Pompalsky napisał(a):Aktualnie na założonych stalówkach znalazłem tylko cos takiego: "61/2Jx15H2 ET20"(na takich wyjechał z salonu).
Ten rozmiar jest wyjściowym i na jego podstawie trzeba dobrać alufelgi. Biorąc pod uwagę to że masz już opony w rozmiarze 195/65R15 które chcesz założyć na nowe alusy to pole wyszukiwań nam się zawęża. Najprościej kupić alufelgi w takim samym rozmiarze co felgi stalowe ale niewielkie odstępstwa są tu do zaakceptowania. Jeszcze mamy dwa ważne parametry, jeden to średnica osadzenia felgi na piaście 65 mm i drugi to rozstaw śrub montażowych felgi 4x108. One powinny być identyczne.
Mając na uwadze szerokość opony którą posiadasz możesz kupić alufelgi o szerokości 6 cali (zalecana), takiej jak masz 6,5 cala i w sumie ja bym przy takich rozmiarach pozostał tu masz dokładne informacje na ten temat
kalkulator/dobor-szerokosci-felgi-do-opony/1/195/65/15/Parametry alufelg których szukasz:
Średnica felgi: 15"
Szerokość felgi: 6.0" lub 6,5"
Rozstaw śrub: 4x108
Otwór centralny (mm): 65
ET (mm): 20 lub 23 (przy szerszych felgach) tu najlepiej zapytać sprzedawcę czy będą pasowały bo może się okazać że ten parametr będzie +/- 5 mm, a nawet więcej i będzie ok.
Felga która powinna pasować:
- szerokość 6 cali ->
[link do oferty na Allegro wygasł] lub
[link do oferty na Allegro wygasł]- szerokość 6,5 cala -> nic tu nie znalazłem pasującego.
Pamiętaj żeby zawsze zapytać sprzedawcę czy dany rozmiar felgi będzie na pewno pasował do twojego modelu samochodu.