Citroen C2 1.1 - pod dłuższej jeździe nie pali, nie kręci

29 Lis 2022, 19:11

Hej! Mam problem z autem mojej córki. Citroen C2 1.1 benzyna. Auto po dłuższej jeździe nie zawsze chce odpalić. Nie słychać wtedy pompy, rozrusznik tylko pyka. Po 10 minutach postoju auto odpala. Wymieniłem BSM (tę skrzynkę z bezpiecznikami w komorze) i wyglądało, że jest ok. Dziś na stacji znowu nie mogła odpalić. Po 15 minutach odpalił. Potem w domu niby też odpalił. Wieczorem pojechała do sklepu, też odpalił. Gdzie szukać problemu? Mechaniki już parę rzeczy wymienili i nic.
LKempinski
Początkujący

Zdjęcia: 2

29 Lis 2022, 21:38

Przerabiałem kiedyś taki problem . Winowajcą był wadliwy akumulator.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

30 Lis 2022, 00:28

Akumulator jest nowy, świeżo założony (tydzień temu). Problem był już wcześniej.
LKempinski
Początkujący

30 Lis 2022, 22:29

LKempinski napisał(a):Akumulator jest nowy, świeżo założony (tydzień temu). Problem był już wcześniej.
Przeczytaj to co napisałeś . Nie rozumiem . Napisałeś że problem był wcześniej . Po wymianie akumulatora jest problem czy nie .
bonifacy
Stały forumowicz

01 Gru 2022, 09:16

Problem z tym odpalaniem był zarówno na poprzednim akumulatorze, jak i na nowym, 10 dni temu wstawionym. Nie ma to związku z samym akumulatorem.

Sądziłem że są problemy z BSM, bo po dłuższej jeździe, przekręcając kluczyk nie słyszę pompy paliwa, rozrusznik tylko pyka, ale silnik nie pali. Ale po wymianie BSM ostatnio znowu córka nie mogła odpalić auta na stacji. Znowu nie pracowała pompa paliwa, znowu rozrusznik tylko pykał. Postała 15 minut na stacji, przekręciła kluczyk pompa zaczęła pracować, rozrusznik zakręcił i normalnie odpalił... Jeszcze obstawiam pompę, ale czy jak pompa jest niesprawna, to nie kręci rozrusznik? Chyba powinien kręcić mimo wszystko, co?
LKempinski
Początkujący

01 Gru 2022, 10:32

Może problem jest w stacyjce? Raz łączy, raz nie łączy?

Ewentualnie immobilizer może blokować rozruch.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Awaria samochodu w weekend. Jak oszacować koszty?
    Weekendowa wycieczka to przyjemna wizja spędzenia wolnego czasu. Co jednak zrobić, gdy podczas podróży zepsuje się auto? Bezpieczeństwo pasażerów i kierowcy to podstawa. Później trzeba jeszcze pomyśleć ...
    Czy obwodnice miast powinny być płatne?
    Czy płacenie za obwodnicę stawia pod znakiem zapytania sens jej istnienia? Przecież obwodnica ma za zadanie odciążenia centrum miasta. W przypadku jak będzie płatna to czy kierowcy nie wybiorą jednak przejazdu przez centrum.

01 Gru 2022, 10:48

LKempinski napisał(a): rozrusznik tylko pyka, ale silnik nie pali.

Rozumiem, że rozrusznik pyka, ale nie kręci wałem? Czyli słychać elektromagnes. Jeżeli tak, to przyjrzałbym się układowi zasilania rozrusznika, czyli klemy i bolce na aku oraz kabel do rozrusznika i jego mocowanie na rozruszniku. Do tego masa z aku na karoserii.
Kolejna rzecz, to stacyjka - może mieć wypalone styki i za słabo przyciąga elektromagnes rozrusznika.
Kolejna, to BSM - jest tam jak dobrze pamiętam bezpiecznik od rozrusznika - zerknij na piny i kable czy nie są zaśniedziałe, nadpalone.
Jednakże jak słychać cykanie, to zazwyczaj albo bezpiecznik albo siada rozrusznik bądź elektromagnes.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Gru 2022, 11:06

LKempinski napisał(a): Znowu nie pracowała pompa paliwa, znowu rozrusznik tylko pykał
To tak jakby brakowało prądu . Słaby styk gdzieś na grubych kablach . Albo co już się spotkałem rozładowanie akumulatora podczas jazdy przez okresowy brak ładowania .
bonifacy
Stały forumowicz

01 Gru 2022, 14:27

Z tym załączaniem pompy po przekręceniu kluczyka w pozycję kontrolek to jest różnice. Nawet bardzo różnie. Raz się włącza, innym razem nie. Ale zawsze włącza się podczas kręcenia rozrusznikiem. Więc ja myślę, że najpierw warto doprowadzić sprawę rozrusznika do porządku. Bo nawet jakby pompa pracowała, to rozrusznik nadal nie kręci i nadal nie uruchomi9my silnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000