Ciśnienie w cylindrach fiat 1.6 16V

06 Paź 2010, 14:59

Witam!
Wydaje mi się od jakiegoś czasu że moje auto "osłabło". Byłem pomierzyć ciśnienie w cylindrach (i tu nie będę podawał wartości ponieważ nie chcę sugerować odpowiedzi tzw. "ekspertom"). Auto, o którym mowa to Fiat Multipla 1.6 16V (poj. 1597, moc 103 km). Powiedzcie jakie jest właściwe ciśnienie w cylindrach w/w silniku?
Dziękuję za odpowiedź.
Voytheck
Voytheck
Nowicjusz

07 Paź 2010, 06:23

minimalne ciśnienie wg autodaty to 10.5 atm ale fiata 1.6 16V mam opanowanego do perfekcji średni pomiar dobrego silnika to miedzy 11.0- 13.5 atm oczywiście mierzony na zimnym silniku. spadek mocy występujący po wymianie uszczelki pod głowicą lub wymianie rozrządu to złe ustawienie rozrządu (blokady dostępne na rynku w 70% są źle wykonane) jeżeli mamy poniżej 8 coś musi być nie tak>
niekoniecznie pierścienie np. wypalone zawory .

fiat palio 1.6 16 476000 km bez remontu silnika to musi coś oznaczać
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes AMG C-Coupe DTM testowany przez Roberta Kubicę
    Robert Kubica ma za sobą pierwsze testy Mercedesa AMG C-Coupé DTM na torze Ricardo Tormo nieopodal Walencji. Polski kierowca musiał oswoić się z obcą mu charakterystyką prowadzenia samochodu wyścigowego DTM - najpopularniejszej ...
    Przelicznik jednostek ciśnienia - psi ile to bar?
    Psi to jednostka używana do pomiaru ciśnienia, zwłaszcza w kontekście nauk fizycznych i inżynieryjnych. Jest to skrót od pascal (Pa), który jest miarą jednostkową dla układu SI (Międzynarodowego Systemu Jednostek) ...