Citroen C4 1.6 16v - kontrolka silnika, auto gaśnie ...

15 Paź 2014, 12:07

Witam, bardzo prosze o pomoc może ktoś miał do czynienia z takim problemem, ostatnimi czasy kontrolka sie świecila ale moglem jezdzic normalnie silnik sie tylko delikatnie przydławiał i było ok, teraz jest już tak że sie kontrolka wyswietla i po chwili silnik gaśnie nawet gdy jade ...za 1 razem gdy gaśnie moge odpalić za 2 razem musiałem go pchać do przystanku, awaryjne i poczekać..

mechanik dopiero za 2 dni a ja już rozmyślam co to moze byc i ile może kosztować;/

Na prawde liczę na waszą pomoc ..
vogel22
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: focus

15 Paź 2014, 13:36

Od pierdoły, czyli jakiegoś czujnika itd, do czegoś poważnego - typu rozciągnięty łańcuch zmiennych faz rozrządu ewentualnie uszkodzony napinacz. Nie wiem o jakim silniku mówisz jednak. Ogólnie podstawą jest sczytanie kodu błędu, i podanie go na forum, wtedy coś Ci więcej będzie można powiedzieć.
cosmopll
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda

15 Paź 2014, 14:13

Byłem 3 dni temu u mechanika, poruszał kabelkami od elektryki powiedział że niektóre są zaśniedziałe i to może być spowodowane wyswietlaniem się kontrolki ale dlaczego silnik gasł ? czy komputer może wymusić zatrzymanie pracy silnika ?

Najlepsze jest to że ta kontrolka raz się świeci raz nie ... może tam gdzieś rzeczywiśćie nie ma napięcia? może jakiś przekażnik, bezpiecznik się przegrzewa ?

Mechanik wykasował błąd i kazal jezdzic po 1 dniu znowu sie zaswiecila z tym ze tak jak mowie po zapaleniu sie auto gasło ...wczesniej sie tylko przydławiło, czyli tak jakby usterka sie poszerzyła ..

za 2 dni jade do mechanika 7 km, boje sie ze mi gdzies stanie i będzie nerwowo ;/
vogel22
Początkujący

15 Paź 2014, 14:26

Kolego - trzeba podłączyć auto pod kompa. Jak mechanik nie ma oprogramowania to daj sobie spokój, bo jest duża szansa, że tylko stracisz nerwy i czas. Jak mi podasz co to za błąd, to Ci pomogę znaleźć. Może być to problem instalacji, ale nawet nie wiadomo gdzie szukać. Auto może gasnąć, jak np jest jakieś zwarcie albo zabraknie mu sygnałów, wtedy silnik się zadławi i nie pojedzie dalej. Sytuacja może być trudna do diagnozy, bo błąd jest sporadyczny, tzn nie występuje na stałe, co może sugerować problem z instalacją. Takie objawy daje np uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu, albo kable do niego wiodące. Komputer i dane, to jest podstawa, bez tego do nowoczesnych aut się nie podchodzi, bo można sobie równie dobrze z fusów wróżyć, przy takiej mnogości czujników i kontrolerów.
cosmopll
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Paź 2014, 22:52

Byłem u mechanika, nie potrafił mi za bardzo pomóc przeczyścił wtyczki i z racji tego że kontrolki nie było jak auto u niego stało to zobaczył w historii, między innymi był to błąd czujnika podciśnienia w zbiorniku paliwa.

Teraz mi się przypomniało, że przy tankowaniu paliwa kontrolka silnika potrafiła zgasnąć gdy odkręcałem korek od wlewu i następowało mocnie zassanie powietrza z wyraznym dzwiękiem.

Dzisiaj jezdzilem cały dzień i wszystko było ok, wcześniej kontrolka w momencie gdy się zapalała to autko przydławiało, czy to może być z tym związane, teraz z ciekawosci poszedlem odkrecic korek i znowu było mocne zassanie ?

czy na tym korku jest jakiś zaworek odpowiadający za dostęp powietrza? tak żeby nie było tego zasysania ? czy to możliwe że przez to pojawia się kontrolka ? niektóre rzeczy mi się zgadzają ..bardzo proszę o pomoc, jeśli komuś nasunie się jakaś opinia ..
vogel22
Początkujący

18 Paź 2014, 07:39

W zbiorniku jest zawór odpowietrzający. Trzeba go sprawdzić ze względów bezpieczeństwa. Swoją drogą, m. in.? To było więcej błędów? Po drugie mechanik sprawdził błąd, skasował go i nic w celu naprawy, albo chociaż sprawdzenia usterki nie zrobił. Tak jak pisałem, trzeba jeździć do kogoś ogarniętego.

Jeżeli podciśnienie było nieprawidłowe, to pompa nie miała jak zassać paliwa i stąd przydławienie. Jak ucieka paliwo z baku, to pojawia się próżnia i odpowiedni zawór powinien to regulować, usuwać nadmiar przy tankowania, doprowadzać jak paliwo znika.
cosmopll
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższa szkoła jazdy dla kierowców i narciarzy
    Wyjazdy na narty dają miłośnikom tego sportu dużo radości i satysfakcji. Wbrew pozorom narciarstwo alpejskie i podróżowanie samochodem mają wiele wspólnego. By przyjemne doznania z jazdy na nartach i podróży ...

24 Paź 2014, 21:54

Czy moge sam sprawdzić ten zawór? moge się jakoś tam sam dostać bez pomocy mechanika ? nie ukrywam że aktualnie każda kasa się liczy, jestem studentem i z finansami bywa różnie ..nie chciałbym wydać kasy a usterka nie naprawiona, tym bardziej że nie mam jeszcze zaufanego mechanika.

Jak się moge dostać do zbiorniku paliwa w C4, może się ktoś orientuje ?

Dziś zapaliła się 2 razy w ciągu 10 minut, za pierwszym razem się zapaliła zjechałem na bok otworzyłem wlew paliwa (było zassanie powietrza) odpaliłem 3x silnik, kontrolka zgasła pojechałem ...3 km pozniej znowu kontrolka, znowu się zatrzymałem, ściągnełem korek następnie znowu 3x odpaliłem silnik kontrolka zgasła i 5 km dojechalem teraz do domu bez kontrolki ...

Ludzie, nie wiem co mam robić... jest to dosyć frustrujące, auto jeszcze nie zarejestrowane, pierwszy samochód ja zamiast się cieszyć jazdą to się martwie ..szukałem pół roku, kupilem od prywaciarza a nie z komisu, myślałem że będzie dobrze jednak trochhe się zawiodłem
vogel22
Początkujący

25 Paź 2014, 11:02

Kolego przede wszystkim auto trzeba dobrze sprawdzić przed zakupem. Trzeba te 10-15 km przejechać, jeżeli się chce auto kupić..

Po drugie, jak się kupuje swoje pierwsze auto, to warto to zrobić z kimś, nawet jak trzeba za to te 200-300 PLN zapłacić, bo dzięki temu być może uda się uniknąć więcej kłopotów w przyszłości.

Schemat układu paliwowego w autach z grubsza jest taki sam. Poniżej podaję Ci opis, który powinien być analogiczny do tego, co znajduje się w Twoim aucie. Krok po korku prześledź sobie co masz w aucie i trafisz na zawór odpowiedni.

Tutaj zawór:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Tutaj schemat i opis działania na przykładzie Opel Astra:
http://m1c.neostrada.pl/astra/Uklad_paliwowy.htm
cosmopll
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Paź 2014, 17:52

dziekuje ci serdecznie
vogel22
Początkujący

05 Lis 2014, 15:19

Wolę nie majstrować samodzielnie, bo kilka razy zamiast naprawić, udało mi się jeszcze bardziej zepsuć. Mieszkam we Wrocławiu i o rzut beretem mam serwis citroena. Wolę zapłacić ale mam pewność, że odbieram sprawne auto.
mikołaj11
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: renault laguna