Ciśnienie w oponach - Jak sprawdzić dopuszczalne ciśnienie?

15 Paź 2009, 12:43

Witam.
Jak mam sprawdzić dopuszczalne ciśnienie w oponach w swoim samochodzie O. Corsa 1,2 bo na klapce od paliwa nie ma informacji na ten temat gdzie mogę poszukać ile tego ciśnienia na rzednich i tylnych kołach.? Lub jakie jest cisnienie w tym typie samochodu (sam. 5drzwiowy)
Z góry dzięki
Soulsoy
Nowicjusz

15 Paź 2009, 13:21

Nie wiem jak w Corsie, ale w Astrze jest na klapce od wlewu paliwa.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Paź 2009, 13:31

Soulsoy napisał(a):Witam.
Jak mam sprawdzić dopuszczalne ciśnienie w oponach w swoim samochodzie O. Corsa 1,2 bo na klapce od paliwa nie ma informacji na ten temat gdzie mogę poszukać ile tego ciśnienia na rzednich i tylnych kołach.? Lub jakie jest cisnienie w tym typie samochodu (sam. 5drzwiowy)
Z góry dzięki
teoretyczne dopuszczalne ciśnienie jest podawane przez producenta opony,w zasadzie wiele zależy od rozmiaru felgi i profilu opony,
im niższy profil tym ciśnienie musi być większe, im wyższy profil tym ciśnienie może być mniejsze a komfort większy ;)
ogólnie do 1,5 do 2,5 :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

15 Paź 2009, 13:34

ciśnienie może być jeszcze na słupkach pomiędzy drzwiami, ale ogólnie racja że zależy to od opony, jednak jeżeli ma standardowe opony i felgi dla tego samochodu to wartości na samochodzie będą prawidłowe ;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

16 Paź 2009, 19:35

Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe V generacji
    Te instalacje LPG pozwalają na wtrysk gazu w fazie ciekłej do kolektora dolotowego (konieczność nawiercenia kolektora i montażu w nim wtryskiwaczy gazowych), bądź bezpośrednio do komór spalania za pośrednictwem wtryskiwaczy ...