Cinquecento 700 wydech nietypowy problem

29 Mar 2008, 00:29

Moj głupi kolega kupił wydech (kolektor) do cieniasa 700 tyle że... wcześniej nie zwróciliśmy uwagi na to czy czinkol jest wyposażony w katalizator czy nie (teraz stary leży na złomie)! A on kupił bez katalizatora. Auto ma ten japoński gaźnik, była sonda (z urwanym kablem) ale tej sondy niema gdzie wsadzić w tym nowym wydechu. Zmontowaliśmy to mimo wszystko (bez sondy) i troche ryczy. Ma ktoś pomysł co z tym zrobić? Pomocy!!!
ps. nie kierujcie mnie do mechanika i nie polecajcie nowego wydechu, chyba że nie ma innego wyjścia
Toniaczos
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska
  • 29 Mar 2008, 15:18

Wydech musi być z katalizatorem z dwóch powodów - bez sondy lambda będą problemy z pracą silnika.Na przeglądzie technicznym będą za duże odczyty spalin.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

29 Mar 2008, 19:19

Dołącze się do tematu .Konkretnie - jakie kłopoty z pracą silnika ? Pytam , gdyż pare dni temu mój tata zakupił sobie takie autko i sonda jest uszkodzona - mechanicznie .
    Po wstępnych jazdach kłopotów z silnikiem nie zauważyłem , być może będzie większe zużycie paliwa . Czas pokaże . Chciałbym jednak dowiedzieć się coś bliżej na ten temat , ale nie w stylu ; być może ; tylko konkretnie . Co do przeglądu ; zapytałem na stacji diagnostycznej czy brak sondy będzie problematyczny podczas przeglądu i otrzymałem taką odpowiedż ; to są starsze auta i dla nich normy spalin są troche wyższe i jeśli wszystko z motorem jest ok , to analiza spalin też będzie ok; No... , pojade wnet na przegląd ....... bez sondy i zobaczymy .
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel ADAM mały elegancki samochód miejski
      Firma Opel wraz z całkowicie nowym pojazdem ADAM po raz pierwszy wprowadza na rynek mały elegancki samochód miejski, a tym samym toruje swojej marce drogę do rozwoju w modnym segmencie A. Opel ADAM łączy w sobie śmiałą ...