Citroen 2 1.4 HDI 2007 - Problem z wbijaniem 2 i wstecznego

25 Lis 2020, 10:39

Witam wszystkich,

Mam problem z Citroënem C2 1.4 HDI.

Moje problemy zaczęły się od tego, że podczas początku jazdy, przy zmianie biegu (najczęściej z 2 na 3) auto traciło na parę sekund moc i potem ta moc wracała. Problemy ustały.

Aktualnie największym problemem jest to możliwe, że często dwójka nie chce wchodzić. Wchodzi ale ja, wybija. Taka sytuacja jest najczęściej przy redukcji.

Nie wchodzi również wsteczny, wybija go. Żeby ruszył to tyłu, trzeba byłoby mieć rękę cały czas na biegu.

Inne biegi działają bez zarzutu.

Jeden mechanik odpowietrzyl sprzęgło ale to nie dało wielkiego rezultatu. Proponuję zrobienie sprzęgła ale nie jestem na 100% pewien czy to słuszna analiza. A koszty wielkie.

Czy mieliście podobna sytuację lub wiecie czego jest to wina?

Proszę o pomoc :)
w1906
Obserwowany

• 29 Lis 2020, 12:49

Zacznij od wymiany oleju w skrzyni i dokładnego sprawdzenia mechanizmu między drążkiem zmiany biegów a łapą przy skrzyni. Czy tam nie ma jakiś luzów i wyrobionych elementów. Być może wspomniane biegi nie zapinają się prawidłowo i wyskakują.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Lis 2020, 11:16

Olej nie ma nic wspólnego z wbijaniem biegów więc odrazu bym to olał, ja bym tu przyjrzał się całemu wybierakowi. Skoro inne biegi wchodzą bez problemu to też nie będzie tu problemu ze sprzęgłem, szukać problemu w skrzyni lub mechanizmie zmiany biegów
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Gru 2020, 00:27

Obstawiam problem z wodzikami - typowe we francuzie
    mike
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
    Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
    Prawo jazdy: 04 09 2013
    Auto: Lexus ES 330
    Silnik: 3.3 V6 228KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2004
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
      Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...