajdę tu pomoc.

Ok do konkretów.
Budżet- założyłem 20k PLN. Fajnie by było się w nim zmieścić, ale jeśli znajdzie się jakaś warta dołożenia kilku tysięcy propozycja to myślę, że mogę naciągnąć budżet.
Przeznaczenie- głównie jazda po mieście, sporadycznie (weekendowo) trasa, ale myślę, że nie będę robił dużych dystansów. Rocznie powinno to być około 10-12 tys. km.
Marka- prawdę mówiąc nie skreślam niczego. Jestem otwarty na wszelkie propozycje.
Segment- celuję w kompakt. Samochodem będę się poruszał sam, głównie w mieście.
Paliwo- biorąc pod uwagę przeznaczenie oraz ilość przejeżdżanych kilometrów- benzyna.
Rocznik- chciałbym, żeby samochód miał mniej niż 10 lat. Im młodszy tym lepszy.
Silnik- poniżej 2 litrów (ubezpieczenie), chciałbym aby samochód miał powyżej 100 KM.
Coś ode mnie- będzie to moje pierwsze własne auto. Chciałbym się nim cieszyć. Nie musi być praktyczne, pojemne czy też bardzo oszczędne. Jak założę rodzinę to się będę martwił o takie rzeczy :) Samochodem będę jeździł sam (czasami we dwoje). Wygląd jak i jazda mają mi sprawiać przyjemność.

Jestem z województwa dolnośląskiego, ale nie chciałbym się zamykać z poszukiwaniami tylko do tego rejonu. W zasadzie cała Polska jeśli będzie warto jechać.
Z racji mojej małej wiedzy samochód przed sprawdzeniem przez siebie chciałbym sprawdzić za pomocą firmy Autotesto. Kolega z pracy tak zrobił i był bardzo zadowolony, to chyba dobry wybór.

Na dzień dzisiejszy najchętniej kupiłbym Renault Megane III Coupe 1.6/1.4 TCe (przepiękna!), ale jest chyba poza moim zasięgiem (cena). Przykład poniżej. Z ubezpieczeniem pewnie zamknę się jakoś w 30k
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co sądzicie o Fiacie Bravo 1.4 120KM, Oplu Astrze H Coupe? Te wydają się być w moim budżecie. Czy może uda się znaleźć megankę w budżecie?
Chciałbym oczywiście poznać też wasze propozycje i porady.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)
pykpykpyk
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 05 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

02 Lip 2017, 08:57

Megane III to kwestia właśnie 30tys.
Astrę H znajdziesz z 1,8 125KM
Bravo się trochę naszukasz z tym silnikiem i uwaga na łożyska manualnej skrzyni biegów
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Lip 2017, 09:27

Możesz popatrzeć na Mercedesa C-klasę W203 w wersji Sportcoupe.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

03 Lip 2017, 10:44

Jeszcze wszystko zależy jakie koszty jesteś w stanie ponieść za posiadanie ładnego i fajnie jeżdżącego auta. I nie mam tu na myśli samego zakupu, ale utrzymania auta potem.
Możesz zerknąć np. na Alfę GT, za ok 20 tys. możesz kupić taki samochód z roczników 2008-2009. Polecam taką Alfę bardzo mocno, ale tylko osobom dla których samochody są pasją, i są w stanie o nie należycie dbać na bieżąco - bo Alfy nienawidzą serwisowych zaniedbań, mszczą się później niemiłosiernie :lol:
pafka
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Wrocław
Auto: Alfa Romeo GT
Silnik: 1.9 JTDM 150 KM

03 Lip 2017, 11:57

Bardzo dobry budżet na Civica VII 1.6 - znajdziesz ładny egzemplarz z końcówki produkcji i zostanie trochę kasy na dopieszczenie autka.
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Auto: honda

19 Lip 2017, 07:33

Witam!
Wróciłem po urlopie. Powracam do poszukiwań.
Dzięki za odpowiedzi.

Przeglądałem wczoraj wieczorem otomoto. Trafiłem na taki oto egzemplarz.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co sądzicie? W zasadzie ten samochód spełnia na pierwszy rzut oka wszystkie moje oczekiwania :D Może ktoś jednak rzuci bardziej "trzeźwym" okiem niż ja.
Chciałem zadzwonić i poprosić o VIN, żeby sprawdzić historię. Następnie w razie czego zgłosić się do autotesto po sprawdzenie.
pykpykpyk
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 05 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

19 Lip 2017, 10:38

Zadzwoń i zapytaj co się składa na brak zaznaczonej opcji "bezwypadkowy". Może auto jest źle poskładane, że przy tym przebiegu były wymieniane drążki kierownicze (źle się prowadziło). To tylko moje domysły.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Lip 2017, 10:53

Jak na tec w QP trochę tanio.
dzida napisał(a):zapytaj co się składa na brak zaznaczonej opcji "bezwypadkowy"
obstawiam, że jakiś element/dwa był malowany, a nie chciało mu się wysłuchiwać, że jest oszustem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004