Citroen c3 Pluriel awaria skrzyni sensodrive

01 Mar 2020, 19:49

Citroen c3 Pluriel awaria skrzyni sensodrive Witam mam pytanie dotyczace skrzyni sensodrive w c3 Pluriel
pare razy zdarzyło sie ze auto jadąc w korku podczas ruszania szarpło zgasło i nie chciało dalej jechać,po ponownym rozruchu jechało dalej bez żadnych oznak awarii.
Podłączyłem citroena pod Lexie i błąd jaki zarejestrował program to

Usterka trwała
Usterka urządzenia wykonawczego sprzęgła:pozycja nieprawidłowa w stosunku do zadanej Odpowiedniość (doł zdiecie)

Wstepnie czytając z różnych żródeł dowiedziałem sie że może to być awaria wysprzęglika siłownika ze jet za bardzo wysuniety z powodu nadmiernego zużycia tarczy sprzęgłowej lub zużycia całego sprzegła,

Jak sprawdzić czy musze wymienic ten wysprzęglik czy tylko samo kompletne sprzęgło. Co ewentualnie może powodować tą pozycje nieprawidłowa w stusunku do zadanej .
Czy adaptacja skrzyni cos pomoże (nie wiem czy to prawda ale piszą ze w miare zużycia sprzegła powinno sie robić adaptacje w celu prawidłowego ustawienia skasowania luzu wysprzęglika siłownika ,prosze to zweryfikować czy to prawda)

Autko to
Citroen c3 Pluriel
115 tys przebiegu
skrzynia Sensodrive 5 biegowa
silnik benzyna 1.6 110 KM
raf406
Obserwowany

Zdjęcia: 1

05 Mar 2020, 10:04

raf406 napisał(a):Czy adaptacja skrzyni cos pomoże (nie wiem czy to prawda ale piszą ze w miare zużycia sprzegła powinno sie robić adaptacje w celu prawidłowego ustawienia skasowania luzu wysprzęglika siłownika ,prosze to zweryfikować czy to prawda)
Teoretycznie adaptacja następuje też podczas jazdy wiec jak coś się zmienia to właśnie dzięki adaptacji nie powinno być problemów aż do momentu kiedy faktycznie elementy pracujące takie jak wysprzęglik czy sprzęgło są już na wykończeniu.

Miałeś wymieniany olej w skrzyni?
Adaptację możesz zrobić i sprawdzić czy pomoże.

raf406 napisał(a):pare razy zdarzyło sie ze auto jadąc w korku podczas ruszania szarpło zgasło i nie chciało dalej jechać
Wygląda to na problem sprzęgła w typowej automatycznej skrzyni jak samochód gasł na zapiętym biegu lub podczas ruszania najczęściej problemem był już konwerter.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Mar 2020, 10:45

Zrobiłem adaptacje sprzegła i na razie jest ok ale podejrzewam ze bede musiał wymienic sprzegło sterowanie czyli wysprzeglik jest ok.
Jak wymienie sprzegło to dam znać czy jest różnica i jakie wrażenia z jazdy.
Olej był wymieniony
raf406
Obserwowany

Zdjęcia: 1

17 Mar 2020, 15:25

raf406 napisał(a):Zrobiłem adaptacje sprzegła i na razie jest ok
Daj znać za jakiś czas czy problemy wrócą.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mamy już jesień na drogach - na co trzeba uważać?
    Jesienią kierowcy powinni pogodzić się z gorszymi warunkami na drodze. Mgła, wilgoć, wichury – taka aura wymusza, aby za kierownicą być bardziej czujnym i przygotowanym do błyskawicznej reakcji. Sezon jesienny nieuchronnie ...
    IF gold award nagroda stylistyczna dla Audi A3
    Najnowsza wersja Audi A3 została ponownie nagrodzona za nowoczesną stylistykę. W oczach jury przyznającego nagrody iF, zarówno wnętrze, jak i wygląd zewnętrzny tego kompaktowego modelu z Ingolstadt, wyznacza zupełnie ...