Ciężko wchodzące biegi po dłuższej jeździe

17 Lis 2019, 11:45

Wracając ostatnio z dłuższej trasy pojawił się u mnie problem podczas zmiany biegów (skrzynia manualna). Po kilku godzinach jazdy (bez przystanku trochę w górzystym terenie) pojawiły się problemy z "wrzucaniem" biegów. Szczególnie ciężko wchodziła 5 i wsteczny. Przy wyłączonym silniku biegi wchodziły bez problemu. Problem pojawiał się po odpaleniu silnika (w tym na postoju). Następnego dnia problem zniknął i na razie się nie pojawił. Samochód to citroen c4 grand picasso II silnik 1.6 HDI.
marwoj
Obserwowany

18 Lis 2019, 13:38

Sprawdź czy wysprzęglik jest suchy. Warto wymienić płyn hydrauliczny jak dawno tego nie robiłeś i tak samo jeżeli chodzi o olej w skrzyni.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Lis 2019, 20:33

Byłem dziś w ASO. Był gdzieś mały wyciek (nie wiem czy to wysprzęglik - coś związanego z biegiem wstecznym). Wymienili olej i wyregulowali linki skrzyni biegów. Sprawdzę dopiero w następnej dłuższej trasie. Na korku od zbiorniczka z olejem gdzie jest magnes było trochę metalowych opiłków (nie iem czy to normalne). Dzięki za pomoc Cichy77.
marwoj
Obserwowany

22 Lis 2019, 16:03

marwoj napisał(a):Na korku od zbiorniczka z olejem gdzie jest magnes było trochę metalowych opiłków (nie iem czy to normalne).
Raczej nie powinno ich być ale jak było ich mało to nie ma tragedii.

Daj znać jak zrobisz trasę i skrzynia porządnie się rozgrzeje czy problemu już nie będzie z ciężko chodzącymi biegami.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co należy okresowo sprawdzać w samochodzie?
    Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a myślę że może on pomóc innym użytkownikom/kierowcom w ustaleniu tego na co powinni zwracać uwagę okresowo podczas eksploatacji samochodu. O pewnych rzeczach zapominamy czasem ...
    Toyota FT-1 - koncepcyjne dwudrzwiowe coupe klasy GT
    Podobno Akio Toyoda, prezydent Toyoty i entuzjasta sportowych samochodów, po raz pierwszy zetknął się z FT-1, kiedy projektanci z amerykańskiego studia Toyoty Calty Design posadzili go do gry Gran Turismo. Toyoda był ...