Citroen Berlingo II - problem przy mocniejszym wciśnięciu gazu

12 Lis 2019, 21:07

Witam, jestem posiadaczem Citroena Berlingo II (2012) od pewnego czasu mam pewien problem. Mianowicie podczas jazdy przy mocniejszym przyciśnięciu w pedał gazu wyświetla mi się komunikat " Risk of filter clogging " z 3 tygodnie temu wyczyszczony został filtr FAP. I przez pewien czas było wszystko w porządku. Kiedy to właśnie zaczął mi się wyświetlać ten komunikat postanowiłem przeciągnąć samochód na autostradzie, po przejechaniu kilkunastu kilometrów wydawałoby się, że problem został rozwiązany do dzisiejszego dnia gdzie znów wyświetlił się ten komunikat. Mechanik po podpięciu komputera stwierdził, że nie ma żadnych błędów związanych z filtrem ale możliwe jest zwarcie w samochodzie.
Markos111
Nowicjusz

• 13 Lis 2019, 10:19

Markos111 napisał(a):3 tygodnie temu wyczyszczony został filtr FAP
    Jakie to było czyszczenie? Komputerem diagnostycznym czy filtr był wyjmowany z układu i płukany? Jedynie to drugie rozwiązanie jest w stanie porządnie wyczyścić filtr i przywrócić jemu wysoką sprawność.

Przy takim komunikacie trzeba sprawdzić ilość płynu w układzie filtra i tu trzeba pamiętać że komputer potrafi czasem przekłamywać więc warto dolać na maksa i dopiero sprawdzać. Kolejna sprawa to przy takim błędzie problem może być z czujnikiem przy pedale gazu.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

13 Lis 2019, 17:23

Filtr był wyjęty i przeczyszczony, również został uzupełniony płyn do filtra. Czujnik przy pedale gazu nie był sprawdzanym, dziękuję za cenną uwagę.
    Markos111
    Nowicjusz

14 Lis 2019, 11:16

Markos111 napisał(a):Filtr był wyjęty i przeczyszczony, również został uzupełniony płyn do filtra
    A nie wiesz czy był oznaczony w programie jako nowy po ponownym założeniu? To też czasem ma spore znaczenie.
    Czujnik przy pedale warto sprawdzić.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

14 Lis 2019, 21:09

Nie brałem tego pod uwagę, ufam mechanikowi, wierze, że jest wszystko zrobione tak jak powinno być. Również od niedawna sama włącza mi się wycieraczka (tylnia) i spryskuje szybę co prawda nie robi tego często ale występuje taki problem. Muszę złożyć wizytę u elektryka samochodowego.
    Markos111
    Nowicjusz

15 Lis 2019, 12:20

Markos111 napisał(a):ufam mechanikowi, wierze, że jest wszystko zrobione tak jak powinno być
    Jak masz sprawdzonego do którego jeździsz to ok, ale u takiego z doskoku to zawsze na kilka pierwszych napraw trzeba zwracać większą uwagę.
    Markos111 napisał(a):od niedawna sama włącza mi się wycieraczka (tylnia) i spryskuje szybę co prawda nie robi tego często ale występuje taki problem
    Zauważ czy nie dzieje się tak jak wykonujesz jakąś inną czynność razem z którą ona się włącza :)
    Cichy77
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...