Citroen BX vs Fiat Tempra

20 Gru 2012, 09:49

Witam
Tak jak w temacie,spodobały mi się te dwa autka i chciałbym żeby ktoś z was mi doradził które lepsze pod względem spalania,awaryjności,komfortu :) Może ktoś z was miał dobre lub złe doświadczenia z którymś z nich,więc proszę o opinie :) Z wyglądu bardziej podoba mi się Fiat,zarówno z zewnątrz jak i w środku.Może ktoś ma jeszcze jakieś inne propozycje ?(nie astra F,nie passat itp,coś w miare oryginalnego)
Pozdrawiam
Norbi1778
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 01 2012
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: nie mam

20 Gru 2012, 12:28

Szczerze? Żadne z jednego prostego powodu,to już praktycznie nie jeżdzi po drogach i będzie problem z częściami.
Może Ford Sierra? Części jeszcze wmiare dostępne no i tylny napęd który może dać frajde z jazdy teraz zimą.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Gru 2012, 12:34

BX przecież spotyka się codziennie, koleś od hydropneumatyki spod Sandomierza używa takiego wciąż jako samochód zastępczy.
Pełny ocynk, jest leciutki więc niewiele pali no i ten komfort, mimo, że to ledwo kompakt to jest na pewno lepszy niż w moim Mercedesie.
Poza tym miał hydropneumatyczne zawieszenie, opcjonalne 4x4, wersja GTI miała 160 KM a 4TC nawet 203 i 360KM to jest pomnik techniki kompaktów tamtych lat któy nawet dziś poraża rozwiązaniami.
No i był wielkim hitem bo wyprowudkowali tego prawie 2,5 miliona także z częściami nie powinno być problemu.
Ach jak ja tęsknie za starymi francuskimi samochodami, marzenie szkoda tylko, że tak drogie :(
Sierra też bardzo fajny i charakterystyczny samochód.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

20 Gru 2012, 12:42

No tak ale w moich rejonach ciężko coś takiego spotkać.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

20 Gru 2012, 13:05

Bo to już stare auta, Passaty B3, Vectry A czy Sierry też już praktycznie wygineły o Golfach II czy Kadetach lub Tipo nie wspomnę.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

20 Gru 2012, 13:10

No musze przyznać że u mnie po mieście troche Passatów B3,Golfów II czy Kadettów jeżdzi ale nie o tym temat :wink:
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Cascada - efektowny kabriolet na każdą pogodę
    Nowy Opel Cascada to elegancki, czteromiejscowy kabriolet o wydłużonej sylwetce z wysokiej jakości miękkim dachem. Jako jeden z czołowych modeli Opla Cascada wyróżnia się nie tylko gabarytami (długość: prawie 4,7 m), ...
    Nowe Audi S3 - dane techniczne i wyposażenie
    Silnik nowego Audi S3 Nowo zbudowana jednostka napędowa 2.0 TFSI o mocy 221 kW (300 KM) i momencie obrotowym 380 Nm Przyspieszenie od 0 do 100 km/h w 4,8 sekundy , zużycie benzyny: 6,9 litra na 100 km (z przekładnią S tronic)Sportowy ...

20 Gru 2012, 14:06

Sierrka tez mi sie podoba wlasnie glownie ze wzgledu na tyl naped :) w BXie odrzuca mnie reczny na przednie kola,nie bedzie mozna sie poslizgac w zime :) Ale sprawa wyglada tak ze BX i Tempra maja ocynk a Sierrka niestety rdzewieje i to dosc konkretnie chyba,jakis czas temu ogladalem taka bo chcialem kupic to cala dziurawa byla,fakt faktem ze koles o nia nie dbal ani troche :) W Temprze bardzo podoba mi sie wyglad wnetrza :) a BX jest bardzo charakterystyczny,malo ich jezdzi :) a wlasnie slyszalem ze z czesciami nie ma wielkich problemow ani do jednego ani do drugiego,ceny tez niskie,tylko co do Citroena to podobno nie kazdy mechanik ogarnia ten samochod :) A Lancia Dedra ? (blizniaczka Tempry) mozna kupic za grosze ale strzelam ze pewnie nie warto sie w to ladowac ?:)
Norbi1778
Nowicjusz

20 Gru 2012, 18:07

Coś w miare oryginalnego to ja tu widze tylko Poloneza,dokładnie Borek,do tego wrzucasz ładne alu,gleba i masz fajny dupowóz no chyba że pozostać przy czystej serii.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

20 Gru 2012, 22:58

Jasiek90 napisał(a):Sierra też bardzo fajny i charakterystyczny samochód.
A co w nim takiego charakterystycznego?

Barol napisał(a):Szczerze? Żadne z jednego prostego powodu,to już praktycznie nie jeżdzi po drogach i będzie problem z częściami.
Może Ford Sierra?
Czyli niby do Tempry nie kupi części ale do Sierry tak ? Ciekawe.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

20 Gru 2012, 23:05

Poldolot fajny ale niestety 2 rzeczy mnie martwia : Spalanie i brak wspomagania :) bardzo podoba mi sie jeszcze renault 25 ale po 1 ciezko takiego trafic,po 2 kosmiczne spalanie,po 3 pewnie problem z czesciami,a Lancia Dedra ? ktos cos wie ?
Norbi1778
Nowicjusz

20 Gru 2012, 23:08

Norbi1778 napisał(a):Poldolot fajny ale niestety 2 rzeczy mnie martwia : Spalanie i brak wspomagania
Niestety nie jest fajny. Takimi autami to już nawet ruscy na bazar nie jeżdżą.

Dedra? nie wiem, nie znam tego auta bliżej więc nie pomogę.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

20 Gru 2012, 23:42

W Top Gearze mowili ze w Lancii silniki sie przegrzewaja :) moze ktos ma doswiadczenie z Dedra ? albo moze ktos zna Renault 25 ? strasznie mi sie spodobal a nie wiem czy warto :)
Podobaja mi sie stare francuskie i wloskie samochody,jakies propozycje ?
Norbi1778
Nowicjusz

21 Gru 2012, 09:07

Ja podałem swoje propozycje i co widze w swoim rejonie ale no może niech poszuka gnijącej Vectry? Przecież to takie dobre auto jest..
Barol
Awatar użytkownika

21 Gru 2012, 09:54

Nie chce Vectry,nie chce tez Astry ani Passata,jak juz mowilem podobaja mi sie Wloskie i Francuskie samochody z konca lat 80 i z lat 90,Sierrka tez mi sie spodobala dlatego tez ja rozwazam,Scorpio tez mi sie podoba ale pewno spalanie wykonczy moj portfel.Szkoda ze nikt nie wie nic na temat tej Lancii i pieknego Renault 25 bo mam cisnienie szczegolnie na ten drugi :) Jest to poprzednik Safrane:)
Norbi1778
Nowicjusz

21 Gru 2012, 10:50

Polonezami nie jeżdzą a co może zajebistą Vectrą?
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003