Witam, stoję przed kupnem mojego - można powiedzieć że - drugiego auta i u jednego ze znajomych mechaników pojawił się do sprzedania Citroen C3 Picasso z silnikiem 1.4 VTi 95 KM. Samo auto, z tego co się orientowałem, jeśli chodzi o koszty utrzymania nie odstaje jakoś mocno od innych aut, jednak czytałem trochę mało pozytywnych opinii na temat tego silnika - głównie problemy z rozrządem (napinacz, jak i sam łańcuch) oraz "apetyt" na olej. Czy ktoś może miał styczność z tym silnikiem w jakimś samochodzie i może coś o nim napisać? Być może wybrałbym może auto o nieco prostszym silniku, jednak to wyżej wymienione, jak już wspomniałem, pojawiło się u jednego z mechaników, który zajmuje się też po części sprzedażą samochodów i ta oferta w mojej opinii trochę zyskuje na zaufaniu, jednak mam obawy co do awaryjności i kosztów napraw tego silnika
![Kwaśna mina :/]()
PS: Budżet na auto to około 20 tysięcy - jeśli ktoś ma ochotę, może oczywiście zasugerować swoją propozycję auta (jeśli lepiej odpuścić wyżej wspomniane auto), jednak nadmienię, że interesują mnie silniki benzynowe o małej pojemności i myślę że niewygórowanej mocy (około 100 KM wystarczy żeby zupełności), a samo auto powinno być dosyć małe, myślę że takie jak ten Citroen to już maksymalna wielkość).
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
![Uśmiechnięty :)]()