Ciężko otwierający się zamek

01 Lis 2012, 01:13

Witam, mam od kilku tygodni problem z ciężko otwierającym się zamkiem z kluczyka w drzwiach od strony kierowcy. Problem polega na tym, że trzeba mocno przekręcić kluczykiem żeby otworzyć zamek, a kluczyk dostaję takiego nacisku, że jeszcze trochę i złamię klucz. A zimą to już w ogóle się nie dostanę do auta. Próbowałem odmrażaczem VW do zamków, bo na opakowaniu napisali, że ma właściwości smarujące, lecz to nic nie daje. WD-40 też podobno nic nie daje. Już lepiej się otwiera po umyciu auta gdy zamek jest w środku mokry. Co radzicie?
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Matiz
Silnik: 0.8i
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

01 Lis 2012, 15:07

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Jakby kto kiedyś miał podobny problem to ten smar można kupić
[link do oferty na Allegro wygasł]
Jeszcze go nie testowałem, ale podobno pomaga. :ok:
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Matiz
Silnik: 0.8i
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1998

01 Lis 2012, 15:26

Gdy zamek działa naprawdę ciężko najlepiej dobrać się do niego od środka zdejmując tapicerkę.Z zewnątrz przeważnie nie ma dostępu do większości ruchomych części zamka i są marne szanse żeby go dobrze nasmarować.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kia Sorento po zmianach
    Odświeżona linia i zmodernizowana konstrukcja skorupy nadwozia, nowy silnik benzynowy 2.4 GDI o niższym zużyciu paliwa i emisji spalin, wyższy komfort podróżowania i lepsze własności jezdne – to tylko niektóre ...