Citroen ax zakleszczone hamulce w tylnim kole

28 Sty 2008, 14:33

Witam wszystkich, mam dośc poważny problem ponieważ zakleszczyło mi się jedno koło tylnie tam gdzie są szcęki i mam pytanie aby ściągnąć bęben musze odkrecić ta nakrętke która widze po zdjęciu koła i takiej małej osłony co jest po środku bębna....taka sama nakretka jest z przodu nakręca się ja na koncuwkę półoski.....nie moge nawet podjechac do mechanika a samochód stoi na parkingu przed blokiem, najgorsze że nie mam kluczy poniewaz nie mieszzkam tam gdzie mi się popsuł,,,,,,,,,,jak wiecie coś na ten temat to w miare mozliwości odpiszcie...jestem już wdzięczny
rafa pop83
Nowicjusz

• 28 Sty 2008, 22:35

Możliwe że odkleiła się okładzina hamulcowa i blokuje koło.Aby koło mogło się toczyć należy wlać olej do bębna hamulcowego.Można to zrobić przez otwor po wykreconej śrubie od koła.Jak wlejemy olej to należy autem ruszać przod tył.Jak koło puści musimy dojechać do warsztatu i usunąć usterkę.Sam kiedyś to przerabiałem.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Co może zamarznąć w naszym samochodzie?
      Co w samochodzie jest szczególnie wrażliwe na niską temperaturę? Jak sobie poradzić z typowo zimowymi problemami? Poniżej prezentuję kilka odpowiedzi które mogą okazać się przydatne wielu kierowcom. Głównym ...