Ciężka decyzja autko do 19 tyś

14 Lut 2011, 17:22

no własnie ten 1.9tdi 110koni mie fascynuje bo sie mase dobrych rzeczy o nim nasłuchałem... a autko podoba mi sie i z zewnątrz i w środku tez jest świetne... no moze i sie napaliłem...ale co zrobić jak juz 3 lata o nima marze i nareszcie mam kase zeby marzenie spełnic:P zadbana tzn jaka?? No do pracy bede miec 13km w jedna strone czyli tam i spowrotem 26km no i do dziweczyny 10km w jedna strone...ale tez pewnie wybiore sie nim nad Bałtyk do Chorwacji no ale to wiadomo takie trasy powyżej 200km to 1-2 razy w roku;) czyli bede jeździć jak zwykły polski Kowalski...:P
szalok
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

14 Lut 2011, 17:28

Czyli zakup diesla w tym przypadku jest irracjonalny.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

14 Lut 2011, 17:47

czyli w tym wypadku diesel to niewypał?? Mozesz mi wytłumaczyc dlaczego??
szalok
Nowicjusz

14 Lut 2011, 17:51

Bo w mieście diesel dość szybko może się posypać i koszty w ogólnym rozrachunku będą wyższe niż jak byś jeździł benzyną.

Magia OOOO działa na całego, sprzeda się każdy rupieć . Tacy napaleńcy kupia wszystko byle znaczek Audi miał się na czym trzymać. Znaleść zadbane A3 lub Leona z TDI to jak trafienie 6. Dużo łatwiej znaleść wersje benzynową. Ile kilometrów będziesz robił miesięcznie ? Trasa czy krótkie odcinki ?

To fakt. Znajomy opowiadał jak pojechał z handlarzem do Niemiec. Tam handlarz zobaczył auto i mówi o tego biorę bo super cena. Kumpel zapytał co to wogóle jest , okazało sie że Golf V i handlarz poznał po znaczku na kierownicy. Handlarz po zrobieniu tego auta sprzedał je w 3 dni, więc magia VW i Audi działa skoro tak szybko można sprzedać auto którego wcześniej nawet rozpoznac nie było mozna, tak było rozbite.
Ostatnio edytowany przez fiko7, 14 Lut 2011, 17:55, edytowano w sumie 1 raz
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

14 Lut 2011, 17:53

Diesel jest na trase a nie na odcinki 10-13 km, nawet latem sie nie rozgrzeje a co dopiero zimą. Będzie Ci palił w takich warunkach tyle co benzyna a ryzyko poważnej awari jest dużo wieksze. (nierozgrzany silnik to słabe smarowanie turbiny np.)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

14 Lut 2011, 18:00

aha.... czyli zmienic szukane auto z 1.9tdi 110km na benzyniaka...?? Który benzyniak bedzie ,,odpowiednikiem"??

[ Dodano: 15 Luty 2011, 07:19 ]
tyle cze silnik beznyniak nie sypnie sie predzej niż ten TDI...o to chodzi
szalok
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jaki wpływ na kierowanie pojazdem ma choroba kierowcy?
    Czasami choroba może dawać podobne objawy jak upojenie alkoholem. Na przykład osoby chore na cukrzycę, w trakcie nagłego obniżenia poziomu cukru we krwi, tracą kontakt z otoczeniem, są osłabione, mają opóźnione reakcje. ...

15 Lut 2011, 20:38

ahhh te brednie o Dieslach na krótkich odcinkach, jak się dba to sie nie zepsuje, sam robię około 20k km rocznie i kupie tylko i wyłącznie diesla bo mam taki kaprys, lubię klekot TDI i charakterystykę pracy diesla
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

15 Lut 2011, 21:46

Od nowości przez 5 lat mi diesel spisywał się ładnie po 5 latach padła turbina, po kolejnym roku wtryski. Auto serwisowane w ASO do końca, nie jeżdżone mocno na zimnym i po jeździe odczekałem co na jmniej pół minuty, ale głównie jazda po mieście. Jak bardziej można dbac o auto? Skoro to brednie proszę napisz co jeszcze powinienem robić?

Mam wielu znajomych co starymi dieslami jeździli i byli mega zadowoleni a nowsze się im sypią. Dlaczego w Niemczech sprzedaż diesla w roku 2010 spadła o ponad 20% w porównaniu do roku 2009? Dlaczego gdzie nie czytasz w jakichs czasopismach to w większości przypadków w uzywanych autach diesle są najbardziej awaryjne?

To wszystko brednie?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

16 Lut 2011, 07:12

teraz juz sam nie wiem... ale ponawiam pytanie który benzyniak bedzie odpowiednikiem 1.9 110km?? I czy benzyniak nie posypie sie szybciej niz diesel?
szalok
Nowicjusz

17 Lut 2011, 08:44

szalok napisał(a):teraz juz sam nie wiem... ale ponawiam pytanie który benzyniak bedzie odpowiednikiem 1.9 110km?? I czy benzyniak nie posypie sie szybciej niz diesel?

Sukces tego silnika polega pewnie też na tym, że w opcji benzynowej ciężko jest znaleźć coś dokładnie takiego samego. Najmocniejszy silnik benzynowy wolnossący to 1.8 20v - 125 KM. Moc większa, ale odejście TDI będzie miało lepsze ze względu na turbinę.

Można więc próbować brać coś w benzynie turbo. Najpopularniejszy taki silnik to 1.8T - 150 KM. Minusem takiego silnika jest paradoksalnie turbina, która okazuje się najmniej trwała i o którą trzeba dbać tak samo jak w dieslu. Kolejnym minusem jest spalanie. Jak zaczniesz mocno deptać pedał gazu, to spalanie poszybuje się na 13-15 litrów.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Lut 2011, 10:38

Poszukaj 1.8T i do tego jakaś dobra sekwencja :smile:
lechu1992
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 04 04 2012
Auto: Toyota Avensis 1.6b 99r.

17 Lut 2011, 11:05

czyli jak chce miec cos mniej awaryjnego i niekoniecznie z takim kopem to mam wybrac bez turbiny??
szalok
Nowicjusz

17 Lut 2011, 12:45

Z benzynowych - tak.

Co do diesli, dobrą alternaty wg mnie w stosunku do A3 jest Alfa Romeo 147, np. [link do oferty na Allegro wygasł]

Właściwości jezdne, silnik, wygląd wnętrza ma lepszy niż A3/Golf, no i nie jest tak umiłowana wśród bywalców dyskotek - a to daje szansę na znalezienie mniej zakatowanego egzemplarza... Problemy z Alfami dotyczą głównie wersji z automatyczną skrzynią biegów selespeed oraz mniejszych jednostek benzynowych - 1.9 JTD to niezawodna konstrukcja.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

17 Lut 2011, 13:17

no w sumie ładne autko ta alfa... co to jest te JTD??
szalok
Nowicjusz

17 Lut 2011, 13:52

To turbodiesel - podobnie jak TDI, HDI, CRDI, D4D, TDCI itp - każdy producent stosuje różne nazwy dla turbodiesli :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka