Ciężka decyzja autko do 19 tyś

13 Lut 2011, 12:06

Witam!! Sprawa ma sie tak... musze do 2 tyg sprawić sobie auto zeby móc dojeżdżać do pracy i teraz mam pytanie znajdę jakieś konkretne audi a3 1.9tdi 110 koni (czarny kolor musi byc no i fajnie by było jakby była skóra) jesli nie to czy 1.9tdi 90koni różni sie mocno mocą od tego 110konnego?? Czy warto patrzec za tymi modelami pow. 150tyś kilometrów?? Jesli w tej cenie mogli byście jakieś inne autko ładne polecić?? Czy w tej cenie a3 to najlepszy wybór?? Choć szczerze to sie strasznie napaliłem na to autko. Aha i najlepiej jakby był po lifcie... za pomoc dziekuje
szalok
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

13 Lut 2011, 12:19

Trochę mnie rozbawiłeś pytaniem, czy warto oglądać się za samochodem, który ma powyżej 150 tys. km. 90% aut, które będziesz oglądać, będzie miało taki przebieg, więc nie licz, że kupisz perełkę z przebiegiem 90tys. km..... Jest duża różnica pomiędzy jednostką 90 a 110 konną.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

13 Lut 2011, 12:43

rozbawiłem Cie, a ja w tym nic smiesznego nie widze ale to pewnie dlatego ze jestem zielony jesli chodzi o auta... no wiec ten co posłałeś jest godny uwagi tak?? Ale chyba nie jest po lifcie co??

jeednak odpada... czarna perełka musi być...:P
Ostatnio edytowany przez szalok, 13 Lut 2011, 12:44, edytowano w sumie 1 raz
szalok
Nowicjusz

13 Lut 2011, 12:43

Weź pod uwagę jeszcze Golfa IV, Seata Leona, Fiata Stilo 1.9 JTD. Golf i Leon to technologiczne bliźniaki do A3, te same silniki, niestety inne wykonanie w środku, ale mechanika ta sama.
Fiat ma bardzo dobry silnik (moim zdaniem lepszy od 1.9 TDI 110 KM), awaryjność zależy od konkretnego egzemplarza. Na pewno będzie młodszy od aut koncernu VAG.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Lut 2011, 13:05

22 lata mam ładne autko ma byc agolf ani leon mi sie nie podobają... a ten stilo to juz wogole...ok nie bede ściemniać chce tą a3 i kropka:P teraz tylko czy w tej cenie kupie w miare ,,dobrą" a3 czy warto jeszcze kilka tys dołożyć?? Choć z tym nie bardzo bo do 2 tyg musze jakies autko mieć...
szalok
Nowicjusz

13 Lut 2011, 13:39

150tys. - dobre sobie
Będziesz miał szczęście jak znajdziesz egzemplarz z oryginalnym przebiegiem 250tys. ale raczej bym na to nie liczył, bo nikt nie kupuje diesla, tym bardziej Niemcy żeby jeździć nim 10-15tys. km na rok.
barney
Początkujący

Miejscowość: polska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo 1600 Spider "Duetto", 1966 rok
    1600 Spider "Duetto" zadebiutował w 1966 roku, prezentując się w oryginalnym i niekonwencjonalnym wzornictwie - dzieł Pininfarina - który wyraźnie odróżniał się od innych wersji z gamy Giulii, dzięki niskiemu ...

13 Lut 2011, 13:52

no ok to teraz juz wiem ze nie ma co liczyc na taki mały przebieg.... wiec warto kupowac te autko wogole?? Bo na temat a3 19.tdi 110 koni same dobre opinie słyszałem jakby nie było a jedyny minus to właśnie cena
szalok
Nowicjusz

13 Lut 2011, 15:07

Jeśli auto sprowadzane z silnikiem diesla to licz że rocznie minimum 30 tys przejechałało, jak nie 50. Więc pomnóż sobie wiek auta razy przebieg jaki podałem i będziesz widzial o ile jest cofnięty przebieg. Owszem czasami trafi sie faktycznie mały przebieg ale takich aut to ze świeczką szukać.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

13 Lut 2011, 15:55

no dobrze to teraz jak mi eksperci radzicie?? Brac te a3 czy szukac co innego??

[ Dodano: 13 Luty 2011, 15:22 ]
znalazłem kilka autek które mogły by mi sie podobac które z nich naj??

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
szalok
Nowicjusz

13 Lut 2011, 17:02

To tak różnica pomiędzy 90 a 110km jest dość znaczna z tych większych różnic jest to że w wersji 110 konnej jest zmienna geometria turbiny dzięki której ciągnie już od niższych obrotów. Co do przebiegu średni prawdziwy przebieg wynosi 200-260tyś km. Sam przebieg nie wiele świadczy o pojeździe wszystko zależy od warunków użytkowania i obsługi technicznej. Poza tym w wersji ze zmienną geometrią jest niższe spalanie. A3 jest takim droższym golfem technicznie to samo tylko materiały wykończeniowe lekko leprze.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

13 Lut 2011, 19:09

a większość diesli w Polsce ma ok 180k km czyli przebieg mnóż x2 i x3
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2005

13 Lut 2011, 19:13

Myślałeś nad seatem leonem, toldeo II - 1.9 tdi?
hades
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: łódzkie
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi A4 B8
Silnik: TFSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2014

13 Lut 2011, 23:19

nie podobają mi sie seaty ani troche... przebieg nie swiadczy o stanie pojazdu... na co zwracac mam szczególną uwage przy kupnie tej a3??
szalok
Nowicjusz

14 Lut 2011, 00:30

szalok napisał(a):nie podobają mi sie seaty ani troche... przebieg nie swiadczy o stanie pojazdu... na co zwracac mam szczególną uwage przy kupnie tej a3??

Jesteś strasznie napalony na ten samochód. A to źle, bo przy kupnie nie zauważysz nic. Osobiście radzę wziąć kilka głębszych oddechów i na kilka dni wstrzymać się z poszukiwaniem samochodu i myśleniem nad tym.

Zrobisz jak zechcesz. Audi A3 z silnikiem 1.9 TDI to bardzo udana konstrukcja. Bardzo dobre właściwości jezdne (lepsze w tej klasie ma chyba tylko Focus), bardzo dobry, oszczędny i w miarę mocny silnik, który da się podbić na wyższą moc. Audi to jak wspomniałem technologiczny brat bliźniak Golfa IV i Leona I. Ma nad nimi tą przewagę, że w środku użyte są lepsze jakościowo materiały i lepiej to znosi upływ czasu.
Zła wiadomość jest taka, że trudno trafić na auto z niskim przebiegiem, fascynuje wielu młodych ludzi, którzy potrafią z samochodu wycisnąć siódme poty, a żadna maszyna nie lubi takiego traktowania.

Generalnie, to bardzo dobry wybór. Problematyczne jest tylko źródło zakupu. Moim zdaniem w takiej sytuacji lepiej przepłacić, niż liczyć na okazję.

A zrobisz, jak zechcesz.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Lut 2011, 18:15

Magia OOOO działa na całego, sprzeda się każdy rupieć :-D. Tacy napaleńcy kupia wszystko byle znaczek Audi miał się na czym trzymać. Znaleść zadbane A3 lub Leona z TDI to jak trafienie 6. Dużo łatwiej znaleść wersje benzynową. Ile kilometrów będziesz robił miesięcznie ? Trasa czy krótkie odcinki ?
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML