Ciężko wchodzą biegi

03 Lip 2015, 16:42

Witam,
w moim Chevrolecie Spark coś się dzieje ze sprzęgłem/skrzynią.
Otóż ciężko wchodzą biegi, głównie 1 i 2. Po wciśnięciu sprzęgła na postoju i próbie wrzucenia 1 wchodzi z dużym oporem, w zasadzie na siłę i słychać przy tym zgrzyt (taki jak przy wrzucaniu biegu przy niewciśniętym sprzęgle). To samo przy wrzucaniu 2 z 1. Co ciekawe, przy redukcji na 2 czasem wchodzi lekko, czasem z oporem. Na wyłączonym silniku biegi wchodzą normalnie, problem jest tylko na włączonym.
A jeszcze ciekawsze jest to, że problem się pojawia tylko w przypadku upału na dworze - w chłodne i pochmurne dni nic się nie dzieje. Nie ma też znaczenia, czy silnik jest rozgrzany, czy nie.
Wyczytałam gdzieś wcześniej, że może to być wina linki. Jednak mechanik pobieżnie pozaglądał i stwierdził, że linka jest ok. Zasugerował łożysko albo olej w skrzyni. Jestem umówiona w poniedziałek, jednak chciałabym być mniej więcej zorientowana, co to może być i jaki może być przybliżony koszt danej usterki.
Jakieś pomysły? Tylko jak da radę, to tak jak krowie na miedzy proszę wyłożyć ;)
kropka83
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2001
Auto: chevrolet spark
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

05 Lip 2015, 11:58

Nie mam co prawda tak wnikliwych obserwacji jak Ty, dotyczących wpływu aury :o ale w moim aucie czasem z również nieznanych mi przyczyn i chyba według własnego (czyli auta :D ) widzimisie ciężko wskakują dwa biegi: jedynka i wsteczny. Póki co o przyczynę pytałam mojego non stop bombardowanego kolejnymi problemami :P instruktora jazdy. Usłyszałam że tak często bywa przy tych biegach... Więc na razie z tym jeżdżę, ale jak mi auto odmawia posłuszeństwa na dużym skrzyżowaniu (oczywiście w godzinach szczytu :P ), to każdorazowo umieram... :D
Jazz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 12 2014
Auto: Honda Jazz

05 Lip 2015, 12:00

Zapomniałam dodać że u mnie jak już się blokuje, to nie że ciężko wchodzi tylko za żadne skarby świata! I pomaga tylko kilkukrotne przestawienie biegu na inny. I wtedy dopiero się odblokowuje.
Jazz
Nowicjusz

05 Lip 2015, 13:00

No właśnie u mnie jest to ewidentnie wtedy, jak jest gorąco na dworze, szczególnie jak samochód postoi na słońcu.
No i druga kwestia, że kilkukrotne wysprzęglenie czy wrzucenie innego biegu też nic nie daje - bieg nadal nie wchodzi. I też jest to tak, że nie można go praktycznie w ogóle wrzucić, tylko z dużą siłą.
Jedynie czasem przy wstecznym tak mam, ale to zupełnie inna sprawa - czytałam gdzieś, że tak bywa i nie ma się co tym przejmować.
Ale to co się dzieje teraz, to co innego... Obawiam się konieczności wymiany całości skrzyni, czy sprzęgła... Ile to w ogóle może kosztować?
kropka83
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2001
Auto: chevrolet spark
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

05 Lip 2015, 18:39

Ja w kwestii ceny nie mam bladego pojęcia, ale gdyby była zbyt wysoka, to można się pocieszać że u nas lato na szczęście/nieszczęście krótkie i upały szybko miną :wink:
Trzymam kciuki za szybką, skuteczną i tanią naprawę!
Jazz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Poznań Motor Show - nowa data targów!
    Wczoraj późnym wieczorem pojawiła się informacja o przełożeniu największych targów motoryzacyjnych Poznań Motor Show które miały odbyć się między 26, a 29 marca 2020 roku. Nowy termin w którym ...