Ciężkie odpalanie na gorącym silniku Renault Trafic 1.9dci 2005rok

01 Lut 2020, 19:10

Witam ponownie,
ostatnio też zauważyłem, ze dosyć ciężko się odpala mój Renault Trafic 1.9dci 2005rok na gorącym silniku.
Co to może znaczyć i jaka ewentualna naprawa?
Pozdrawiam i proszę o poradę
igor97
Nowicjusz

01 Lut 2020, 19:22

Polej pompę chłodną wodą,jeśli odpali,problem z pompą wtryskową.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Lut 2020, 10:35

Dziekuje za odpowiedz. Na odpalonym silniku zauwarzylem powietrze w przezroczystym przewodzie paliwa przy filtrze paliwa. Oraz czarna reczna pompka na krawędziach przy rurkach jest niby trochę uszkodzona. Wiec być może kłopot z odpalaniem jest w zapowietrzonym przewodzie paliwa
igor97
Nowicjusz

24 Lut 2020, 12:56

Mechanik powiedział, ze powietrze może być, ze to normalnie, zalozy mi na ten przewod zwrotny zawor, i niby powinno pomoc
igor97
Nowicjusz

10 Mar 2020, 18:36

Jednak sprawdzony mechanik mówi, że trzeba zacząć od czyszczenia tego zabiornika na końcu przewodu paliwa w zbiorniku paliwa. Bo jeżeli to jest zapchane to się robi podciśnienie w całym układzie paliwowym i podsysać powietrze może w wielu łączach przewodu paliwa
igor97
Nowicjusz

14 Mar 2020, 16:41

Albo ewentualnie pompa w zbiorniku paliwa podsysa powietrze do przewodu paliwa
igor97
Nowicjusz

26 Kwi 2020, 10:15

Dziękuję za odpowiedz. Smok w zbiorniku został wyjęty i mechanik nie zauważył tam żadnej pompy.
Oraz przy wymianie filtra paliwa pod maską powiedział, że pompa może być w pokrywce obudowy tego filtru, bo ma dosyć grube przewody elektryczne.
Przez tydzień po serwisu silnik w miarę normalnie się odpalał, nie szybko, ale ok. A kilka dni temu po krótkim zatrzymaniu odmówił odpalania i się odpalił po ok 30 min kręcenia rozrusznikiem i czekania kiedy choć trochę się ochłodzi.
Więc może to szwankuje pompa wtryskowa? Bo już brak powietrza w przewodzie przezroczystym od filtra paliwa do pompy wtryskowej.
Na zimnym silniku się odpala, ale na gorącym czasem nie odpala.
igor97
Nowicjusz