Citroen c2 - nie chce odpalić, rozrusznik nie kręci

18 Lip 2017, 19:06

Witam,
Wsiadam dziś do samochodu, przekręcam kluczyk, właczają się kontrolki i radio, jak zawsze, próbuję odpalić i nic. Niecały tydzień temu wymieniany był akumulator (na poprzednim zrobiło się zwarcie i popaliło mi połowę świateł), przez tydzień jezdził wzorowo, a dziś po prostu nie odpalił. Ma ktoś jakieś pomysły?

Dodam, że przedwczoraj zapaliła mi się kontrolka pompki paliwa, ale po ponownym odpaleniu już sie nie świeciła.
Wszystkie bezpieczniki były sprawdzane kilka dni temu.
AniaM123
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 02 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen c2
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

18 Lip 2017, 21:31

AniaM123 napisał(a):Niecały tydzień temu wymieniany był akumulator (na poprzednim zrobiło się zwarcie i popaliło mi połowę świateł),
podejrzewam że uszkodzony jest regulator napiecia. Odpowiada on za prawidłowe ładowanie akumulatora a skoro spaliło żarówki to ładowanie jest za duże, inne cyrki też się dzieją. Trzeba zmierzyć ładowanie. Musisz auto wstawić do mechanika niestety
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Lip 2017, 11:50

Jeżeli jest to kwestia napięcia i nieprawidłowego ładowania, to bardziej zostaw auto u elektryka niżu mechanika. Generalnie sama pompa paliwa jest sprawna, akumlator też?
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

25 Lip 2017, 10:09

AniaM123 napisał(a):a dziś po prostu nie odpalił. Ma ktoś jakieś pomysły?
Czy sprawdziłeś jakie było napięcie na akumulatorze wtedy kiedy samochód nie odpalił? Kręcił rozrusznikiem czy tylko zapalały się kontrolki i nie miał siły zakręcić?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999