Cinquecento 900 rok 1992

25 Lut 2011, 18:42

mam taki problem bo gdy wskaznik temperatury płynu chlodzącego urosnie do 90 stopni termostat normalnie sie otwiera ale tak mnie zastanawia bo chlodnica w tym czasie jest taka letnia a wydaje mi sie ze powinna miec taka temperature jaka pokazuje wskaznik i nie wiem czy cos jest nie tak czy to tak powinno byc. bo ten czujnik temperatury plynu chlodzącego nie jest przy termostacie tylko przy bloku silnika to tak jakby ten wskaznik pokazywal temperature bloku silnika a nie plynu chlodzącego . pomozcie jak mozecie
_pimpek_
magik700
Nowicjusz

Miejscowość: Rypin

25 Lut 2011, 21:58

A ten czujnik jest przed czy za termostatem? He?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Lut 2011, 11:49

W bloku silnika czy raczej w głowicy?.Czujnik musi być umieszczony w płynie bo inaczej nie spełniał by swojej roli(długie nagrzewanie grubego bloku i stygnięcie dawałoby nieaktualne wartości.)Najczęściej umieszczony jest w głowicy lub obudowie termostatu może być również w bloku jednak musi przepływać wokół niego płyn chłodniczy. Silnik może mieć te przykładowe 90 stopni a chłodnica będzie miała mniej- termostat nie otwiera się na pełny przepływ tylko uchyla trochę w miarę wzrostu temperatury co powoduje wpłynięcie chłodnego płynu z chłodnicy do silnika i przymknięcie termostatu. Gorący płyn z silnika płynie do chłodnicy i tam miesza się z zimnym przez co nie ma 90 stopni tylko mniej.
Jeżeli płyn w układzie zostanie niedostatecznie schłodzony, np stojąc w korku to wówczas termostat otwiera się na pełny przepływ,a jeżeli temperatura dalej rośnie zostaje włączony wentylator aby wymusić schłodzenie płynu.
Także wszystko masz w porządku.
Jedynie nierównomierne rozgrzanie chłodnicy może swiadczyć o jej niedrożności,(np ciepła chłodnica na górze ,ciepła na dole ale chłodna po srodku.)
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

28 Lut 2011, 16:26

wiellkie dzieki za wyczerpującą odpowiedź . juz teraz jestem spokojniejszy
_pimpek_
magik700
Nowicjusz

Miejscowość: Rypin