Cinquecento700 jazda w deszczu;-(

13 Lis 2007, 16:14

proszę o radę - jak jechać w deszczu?
coraz więcej deszczu i przelotnego na razie śniegu, niska temperatura na zewnątrz i ... kilka osób chuchających dmuchających w moim samochodziku... kilka minut jazdy i szyby mam kompletnie zaparowane wewnątrz;-(
ktoś mi poradził płyn do szyb przeciw parowaniu, efekt jakiś jest, ale nadal szyby szybko parują i jeździ mi się mało komfortowo...
ktoś mi poradził ustawić ciepły nawiew na przednią szybę - wydaje mi się, ze jest jeszcze gorzej (jak już robię zimny, ale zimno jest)

na dodatek dziś wysiadła mi znienacka tylna wycieraczka - nie działa... mam 2 przyciski - jeden milczy a drugi buczy ale wycieraczka nie chodzi.... no i jedź tu teraz ...;-((
proszę o rady w tych 2 sprawach - pewnie "stare wygi" maja jakieś sposoby na parujące szyby i wiedzą co z tą wycieraczką może być...
zanim pójdę do mechanika proszę o radę - i nie piszcie, że .... baba...!!!
Pozdrawiam wesoło i z wdziękiem;-)
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska
Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna
  • 13 Lis 2007, 18:10

te srodki na antyzaparowane szyby sa dobre sam je stosuje tylko nie moga byc stare a tylna wycieraczka to staly element cc i sc to ich wada
    artekk
    Początkujący

Miejscowość: k-kozle

13 Lis 2007, 18:13

Niestety nie Ty jedyna masz z tym problem. Co do tylnej wycieraczki sprawdź bezpiecznik czy się nie spalił, bądź mógł paść silniczek. Niestety, ale zimny nadmuch na szyby jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Po kilku minutach jazdy, powinnaś się przyzwyczaić do temperatury. Natomiast co do płynów przeciw zaparowaniu szyb nie polecam. Musisz mieć sprawne wycieraczki i miękką gąbkę obszytą materiałem lub coś w tym rodzaju. No cóż.. to uroki zimy :wink: aha, to nie wina "baby", że szybki parują :D pozdrawiam.
    Decyk
    Nowicjusz

14 Lis 2007, 08:25

można by spróbować jeszcze jezdzić z lekko uchyloną szybą boczną-tak na jeden paluszek.część pary wtedy wyfrunie na zewnątrz.ja bym ustawiał nawiew maksymalnie ciepły częściowo na szybę a cześciowo na boczne szyby drzwi.

Decyk a jak bedzie minus 20 stopni to tez każesz komuś jezdzić z zimnym nadmuchem?zimny nadmuch nie odmrozi szyby która bedzie oszroniała od środka.i co wtedy?bedziesz co chwile ją skrobał?zdecydowanie odradzam to.

a co do tylnej wycieraczki to mozna spróbować przetrzec drobnym papierem ściernym styki na klapie i dolnej części bagażnika w CC lubią śniedzieć.otworz bagażnik i zobaczysz na dolnej,lewej części takie 3 miedziane prostokąciki.wypoleruj je papierem ściernym.następnie spojrz do gory.z klapy bagaznika beda wystawały trzy miedziane bolce.wypoleruj dokładnie tylko ich dolne częsci bo to one dotykają tych prostokącików i przez nie przechodzi prąd do silniczka
    chicken19
    Zaawansowany

14 Lis 2007, 10:40

Co do tylnej wycieraczki,to zgodze się z poprzednikami - bezpiecznik i styki na klapie bagażnika.Jeżeli to nie pomoże,to wypadałoby sprawdzić sam włącznik i sam silniczek.A zanim do tego dojdzie,to trzebaby było sprawdzić,czy po włączeniu włącznika,dochodzi napięcie na silnik wycieraczki.
    Natomiast co do tych szyb - sprawa jest podobna niestety do maluszka - w tym okresie niestety musisz na szybę puścić nadmuch zimnego powietrza.Jak przekręcisz na ciepłe,to szyby zaparują ci jeszcze bardziej,ponieważ płyn w silniku a co za tym idzie w nagrzewnicy nagrzewa się szybciej niż wnetrze autka i w aucie jest zimno,a powietrze leci juz ciepławe.Wniosek,jak wynika z praw fizyki jest tylko jeden - to,co ci sie dzieje,czyli jak sama napisałać po przekręceniu na ciepłe powietrze szyby parują jeszcze bardziej i szybciej i dłużej.Tak więc niestety musisz mieć na początku puszczone zimne powietrze.Natomiast jak szyba od wewnątrz jest zaszroniona,co niebawem i tak będzie,to niestety musisz ją najpierw odszronić skrobaczką,a później na początku tez puścić zimne powietrze,bo będzie ci marzła i parowała.To sa dobra konieczne,jezeli musisz tym samochodem jechać od razu.Natomiast jezeli dysponujesz 5-10-oma minutkami wolnego czasu,to warto uruchomić silnik i zaczekac aż się nagrzeje.Wówczas wnętrze będzie ciepłe i szybki nie będa ani zaszronione ani zaparowane.
    Jeszcze jedna rada co do zbliżającego się oszronienia szyb - najwyżasza pora,by wnetrze samochodu dokładnie odkurzyć.I to nie tylko podłogi,ale także bagażnik,tylną półke i powycierać kurz z całej tapicerki.Nalezy tez pousuwac z samochodu wszystkie niepotrzebne rzeczy,które moga wchłaniać wilgoć - książki,atlasy,mapy,gazety itp.Jak pojedziesz gdzieś w nieznany rejon,to mapę czy atlas możesz zawsze zabrać do torebki przed wyjazdem.A chodzi o to,że wszystki kurz,piasek na dywanikach i pod nim i cała reszta wchłania wilgoć,która podczas ochładzania się wnetrza samochodu zaczyna parowac.A para osiada na szybach i marznie.
    Dodatkowo,zanim wsiądziesz do samochodu,rozłuż na dywanikach gazety(ale nie te kolorowe,tylko zwykłe).Wsiąknie w nie woda z butów i na nich pozostanie piasek,który masz na butach.Jak bedziesz wysiadała(np. na noc,a nie po wyjściu na chwilę do sklepu),to te gazety wyrzuć i dodatkowo,jeżeli na wycieraczce skądś wzięła się woda,to ją wytrzyj.Ja stosuję ten sposób od kilku lat i szyby mam zaszronione tylko od zewnątrz.Oczywiście jak przycisnie mrozik -25,czy 30 stopni,to wiadomo,że na to już się nic nie poradzi i szyba od środka musi się zaszronić,bo w nocy temp. jest zazwyczaj wyższa niż rano i efekt parowania wystepuje.Ale przy mniejszych mrozikach,czy przy odwilży powinno ci to ułatwić zycie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

16 Lis 2007, 20:02

W bagażniku z prawej strony jest klapka która uchyla się-otwiera np. podczas zamykania dzwi a podczas jazdy czy włączonym nadmuchu powietrze które dostaje się do wewnątrz pojazdu właśnie tą klapką wydostaje się na zewnątrz sprawdz czy to ustrojstwo jest ruchome,bo to proste urządzenie może być przyczyną twoich problemów z parowaniem. Jeśli chodzi o wycieraczkę to lubi się zacierać oś do której przykręca się ramię wycieraczki ,to też warto sprawdzić.
    RobDan
    Nowicjusz

Auto: Nie mam

16 Lis 2007, 22:58

dziekuję za wszystkie rady;-)
    czytam je bardzo uważnie i staram zastosować;-)
    pomysł z gazetami jest niesamowicie prosty a jaki pozyteczny!
    co do ustrojstwa po prawej stronie to - nie mogłam go odnaleźć, pewnie jestem za mało spostrzegawcza albo nie wiem czego szukam...?

powoli niestety temperatura spada ponizej zera i zauważam, że robi się "gorąco" - znów nowe problemiki.. oj!
    (ale to może w innym zapytaniu)

tylna wycieraczka chodzi - mechanik naprawił;-) ja sama za to się nie zabierałam!

dziekuję za wsparcie!
    alixia
    Początkujący
    Awatar użytkownika

17 Lis 2007, 13:15

To,że robi się ciepło,nie znaczy,że twoje problemy z parowaniem czy zamarzaniem szyb od środka znkną.Jak w dzień robi się ciepło,to środek auta paruje(a w środku jest cieplej niż na zewnatrz,nawet jak na zewnatrz jest - 10,a świeci słoneczko,to w aucie może byc plus,bo wnątrze nagrzewa się przez szybę),a para osadza się na szybach.Natomiast wieczorem i w nocy jak będzie mróż,to szyby zamarzną.Tak więc jak sama przyznałaś sposób z gazetkami jest dobry,ale trzeba go niestety stosować całą zimę - nawet jak w dzień jest ciepło,bo w nocy temp. może spaść :)
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

21 Lis 2008, 08:20

Oj... jeżdżę już ponad rok więc stałam się nieco mąrzejsza niż na początku... ale pomysł z gazetami uważam za najlepszy;-)
    Nauczyłam się też sterować nawiewem by odparować szyby. Jejku jak mi wtedy pomogliście! Dziękuję ponownie.
    alixia
    Początkujący
    Awatar użytkownika