Ciezko wchodzące biegi seat leon 1.9tdi ARL 2003

10 Lut 2025, 15:01

witam, od początku zimy pojawił mi się problem w samochodzie ponieważ wariujące sprzęgło, sprzęgło było zakładane nowe na kevlar i chodziło dobrze biegi wchodziły luksus, i jak pisałem na początku zimy pojawił się problem na początku ciężej wbijała się jedynka i wsteczny oraz sprzęgło jakoś bardzo nisko brało niz zazwyczaj, teraz po czasie jest tak że po odpaleniu samochodu kiedy jest na zimnym nie raz nie mogę wbić jedynki oraz wstecznego i muszę kilka razy wciskać sprzęgło albo dociskać mocno bieg, przy stawaniu czasami przez sekunde samochód drży na wciśniętym sprzęgłe jakby chciał jechać, a trojka tez nie wchodzi jakos dobrze, jak pojeżdże samochodem pond 15 minut i go nagrzeje jest o wiele lepiej z biegami łatwiej wchodzą ale na początku jest po prostu uciążliwa jazda, jescze chce wspomnieć że jak silnik samochodu jest wyłączony i wbijam biegi to wchodzą jak kiedyś czyli jak masło. Jeszcze na początku jazdy kiedy biegi wchodzą z oporem to przy wbijaniu jest głośniejszy dzwięk który slychać, plus przy dodawaniu gazu i popuszczaniu szybciej sprzęgła. Tak jak mówiłem wszystkie te problemy pojawiają się kiedy samochód zostaje odpalony i przez pierwsze 15-20 minut jazdy. Nie wiem czy może być to problem łożyska oporowego lub wysprzęglika bądz czegos innego
ropiaczek123
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Japonia przestawia gospodarkę na wodór
    Władze Japonii widzą w wodorze sposób na obniżenie emisyjności gospodarki i niezależność energetyczną. Po dotychczasowych programach pilotażowych kraj ten przygotowuje się do szeroko zakrojonych działań na poziomie ...